Playade: ženski elektro bend briljantni unikat regiona
Željko Kovačević (Foto Mrvica)

Bend Playade osnovale su Julijana Vincan (vokal) i Željka Milošević (električna harfa), kao duo, krajem prošlog leta. Već u tom sastavu su privukle veliku pažnju i odjeknule u medijima. Proširenjem ovog tima, kome su se pridružile Niuvys Sabournin (bas gitara) i Milica Georgijević (elektronski bubnjevi/pad), mnogo je dobijeno na zvuku i pečatu samog sastava, ali i na još jednoj retkosti, a to je ženska stvaralačka energija ove grupe. 

Njihova saradnja je otpočela pre oko godinu dana, kada su prvi put zajedno zasvirale, snimivši pesme „Samo jednu ljubav imam” i „Shallow”. „Tada smo osetile da je to-to, da ćemo nastaviti našu saradnju. Poklopile su se ideje, energija, motivacija. Dobar deo leta smo provele zajedno na moru, realizujući naše ideje o projektu, osmišljavajući šta dalje i tome slično. Sledeći korak su definitivno naše pesme”, rekla je Julijana, frontmenka ovog sastava.

O sastavu

Julijana Vincan ima tri zanimanja - novinarstvo, pevanje i PR. Sve tri aktivnosti doživljava i kao hobije, jer neizmerno voli sve čime se bavi.  Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka i masterirala Kreativnu filmsku i televizijsku produkciju na Fakultetu dramskih umetnosti. 


Muzikom se bavi od malena, a pevanjem od 14. godine. Završila je Nižu muzičku školu za klavir i solo pevanje. Kroz pesme izražava svoje emocije i svoje biće. Voli da živi u svom svetu, a omiljen joj je onaj u kojem peva uz harfu.


Željka Milošević je Kragujevčanka koja živi i radi u Beogradu, Novom Sadu i Somboru. Nastavnik je uskostručnih predmeta u okviru smera Dizajn zvuka u Srednjoj muzičkoj školi, aktivno se bavi sviračkim poslom i edukacijom harfe. Vodi četiri udruženja koja se bave kulturom i umetnošću, a koja su najviše fokusirana na neformalnu edukaciju i rešavanje socijalnih problema kod mladih.

Tijana Janković-Jevrić (Foto Miss Stills)
Tijana Janković-Jevrić (Foto Miss Stills)

Harfa je njena najveća ljubav i ne može da zamisli nijedno putovanje bez neke od svojih harfi, pa makar to bila i najmanja, koju sama izrađuje. Njena harfica se nalazi i na Playade logo-u i predstavlja prepoznatljivi zaštitni znak benda.


Niuvys Sabournin Pérez aktivno svira bas gitaru od kako je diplomirala na Muzikoj akademiji u Havani, na Kubi, gde je devet godina izučavala ovaj instrument.  Svirala je i pevala u brojnim grupama na Kubi poput: Proyecto Latino, Sol y Arena, Habana Midic, Impacto Latino, sa kojima je akivno radila i u Meksiku.


Poslednjih pet godina Niuvys živi i radi u Srbiji, i tu se okušala u raznovrsnim muzičkim stilovima od popa i roka preko afrobita do bossa nove i drugih. Sa bendom Gift je snimala i album Dreamoscope, čiji je član bila.


Milica Georgijević, kao dugogodišnji profesionalni bubnjar, perkusionista i bek vokal, sarađivala je sa mnogim značajnim imenima domaće scene, a u većini bendova bila je i stalni član. Dragoljub Đuričić, gupa Zana, Ničim Izazvan, Svi na pod, Ministarke, Beyonce tribute bend i mnogi drugi.


Po struci je lektor, diplomirani filolog opšte lingvistike, ali ju je život odveo u sasvim drugu profesiju. Uz veliko muzičko iskustvo, teži da svoj muzički posao obavlja uz veliku ljubav i profesionalizam, po čemu je kolege i saradnici znaju.  


Spot za pesmu „Stand by me“ snimio je Željko Kovačević u prostoru Svečane sale „Helena”. Zvuku je dodatno doprineo Boris Horvat, sa kojim saradnja postoji gotovo od samog početka.


Uživajte!


Izvor: Playade