Pobunjene čitateljke  o književnoj sceni Balkana i rodu
Vox Feminae (promo)

Reč je o projektu koji je nastao u maju prošle godine, kada su „Pobunjene kritičarke” iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije objavile Monitoring književne kritike. U njemu su iznele podatke zastupljenosti kritika i prikaza knjiga koje su napisale književnice u medijima, časopisima, na portalima. To je prvo veliko istraživanje književne scene i žena koje su na njoj zastupljene. Brojevi su potvrdili pretpostavku da se o delima književnica piše manje nego što zaslužuju i što bi trebalo.


Nakon godinu dana, „Pobunjene kritičarke” dopunjuju podatke rodnom analizom šireg književnog života. Kome se dodeljuju nagrade, a ko govori na tribinama, kolika je zaista produkcija književnica, a koliko su one srazmerno zastupljene prema sve većem opsegu i uticaju na književnoj sceni post-jugoslovenskog prostora?


Vox Feminae vas stoga poziva na večerašnji webinar gde ćete saznati šta nam govore ti konkretni brojevi, a šta se krije iza brojeva? Šta su uzroci i dalje prisutne sistemske rodne nejednakosti na ovom polju, iako je feminističkih inicijativa sve više, a kritičarke, urednice, književnice, prevoditeljice su sve aktivnije i vidljivije? Kako brojke preokrenuti u našu korist? 


Izvor: Vox Feminae