Šta i kako: žrtve porodičnog nasilja i vanredno stanje
pixabay

Veoma je važno da shvatimo da ovakve situacije mogu da dovedu do ekspanzije nasilja i da je žrtvama potrebna svaka pomoć. Zato, apelujemo da zapamtite i delite brojeve telefona koje je mreža „Žene protiv nasilja” objavila u svom saopštenju, koje prenosimo u celosti:


„Mreža Žene protiv nasilja upozorava da je u uslovima pojačane izolacije i ograničenog kretanja stanovništva, kao što je vreme vanrednog stanja, moguće i pojačano nasilje prema ženama i deci, na šta nam ukazuje najnoviji slučaj partnerskog nasilja, kada je, prema izveštavanju medija od 19. marta, 39-togodišnji muškarac iz sela u okolini Lapova pucao u 24-godišnju devojku.


Uz puno razumevanje da se, u ovim trenucima, resursi društva koncentrišu i koriste za suzbijanje daljeg širenja virusa COVID – 19, pozivamo državne organe i institucije, pre svega pružaoce usluga, centre za socijalni rad, policiju, zdravstvene ustanove, pravosuđe da ženama i deci sa iskustvom nasilja u porodici obezbede pravovremenu i adekvatnu podršku i zaštitu.

pixabay
pixabay

Posebno tražimo da imate u vidu izrazito tešku i delikatnu situaciju u kojoj su se proglašenjem vanrednog stanja našle višestruko ranjive kategorije žena, one koje žive na selu i u udaljenim naseljima, Romkinje, žene sa invaliditetom, izbegle i raseljene žene, kao i žene starije od 65 godina. Kako većinu takozvanih kućnih (neplaćenih) poslova u Srbiji i dalje obavljaju upravo žene, pripadnice pomenutih kategorija izložene su specifičnom naporu da sprovedu higijenske i druge mere zaštite za sebe i svoju porodicu, što u uslovima u kojima one i inače žive nije lako i dodatno doprinosi njihovoj ranjivosti.


Apelujemo na medije da situacije nasilja u porodici ne pripisuju i opravdavaju pojačanom nervozom, osećanjem teskobe ili straha ma koliko oni sada bili realni i prisutni. Do svake od žena sa iskustvom nasilja koja zatraži pomoć ili kada primetimo da joj je pomoć potrebna, kao društvo moramo da stignemo i vanredno stanje ne sme biti izgovor da tako ne bude.


Tokom vanrednog stanja, članice Mreže Žene protiv nasilja nastaviće da primaju pozive i pružaju podršku građankama putem SOS telefona, u skladu sa okolnostima i imajući u vidu bezbednost kako korisnica tako i pružateljki usluga. 


Informacije o dostupnosti SOS podrške ženama sa iskustvom nasilja dostupne su na sledećem linku: žene protiv nasilja

Pixabay
Pixabay

Takođe, želimo da iskažemo naše najdublje poštovanje i podršku svim zdravstvenim radnicama/-ima, prodavačicama/-cima, apotekarkama/-ima, pekarkama/-ima i drugima osobama koje sa svojih radnih mesta, često bez ikakve zaštite, štite naše zdravlje i omogućavaju funkcionisanje u teškim uslovima. 


Na žalost, neke od njih će posle napornog dana biti izložene nasilju, i to u svom domu gde smo primorani da provodimo što više vremena. Želimo da damo podršku i našim starijim sugrađankama/-ima koji su stavljeni u ne zavidan položaj izolacije koja može produbiti već postojeće nesuglasice, ali i provocirati novo nasilje.”

„Zato, ovim putem šaljemo apel svim osobama koje su upravo doživele nasilje ili se plaše da bi mogle da ga dožive da smo tu za njih, da pozovu najbliži SOS telefon u svom gradu ili okolini.”

Izvor: Žene protiv naselja