Prvo, pa žensko - Crvena: Samoubistvo nacije!
Photo: Sonja Žugić

Reflektor teatar je nezavisna omladinska pozorišna produkcija, čije se predstave bave izuzetno važnim temama. 

Završetak leta predstavlja početak pozorišne sezone, a na njihovom repertoaru je prvo, pa žensko: 9. oktobra od 20 časova na sceni Centra za kulturnu dekontaminaciju (Birčaninova 21) odigraće se predstava „CRVENA – Samoubistvo nacije!“

Reč je o predstavi koja briše pozorišne stereotipe, pobeđuje cenzuru i promoviše pravi patriotizam, ukazujući na uskraćenu slobodu i prava svih žena koje danas žive u Srbiji.


Statistički podaci bez ikakvih problema mogu da opovrgnu tezu da smo postali društvo u kome vlada rodna ravnopravnost, s obzirom na to da je broj žena žrtava psihičkog, fizičkog ili seksualnog nasilja i dalje ogroman.


Prema istraživanju „Muškarci u Srbiji: promene, otpori i izazovi“ koje je, na reprezentativnom uzorku od 1.060 muškaraca i 540 žena od 18 do 60 godina, sprovela nevladina organizacija Centar E8 ove godine, čak 18,8% muškaraca smatra da žene ponekad zaslužuju batine, 11,9% se slaže da ona treba da toleriše nasilje kako bi održala porodicu, a čak 40,1% ispitanih tvrdi da su njeni osnovni zadaci briga o kući i kuvanje.


Photo: Sonja Žugić
Photo: Sonja Žugić

Takođe, pored poražavajuće statistike, veliki je broj žena koje zbog straha ćute o svojim problemima. Dok deo društva, prikupljajući potpise, propagira politiku zabrane abortusa, niko se ne bavi prikupljanjem potpisa o zabrani nasilja i ubistava žena.

Šta više, deo društva je uvek spreman da upravo etiketira žene kao ubice i krivce za lošu demografsku sliku Srbije, ukoliko su one spremne da iskoriste svoje pravo na svesno i samostalno odlučivanje o svom životu i telu.

Da li ćemo glasnije čuti ženske probleme, ako nam na njih ukažu predstavnici suprotnog pola?


Dođite da sa njima stavite pod reflektor temu koju čitavo društvo gura u mrak.


Cena karte je 700 RSD.

Za studente i srednjoškolce cena karte je 400 RSD.

Za one koji poseduju Light Card i grupe studenata/srednjoškolaca cena karte je 350 RSD .Karte se mogu rezervisati na broj 0603008886 ili online.Više o predstavi ovde.