Put ka uspehu - Nataša Tasić Knežević
youtube

Nataša Tasić Knežević je prva romska operska pevačica u Srbiji. Rođena je u Beogradu gde se sa svojom porodicom borila sa svakodnevnim predrasudama koje u Srbiji postoje po pitanju romske nacionalne manjine. Pre velikih angažmana, dugo je pevala u Crkvi Svetog Georgija.


Već pri završenoj osnovnoj školi, Nataša se susrela sa negodovanjem i neodobravanjem od strane profesora. Naime, oni su je na prijemnom ispitu za muzičku školu savetovali da odustane od solo pevanja, jer „njena boja kože ne ide uz Mocartova i dela drugih velikih umenika“. Medjutim, ona nije odustala.


Nakon završene niže muzičke škole, upisala je Saobraćajni fakultet. Tokom studiranja upoznala je Jovana Ćirilova koji ju je savetovao da nastavi sa studiranjem na Akademiji lepih umetnosti, pošto je čuo njen raskošan glas. Upravo to je i uradila.


Već tokom studiranja na smeru solo pevanja, u klasi profesorke Jasne Šajnović, Nataša je počela da niže uspešne koncerte i predstave. Njen sopran nije ostavljao ravnodušnim ni domaću, a ni inostanu publiku, o čemu svedoče brojne nagrade koje je osvojila.

Još jedna zanimljivost iz Natašinog života je da je tokom studiranja bila stipendista princeze Jelisavete Karađorđević, koja je takođe prepoznala njen talenat. Princeza joj je pomogla da ostvari svoj san i pojavi se na sceni Narodnog pozorišta.


Svoje koncertno putovanje, ova operska pevačica započela je u Parizu. Nakon toga nastupala je u Budvi i Beogradu, između ostalih i u jednoj od najprestižnijih muzičkih dvorana u Srbiji- Kolarčevoj zadužbini.


Zarad izgradnje i obnove hramova u Beogradu i na Kosovu i Metohiji, Nataša je održala niz humanitarnih koncerata.

Sa svojim suprugom, pijanistom Sašom Kneževićem, ostvarila je brojne uspešne nastupe u Hrvatskoj, Nemačkoj, Češkoj, Makedoniji, Francuskoj, Norveškoj, Italiji...Na velikoj sceni Narodnog pozorišta debitovala je u dve produkcije opere „Karmen“.


Značajnije nagrade koje su obeležile dosadašnju Natašinu karijeru su druga nagrada na takmičenju „Lazar Jovanović“ u Beogradu 2008. godine, kao i treća nagrada u Italiji na takmičenju „IBLA GRAND PRIZE - Music competition”, 2009. godine.


Nataša Tasić Knežević je, posle mnogo godina truda i rada, odličan primer istrajnosti i upornosti. Pokazala je da ništa nije nemoguće, uprkos brojnim nedaćama koje su je zbog njene nacionalnosti zadesila.


Danas je poštovana u svetu muzike, a stalni angažman u operi Srpskog narodnog pozorišta ima od 2018. godine.