rEvolucija - I žene umeju da biju
Promo

Boks je oduvek bio sredstvo u borbi žena protiv diskriminacije. Žene se i dalje bore za ravnopravnost zahtevajući da se njihov profesionalni angažman u sportu ceni podjednako. Zbog toga je i nastala rEvolucija - prva profesionalna revija isključivo ženskih mečeva na ovim prostorima.

Prva žena koja se bavila boksom bila je engleskinja Elizabet Vilkinson. Bilo je to u 18. veku, a borila se jednako, i sa muškarcima i ženama.

„Ono što većina ne zna je da su žene neretko uspešnije od muških kolega kod nas. Primera radi, samo Novi Sad danas ima prvu i jedinu ženu iz Srbije koja je osvojila 57 godina star međunarodni bokserski turnir ’Beogradski pobednik’, a iz Novog Sada je. Reč je o Anđeli Branković koja trenutno vija normu za Olimpijadu u Tokiju. Novi Sad ima dve dvostruke svetske šampionke u kik boksu, Aleksandru Krsić i Teodoru Manić, a iz ovog grada je i aktuelna Evropska prvakinja  i osvajačica Svetskih borilačkih igara u savate boksu, Kristina Džolić. Iz Novog Sada najveće uspehe postigla je i Jelena Kuburić (Đurić), pionirka jugoslovenskog boksa i kik boksa, osvajačica domaćih i internacionalnih medalja u kik boksu i boksu, a danas jednu od najuvaženijih svetskih sudija u ringu“ , objašnjava organizatoka događaja, Sandra Zekić, u saopštenju za medije.

Promo
Promo

„Ja sam jedina televizijska reporterka u Srbiji koja je uspela da uporedo izgradi i karijeru TV novinarke na nacionalnoj televiziji i reprezentativke u savate boksu i zbog toga prosto želim da na ovaj način skrenemo pažnju svih na uspehe koje ove devojke postižu“, zaključuje Sandra.


Ona će se i sama boriti – biće to njen oproštajni meč, a u svojoj bogatoj karijeri bila je dva puta vicešampion Evrope i jednom osvajačica bronzane medalje.

Najveća pobeda žena u boksu dogodila se 2012. godine, kada su uvedena ženska nadmetanja na Olimpijskim igrama u Londonu. Takmičilo se 36 devojaka u tri kategorije. Četiri godine kasnije, u Riju, taj broj se udvostručio.

Pored meča u profesionalnom boksu, iste večeri očekuje vas i šest uvodnih borbi (3 x olimpijski boks, 1 x kik boks, 1 x savate boks i 1 x tajlandski boks), ali i demonstracija rekreativnog boksa i combat fitnesa koji je sve popularniji među ženama.

Promo
Promo

Ova revija je za sada jedina ove vrste u regionu i šire, a cilj je da ova smotra ženskog boksa postane tradicionalna i da se na taj način sruše predrasude da je boks rezervisan samo za muškarce. Zato dođite u nedelju u malu salu SPENS-a i podržite ove devojke.


Karte će biti u prodaji preko Gigstix-a, a sav prihod od ulaznica biće uplaćen klubovima devojaka koje se budu borile na „rEvoluciji“, za njihove dalje pripreme i veću „vidljivost“ i jedan deo će biti uplaćen za lečenje onih kojima je trenutno najpotrebnije.