Seksualni odnos ne sme da boli!

Foto: pixabay

Priredila: Marija Jakić

Kod endometrioze, kažu ginekolozi, može se ustanoviti i neplodnost, ali ističu i da su i vrlo uspješni tretmani medicinski potpomognute oplodnje. Mnoge žene s blagom ili umjerenom endometriozom uspiju spontano da zatrudne, dok trećina žena s endometriozom ima poteškoća prilikom začeća.

Ali rijetko ćete čuti priču iz prve ruke.

„Nakon deset godina, pet ginekologa i samouvjeravanja da sam hipohondar prošle godine u šestom mjesecu hitna je došla po mene. Odveli su me u Rijeku u bolnicu, tu me tretirali antibioticima, ali ‘upala’, koje nije ni bilo, nije se smanjivala. Podvrgnuta sam laparoskopskoj operaciji (operacija u kojoj naprave četiri manja reza na trbuhu da bi umetnuli aparate i obavili zahvat). Liječnik je ustanovio da imam endometriozu“, navela je jedna čitateljka.

Kako su joj ljekari rekli, „bolest ne može da se izliječi, jer je ona stanje“. Ne znaju kako se i kada pojavljuje.

„Pretpostavljaju da je genetika umiješana, ali nigdje dokaza. Menstrualna krv ne izlazi tijekom menstruacije u potpunosti, već se dio kroz maternicu ispušta među organe. Operacija je, zapravo, samo gašenje požara, ali nije takva da uklonite nešto i to se više ne javlja. Sa svakom pojavom menstruacije rizik postaje i ne može se prognozirati kada će se sljedeća operacija dogoditi i koliko će tkiva biti zahvaćeno. Glavni simptom je bol. Mislim da je to glavni problem jer bol je prvo manja i rijetko se pojavljuje, da bi se naposljetku navikla i kada je svaki mjesec i intenzivna. Ako bih se uspjela dignuti iz kreveta, bilo je u polunadrogiranom stanju jer bez više tableta protiv bolova nisam mogla ni spavati. Endometrioza ima četiri stadija, meni je dijagnosticirana u četvrtom. Maternica nema ispravan položaj, a sjećam se trenutka (prije osam godina) kada mi je jedna od pet ginekologica rekla da mi je maternica u neobičnom položaju. Toliko je nisko i toliko su je priraslice endometrioze povukle duboko u zdjelicu. Sada je situacija takva da je pitanje hoću li uopće ikada moći zatrudniti, a ako uspijem pitanje je hoće li endometrij ugušiti plod“, navela je.

medicines_1756239_960_720.jpg
Foto: pixabay

Pola godine nakon operacije koristi kontraceptivnu terapiju, pojavile su se ciste kojih ranije nije bilo… Bolova za sada nema, jer nema ni menstruacije.

Odgovore smo potražile u Univerzitetskom kliničkom centru RS. Vesna Ećim Zlojutro, načelnica Klinike za ginekologiju i akušerstvo, istakla je da endometrioza najčešće može da dovede do pojave cista na jajnicima, promjena kod jajovoda koji su često uzrok steriliteta, ali i promjena na drugim organima.

„Simptomi koji nastaju zavise od organa koji su zahvaćeni. Teorije nastanka su različite, ali se ni za jednu ne može reći da je apsolutno tačna. Simptomi mogu potpuno izostati, a mogu biti blagi do izrazito jakih kao što su bolne menstruacije, bolovi u predjelu jajnika, sterilitet i sve do simptoma na organima koji zu zahvaćeni. Učestalost, naročito kod steriliteta, je preko 25 odsto“, istakla je Ećim Zlojutro.

Do sada, kako navodi, nije poznata terapija niti procedure za preventivno djelovanje, iako se trudnoća smatra najboljim lijekom.

„U zavisnosti od stadijuma bolesti, terapija je hormonska ili operativna kod trećeg i četvrtog stadijuma. Hormonska terapija podrazumijeva ili gestagene, kombinovano estrogensko-progesteronske terapije, GnRH analoge i druge preparate“, ističei pojašnjava i da začeće može da bude teže, ali nije isključena mogućnost zatrudnjivanja kod pacijentkinja sa endometriozom.

Čak se i savjetuje.

„Posljedice ovog oboljenja mogu da budu obilne priraslice, bolovi, sterilitet, ali i maligna alteracija bolesti“, zaključila je.

Dakle, ne ignorišite simptome poput

bolnih menstruacija
bola kod snošaja
bol kod uriniranja
jako krvarenje
probleme s plodnošću
umor, proljev, zatvor, povraćanje
Ako vas muče, savjet potražite kod ginekologa. Uzrok hronične boli u zdjelici teško se može odrediti, ali rano otkrivanje problema može pomoći da bi se izbjegle nepotrebne komplikacije i bol.

slim_1391235_960_720.jpg
Foto: pixabay

Takođe, modernije krvne pretrage, kao što je mjerenje C125, mogu nam ukazati na prisutnost endometriotičkih lezija, ali i dalje, jedina sigurna dijagnoza može se postaviti laparoskopijom ili laparotomijom kojima se određuje tretman. Najbolji tretman protiv bolova izazvanih endometriozom u višem stadijumu je operacija pri kojoj se male lezije mogu spaliti kauterizatorom ili vaporizovati (opariti) laserom. Tokom operacije mogu se ukloniti i priraslice u trbušnoj šupljini, isto tako i veliki endometriomi zajedno sa zidom ciste, kako se na tom mjestu cista ne bi ponovno vratila.

Za sve stepene endometrioze važi isto pravilo – trebalo bi utvrditi postoje li problemi u imunološkom odgovoru organizma koji smetaju začeću i, ukoliko se utvrdi njihova prisutnost, potrebno ih je odgovarajuće liječiti.

Menstruacija ne mora boljeti.

Odnosi ne moraju boljeti.

Ne morate planirari život prema ciklusu, jer ste se s tim, kao žena, rodili.

Ne morate da patite.

Ne čekajte.

Izvor: Lola Magazin

Pročitajte i:

Tina Tarner: Jednostavno, neuništiva!
Lejdi Gaga: Na ivici slave
Žene u stripovima: zavodnice, ratnice, ubice…