Šeril Sandberg – žena koja je promijenila poslovnu scenu
commons.wikimedia (foto: Jolanda Flubacher/World Economic Forum)

Ova 48-osmogodišnja Amerikanka se cijelog života vodi time da „nemoguće“ kao pojam uopšte ne postoji u životu, pa je zahvaljujući svojim ambicijama i predanom radu sedam godina bila dio svjetskog giganta – kompanije Gugl. Prije toga je radila u Svjetskoj banci, gdje je bila šefica personala Sekretarijata trezora.


Međutim, kada je 2008. godine počela cijela priča oko razvoja Fejsbuka, njegov osnivač Mark Zuckerberg poželio je da u svom timu ima ne samo osobu poput Šeril, već da lično nju dovede u svoju kompaniju. U tom trenutku je mislio da mu se želja ne može ostvariti jer je ona bila zaposlena u već dokazanoj kompaniji Gugl, dok je Fejsbuk tek počeo sa radom.


Sve je počelo odlaskom na božićnu zabavu, na kojoj je sreo upravo Šeril. Ona je u to vrijeme radila kao potpredsjednica za globalne operacije onlajn prodaje u kompaniji Gugl, a Fejsbuk u tom trenutku nije imao šta da joj ponudi jer Zuckerbergova firma nije bila profitabilna. Međutim, jako brzo je saznao da ona traži drugi posao, pa se usudio da joj ponudi da iz kompanije sa 4.000 zaposlenih pređe u firmu koja ima 130 radnika i nikakve prihode. Srećom, ovaj prijedlog se Šeril svidio i posmatrala ga je kao izazov. Nije marila za to što ostavlja siguran posao u svjetskoj firmi i stavlja sve na kocku.

commons.wikimedia
commons.wikimedia

Vrlo brzo je napustila Gugl i posvetila se tome da nađe način da Fejsbuk zarađuje novac. Mark je polagao sve nade u nju i bio ubijeđen da će upravo ona spasiti njegovu kompaniju sigurne propasti. Šeril je kasnije govorila da su radnici Fejsbuka strepili od nje jer su je doživljavali kao previše korporativnu osobu, dok  se u toj kompaniji sve svodilo na međuljudske odnose i instinkte, ali se ona time nije zamarala. Njen posao su bile finansije i tome je posvetila punu pažnju.


Stanje koje je zatekla u Fejsbuku se može opisati samo jednom riječju – rasulo. Svi u kompaniji su znali da imaju dobar proizvod, sa mnogo potencijala, ali nisu ulagali u njegovu prodaju, jer su smatrali da novac dolazi sam po sebi. U to doba im se predviđao isti ishod kao stranici Majspejs – propast. Kako je istakla u jednom intervjuu, nad glavama im je visilo pitanje da li će ikada zaraditi novac. Na njoj je bilo mnogo odgovornosti, jer su je gledali kao jedinu osobu koja može uraditi nešto po tom pitanju.


Okupila je direktore firme i natjerala ih da svaki dan raspravljaju o tome da li bi njihova kompanija trebala zarađivati od oglasa, elektronske trgovine ili pretplate. Svakog dana po tri sata vodile su se debate na ovu temu, da bi onda odlučili da svoje prihode većinom vežu uz direktne oglase na svojim stranicama. Uslijedilo je izučavanje marketinga i pronalaženje modela uz pomoć kojih bi privukli oglašivače.

commons.wikimedia (foto: Michael Wuertenberg/World Economic Forum)
commons.wikimedia (foto: Michael Wuertenberg/World Economic Forum)

Već naredne godine ova ideja je bila profitabilna, a Fejsbuk je počeo da bilježi ogroman rast. Tokom tri godine zaposleno je još 2.370 radnika, dok je broj korisnika skočio sa 70 miliona na 700 miliona širom svijeta. Fejsbuk se nevjerovatno razvio za jako kratko vrijeme i počeo da zarađuje velike količine novca, čime je ostavio tačke na sve glasine o svom gašenju.


„Idite tamo gdje raste cijena vašim vještinama, mijenjajte sektore i izazove“, savjetovala je Šeril sve ljude iz poslovnog svijeta.


Pored toga što je dokazala da je i te tako dorasla ovako složenom zadatku, te omogućila održivost najveće društvene mreže na svijetu, Šeril je znatno uvećala svoje lično bogatstvo. Postala je jedna od najmlađih američkih milijardera. Časopis „Tajm“ proglasio je 2013. godine jednom od najuticajnijih žena na svijetu, da bi već naredne godine bila na na „Fortjunovoj“ najmoćnijih poslovnih žena. Čak 13 puta se njeno ime našlo na listama najuticajnijih osoba.

commons.wikimedia (foto: Drew Altizer)
commons.wikimedia (foto: Drew Altizer)

Danas se Šeril nalazi na mjestu operativne direktorice kompanije Fejsbuk, a pod njenim nadzorom su prodaja, razvoj poslovanja, javna politika i komunikacija sa medijima, marketing i ljudski resursi. Kao da sve ovo nije dovoljno, ona je i jedna od članica upravnog odbora. To je jako mnogo posla za samo jednu osobu, ali je Šeril već dokazala da se može nositi sa svim izazovima koje joj povjere.


Želeći da pomogne ženama i motiviše ih da preuzmu inicijativu u poslovnom svijetu, Šeril je prije četiri godine objavila knjigu „Lean In“, u kojoj razmatra pitanja liderstva, feminizma i nedovoljnog broja žena na vodećim pozicijama, kako u državnim institucijama, tako i u poslovnom svijetu. Knjiga se nalazi na samom vrhu liste bestselera i do sada je prodata u više od milion primjeraka.


Kao cilj svoj pisanja, ali i djelovanja, vidi osnaživanje žena da zauzmu liderske pozicije, tako što će srušiti i lične i društvene prepreke koje ih sputavaju u tome. Takođe je osnovala Fondaciju „Lean In“ koja se vodi istim motivima, a do sada je podržalo više od 380.000 ljudi u 157 zemalja.

Citati Šeril Sandberg

„Isplati se preuzimanje inicijative. Teško je zamisliti kao lidera nekoga ko uvijek čeka da mu se kaže šta da radi.”


„Uspjeh i dopadljivost su u pozitivnoj korelaciji za muškarce i u negativnoj za žene. Kada je muškarac uspješan, dopada se i muškarcima i ženama. Kada je žena uspješna, i jednima i drugima se dopada manje.”


“Liderstvo znači da činite da drugi budu bolji kao rezulltat vašeg prisustva i osigurati da će taj elan trajati i u vašem odsustvu.”


„Što više žene pomognu jedne drugima, više ćemo pomoći sebi samima. Udruživanje istinski daje rezultate.”


Izvor: Lola magazin