Srpske žene - evropske liderke u informacionim tehnologijama
Pixabay


Međunarodni dan žena u informaciono - komunikacionim tehnologijama uspostavljen je 2010. godine na inicijativu Srbije, a pod pokroviteljstvom Međunarodne unije telekomunikacija.


Iako su žene u Srbiji pre svega usmerene na društvene nauke, medicinu, umetnost, pravo ili ekonomiju i nema ih dovoljno u IT sektoru, ipak su postale evropski lider u ovoj oblasti.


Zahvaljujući tom liderstvu, Srbija je inicirala događaje koji u prvi plan stavljaju pitanje rodne ravnopravnosti u digitalnom svetu. Svake godine, 25. aprila, možemo čuti glasove koji upozoravaju da IT sektor više nije ekskluzivno pravo muškaraca i da se rodni jaz mora prevazići. Osnovni cilj je, svakako, ublažavanje nedostatka kadrova na brzorastućem IT tržištu u Srbiji.


Pixabay
Pixabay

U Srbiji je svaki peti IT stručnjak žena


Iako statistika još uvek nije na strani žena – ona se popravlja iz dana u dan. Srpske dame sve češće biraju školovanje koje će im omogućiti željeno zaposlenje, dobru zaradu i konkurentnost na tržištu. Trenutno su evropske liderke, a Srbija se približava i svetskom proseku po udelu žena u programerskim zanimanjima. 

Prema istraživanju domaće programerske scene, koje je sproveo Startit, zabeležen je porast udela žena u informacionim tehnologijama - sa 12% 2017. na 14,5% 2018. godine.

I druga istraživanja na globalnom planu pokazuju da žene u IT sektoru čine svega jednu četvrtinu ukupno zaposlenih. Naime, Pinterest zapošljava 21% žena na IT pozicijama, Apple za procenat manje, u kompaniji Google taj broj je samo 17%, dok najmanje žena obavlja poslove iz domena informacionih tehnologija u Facebooku, tek 15%.


Ipak, potrebe tržišta se menjaju, digitalizacija zahvata sve grane društva, pa je uključivanje žena u IT sektor postalo neminovnost. Jasno je da, kao ni za bilo koju drugu oblast ljudskog rada, ni za IT ne postoje prepreke da bi se njima žene bavile podjednako kvalitetno kao i muškarci.


Pixabay
Pixabay

Srpske IT inicijative


Slika osobe koja se bavi informacionim tehnologijama uvek je podrazumevala muškarca - takav pristup doprineo je da se i danas žene slabije odlučuju za ovu profesiju.


U najperspektivnijoj oblasti današnjice, žene mogu mnogo doprineti. Smatra se da se žene bolje snalaze u poslovima koji zahtevaju kreativnost i komunikaciju sa drugim ljudima, stoga dame u IT - u preuzimaju inicijativu u menadžerskim, takozvanim ,,netehničkim’’ pozicijama. Mnoge od njih pokreću svoje IT biznise, ostvaruju se u ulozi projekt menadžera, postaju uspešni web ili grafički dizajneri, pa čak i softverski inženjeri.


U svakom slučaju, postavljeni su temelji da se ohrabre žene koje razmišljaju da uđu u svet tehnologije. Različitim inicijativama im se poručuje da su sposobne i dobrodošle da to i urade.

IT prekvalifikacije


Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije sprovodi treći krug programa prekvalifikacije za rad u IT sektoru. Iako se ovaj program ne odnosi samo na žene, damama se pruža šansa da popune nedostatak kadrova u IT sektoru u Srbiji. Obuka se realizuje u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Valjevu i Čačku. Do sada, u prva dva kruga je obučeno 800 polaznika.

Pixabay
Pixabay

IT Bootcamp ,,Fondacije Ana i Vlade Divac''


Svesni činjenice da IT industrija u Srbiji raste, ali da je ograničena brojem kvalifikovanih radnika, grupa donatora iz dijaspore je odlučila da otvori IT školu u saradnji sa ,,Fondacijom Ana i Vlade Divac''. Cilj škole je da pruži besplatno znanje populaciji koja nije imala priliku za formalno IT obrazovanje. U okviru ove škole, svoju šansu su iskoristile i mnoge dame.

Rails Girls


Kao deo globalne Rails Girls zajednice, ova organizacija ženama pruža mogućnost da se upoznaju sa osnovama web programiranja koristeći Ruby on Rails platformu. Počevši sa radom u Srbiji od 2013. godine, Rails Girls zajednica je bila organizator radionica kroz koje su prošle na stotine učesnica i mentora.


Glavna ideja Rails Girls koncepta je da se ženama približi tehnologija i pruže alati koji će im pomoći da ispolje kreativnost i ostvare svoje ideje. Rezultat ovog zalaganja je osnivanje lokalnih Rails Girls zajednica i po drugim gradovima u Srbiji.


Belgrade Code Akademija


Kroz predstavljanje pozitivnih primera i uzora među ženama, ova škola daje svoj doprinos vrednovanju rada bez obzira na rod, nastojeći da ohrabri i podrži žene u aktivnijem angažovanju u IT sektoru. Kroz jedinstveni plan i program, ova neformalna obrazovna ustanova pruža mogućnost ženama da steknu osnovno znanje, ali i da ga prošire pomoću programerskih radionica.

Pixabay
Pixabay

„Nedelja ženskih priča u IT-u’’


Povodom Svetskog Dana žena u informaciono - komunikacionim tehnologijama, od 8. do 11. aprila održana je „Nedelja ženskih priča u IT-u’’. Ovaj događaj je zajednička inicijativa Microsoft razvojnog centra Srbije, kompanije GoDaddy, StartIT centra, Fondacije Petlja i Inicijative ,,Digitalna Srbija’’.


Cilj odražavanja ove manifestacije bio je da se skrene pažnja na potrebu za većim uključenjem žena u IT industriju. Kompanije iz oblasti IT – a prepoznale su ovaj problem kao važan, udružile su svoje snage i poslale su poruku ženama: ,,Dobrodošle ste u svet informacionih tehnologija!’’


Tokom „Nedelje ženskih priča u IT-u’’, okupljene su učenice osnovnih i srednjih škola, studentkinje, žene koje već rade u IT industriji, kao i one koje bi želele da se prekvalifikuju.


Organizovane su različite radionice, predavanja i panel diskusije u okviru kojih su žene IT stručnjaci podelile svoje profesionalne priče i na svom primeru pokazale da posao u IT – u nije rezervisan samo za muškarce.


Na ovaj način obeležen je Međunarodni dan žena u informaciono - komunikacionim tehnologijama, a dame su ohrabrene da započnu svoju karijeru u najperspektivnijoj oblasti industrije.


Iako pomenute inicijative ohrabruju, zabrinjava podatak da će, prema postojećim trendovima, rodni balans biti uspostavljen tek 2050. godine.

Ipak, oni koji se zalažu za pozitivne promene, kako u svetu, tako i u Srbiji, poručuju da je neophodna jednaka mogućnost za sve u tehnološkoj industriji. Važno je kreirati poslovno okruženje u kom pol ne treba da bude predmet razgovora.