Svetlana Savitskaja: svemirski šetač
youtube

Svetlana Savitskaja je rođena 8. avgusta 1948. godine u Moskvi, u imućnoj porodici a njen otac, Sergej Savitskij, bio je vazduhoplovni as i sovjetski ratni heroj, pa ne čudi što je već sa 16 godina znala da želi da bude pilot. 


Medjutim, nije odmah uspela da upiše pilotsku školu jer je bila premlada, pa počinje da se bavi padobranstvom, bez znanja roditelja. Kada je otac saznao za Svetlaninu ljubav prema ovom sportu pružio joj je bezuslovnu podršku, pa Svetlana do svoje sedamnaeste godine ostvaruje neverovatnih 450 skokova. Čim je napunila 18 godina, ponovo se prijavljuje na Moskovski vazduhoplovni institut i, nakon što je primljena, započinje je pilotsku obuku.


Završila je master studije vazduhoplovnog inženjerstva, i nakon završene obuke postala je instruktor letenja, test pilot i sportski pilot. U dvadeset trećoj godini, zajedno sa svojim kolegama iz Sovjetskog akrobatskog tima, osvojila je prvo mesto na svetskom šampionatu u Hulavingtonu. Nakon što je 1972. godine diplomirala na Moskovskom vazduhoplovnom institutu upisala je školu za probne pilote. Kao probni i sportski pilot oborila je osamdeset svetskih rekorda, čemu je pridodala i tri svetska rekorda u padobranstvu.


youtube
youtube

Kada je Sovjetski Savez načuo da Amerika planira da pošalje ženu kosmonauta u svemir, nakon prve žene u svemiru Valentine Terješkove, te počeo da regrutuje nove ženske kosmonaute u drugoj polovini sedamdesetih godina, Svetlana je bila idealan kandidat za posao.

U junu 1980. godine zvanično se pridružila sojvetskom kosmonautskom timu da bi, dve godine kasnije, 19. avgusta 1982. godine, sa kolegama Leonidom Popovim i Aleksandrom Serebrovim, poletela u Sojuzu T-7 koji se u orbiti spojio sa svemirskom stanicom Salut 7, u kojoj su ih dočekali Anatoli Berezovoj i Valentin Lebjedev. Tako je postala druga žena u svemiru, a prvi put je svemirska stanica imala mešovitu, muško-žensku posadu.

Svetlana je 1995. godine dala intervju za ,,Baltimore Sun", novinarki Klari Germani, u kome je otkrila da se susretala sa seksističkim stavovima kolega kosmonatuta i da joj je, pri ulasku u Salut 7, Lebjedev pružio kecelju i rekao da se ,,baci na posao”. Ali, dodala je da je ubrzo uspela da sa njima uspostavi profesionalan odnos.

Na svom drugom astronautičkom zadatku koji joj je dodeljen u decembru 1983. godine, tokom boravka u svemirskoj stanici Salut 7, Svetlana je zajedno sa svojim kolegom Vladimirom Džanibekovim napustila brod kako bi izveli određene eksperimente u otvorenom svemiru. Njena svemirska šetnja na koju se otisnula 25. jula 1984. godine, trajala je puna 3 sata i 35 minuta. Od 57 Sovjetskih i Ruskih ,,svemirskih šetača”, ona je jedina žena.
youtube
youtube

Savitskaja je nakon toga bila proglašena za zapovednicu ženske kosmonautske posade koja je povodom Međunarodnog dana žena trebalo da se uputi ka Salutu 7, ali je ta misija odložena zbog tehničkih problema. Kada je sledeći pokušaj u startu propao zbog zdravstvenih problema komandanta Vladimira Vasjutina, ženski let je otkazan do daljnjeg.


Kasnije je bilo razgovora o realizaciji misije, ali kao da nije bilo suđeno, jer je Svetlana 1986. godine ostala u drugom stanju i misija je otkazana.

Svetlana je proglašena herojem Sovjetskog Saveza, a 1989. godine je postaje, kao istaknuti komunista, član sovjetskog, a potom i ruskog parlamenta.

U svemiru je provela ukupno 19 dana, a iz aktivne kosmonautske službe se povuka 1993. godine. Danas ima 71 godinu, kaže da ne veruje u podelu na muške i ženske poslove, a iza sebe ima preko 90 oborenih rekorda, preko 20 medalja i počasti i kometu nazvanu po njoj – Svetu, koji to i potvrđuju.