Ti si borac, Ebi!
youtube

Epizoda se bavi pričama tri žene, o nasilju koje su trpele, posledicama, preživljavanju i ženskoj solidarnosti.


Džo Vilson (igra je Kamila Ladington) je hirurg u Grej-Sloan bolnici. Ona je i žrtva je porodičnog nasilja. Još u ranijim epizodama videli smo kako se suočavala sa bivšim mužem koji ju je tukao i psihološki zlostavljao, kao i kako su te traume uticale na nju. Saznajemo da je pobegla iz grada i promenila ime (pravo ime joj je Bruk Stadler), ali da je i dalje živela u paralisanom strahu da je ne pronađe. Suočila se sa njim tek kada je smogla dovoljno hrabrosti i dobila dovoljno podrške, da bi mogla da se razvede od njega i ponovo uda.


U ovoj epizodi Džo konačno upoznaje svoju biološku majku Viki En Rudin (glumi je Mišel Forbs), koja joj otkriva da je bila žrtva silovanja, i da je Džo posledica tog čina. Viki joj priča o momku kojeg je upoznala tokom studiranja i kako je pristala da ode na sastanak sa njim. Međutim, umesto romantičkog izlaska, biva silovana, nakon čega je zatrudnela. Otkriva joj kako je pokušala da se suoči sa traumom, o odlascima na terapije, gde je učila da prepozna postraumatske okidače, ali i da nauči da tog čoveka nazove silovateljem.


Epizoda prikazuje dilemu kroz koju prolaze žrtve silovanja koje je napao neko njima poznat - neko u koga su imale poverenja i pustile ga u svoj dom, ili ušle u njegov auto. Da li je silovanje samo kada ženu napadne nepoznati muškarac u napuštenom parku? Naravno da ne i upravo se sa time suočavala Džoina majka. Celu ovu dramu prati i priča o trudnoći koja nastaje iz takvog čina – da li zadržati bebu ili ne i koliko je teško uopšte odlučivati u takvom stanju.


Scenaristkinja Šonda Rajms je izjavila da je inspiraciju za ovu epizodu našla u slučaju Kristine Ford, koja je javno svedočila o svom iskustvu seksualnog nasilja protiv Breta Kavanoa, koji je kasnije postao sudija Vrhovnog suda u SAD-u.

youtube
youtube

Treća priča je priča o ženi pod imenom Ebi (nju u seriji glumi Kalila Džoj), koja dolazi u bolnicu da joj se zakrpi ogrebotina na obrazu. Njena sudbina je bliska velikom broju žrtava zlostavljanja. Ona na početku negira da je bila silovana. Međutim, kada doktorke Džo i Edi pokušavaju da je nagovore da uradi pregled, Ebi daje svoje objašnjenje zašto odbija, i pokreće veoma važno pitanje.


Naime, ona govori o tome da, čak i ako prijavi silovatelja, sistem će raditi protiv nje. Njena će prijava završiti na dnu policijske fioke, ignorisana godinama, dok će ona čekati da porota poveruje da nije flertovala s njim, jer je te noći - nakon što se posvađala sa mužem - pila koktele i nosila kratku suknju. A pošto je njen silovatelj takođe pio to veče, to će za njega biti „olakšavajuća okolnost“. I postavlja glavno pitanje: ,,Da li će ih vaš pregled ubediti da nisam flertovala u baru? Ako im dam moju priču i moj donji veš, da li će im to dokazati...ili mom mužu, da ga nisam varala i da nisam izmislila neku priču samo da bih spasila sopstvenu zadnjicu?“ 


Scena uzimanja medicinskih dokaza o silovanju je veoma važna, jer govori o medicinskim radnicima i njihovom pristupu ovako osetljivom slučaju. Inače, producenti serije su hteli ovu scenu da učine manje eksplicitnom. Šonda je to odbila, rekavši da se u većini serija prikazuje toliko mnogo eksplicitnih scena silovanja, da je važno da ova epizoda eksplicitno prikaže i proces uzimanja dokaza. Opisan je sam taj proces u kome lekari moraju da pri svakom koraku pitaju ženu da li je spremna, i da tako dobiju njen pristanak za sve što žele da urade.  

youtube
youtube

Poseban omaž svim ovim pitanjima i problemima dat je u poslednjim scenama epizode. Tak, sin doktorke Bejli, ulazi u pubertet i već ima devojku. Sa svojim mužem se dogovara da pričaju sa njim o seksualnim odnosima. I dok svi očekujemo da mu Ben objašnjava kako se koristi kondom, on mu govori o tome kako se treba ponašati prema devojkama, i da kada žena kaže ne, to obično i znači ne. I tera ga da sam izgovori sve ono kako je razumeo, i Tak konačno izgovara: ,,Ako se ona prestane zabavljati, jednostavno prestani. Tajm aut, igra je gotova.“


,,Prečesto se trauma odbacuje kao ,,samo našto u našoj glavi“. Ali bol je stvarna. Osećamo je u našim mišićima, našim ćelijama, našim srcima, našim glavama. I pošto nema magičnog leka, nema pilule koja će da učini da nestane, možemo tražiti pomoć. To neće promeniti izgovaranje naše istine. Kad god budemo spremni" - poručuje nam na kraju doktorka Meredit Grej.

Niste same, prijavite nasilje, potražite pomoć!


  • Autonomni ženski centar – SOS telefon za podršku ženama žrtvama nasilja - 0800 100 007 (od 10h do 20h radnim danima) 
  • POLICIJA 192
  • Prijava nasilja u porodici 0800-100-600