Ukus slobode u kolumbijskom zatvoru za žene
youtube

Sve je počelo kada je popularna kolumbijska glumica Johana Bahamon (Johanna Bahamon) posjetila ženski zatvor San Diego u Kartageni te predložila upravi da zatvorenicama olakša povratak u normalan život nakon odsluženja kazne – kroz kuhinju.


U jednom dijelu zatvora uredili su restoran Cafe Interno, koji vode zatvorenice.


Iza rozih vrata restorana, žene kuhaju, sastavljaju meni i poslužuju goste, a restoran je ubrzo postao pravi hit. Za svaka dva dana koja odrade u restoranu, ženama koje ovdje služe zatvorsku kaznu se ona smanjuje za jedan dan i dobijaju 80 dolara mjesečno.


Ideja je da ovaj program ima dugoročnije rezultate, s obzirom da su tamošnje kaznene ustanove prenapučene, a uslovi za boravak u njima katastrofalni, dok sam sistem pati od recidivizma. To ne čudi, ako se zna da, nakon godina u izolaciji, zatvorenice na slobodu izlaze bez novca i često bez ikakvih mogućnosti za novi život, pa ih se otprilike 15 odsto ubrzo vraća u zatvor zbog novih kriminalnih djela.

youtube
youtube

Stoga upravo u smanjenju broja ponovljenih prekršaja i vraćanja lošim navikama po izlasku iz zatvora u Kolumbiji vide najveći efekat ovakvih projekata.

Zatvorenice u San Diegu ukus slobode osjete svake noći, dok kuhaju i poslužuju hranu te peru suđe nakon svega u restoranu Cafe Interno, koji je otvoren na jednoj od terasa u zatvoru. Od nekih 180 zatvorenica, koliko ih je u ovom zatvoru koji ima kapacitete za 50 ljudi, njih 25 je izabrano da kroz ovaj program dobiju podršku koja će im olakšati tranziciju iz zatvora u društvo. One su ovdje na osluženju kazne za krivična djela kao što su krađe, trgovina drogom i iznuda.


Zatvorenice su za rad u kuhinji obučili neki od najboljih kuvara u zemlji, koji su im ustupili i neke od svojih glavnih recepata. Sav prihod koji zarade služeći večeru za oko 60 ljudi, svako veče od utorka do nedjelje, ide za poboljšanje uslova boravka u zatvorskom komplesku te za njihovu skromnu platu. U međuvremenu su kupljeni novi kreveti, obnovljene kuhinja i trpezarija u zatvoru.

youtube
youtube

Istovremeno, oko 20 zatvorenica se brine o povrtnjaku u sklopu zatvoru, gdje uzgajaju povrće za hranu koju pripremaju u restoranu, a njih 40-ak u zatvorskoj pekari.


Restoranski meni se sastoji od tri osnovna obroka, sa opcijama kao što je pržena carimañola (pecivo punjena mesom), cartagenera (meso u slatkom sosu) i riba sa svježim povrćem i koktelom od manga. Mnoge žene na ovaj način stiču samopouzdanje i odlučnost da započnu ispunjen život po izlasku iz zatvora.

„Nekada sam se plašila izlaska iz zatvora. Ali sada, sa ovim projektom, ne bojim se više ničega. Ovdje sam se spremila da se suočim sa spoljnim svijetom”, govori zatvorenica Paternina.


Izvor:Lola magazin