Veče posvećeno ženama na Kolarcu
BG SAX 2017

Festival počinje danas, 4. oktobra, u 20 časova u Domu omladine Beograda i otvoriće ga nova zvezda džeza Igo Afetuš iz Francuske sa kvintetom Uglješe Novakovića sa specijalnim gostom Batistom Erbenom.


Drugo veče festivala pod nazivom  „Ladies Night” je posvećeno ženama. U prvom delu koncerta publika će imati priliku da u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine u 20 časova čuje  talentovanu belgijsku saksofonistkinju Nele Tibo, koja će nastupati sa Gudačkim orkestrom koji predvodi naša istaknuta violinistkinja Tijana Milošević. Koncertom će dirigovati Bart Van Beneden takođe iz Belgije, zemlje u kojoj je nastao saksofon.


Nele Tibo je jedna od najperspektivnih klasičnih saksofonista svoje generacije. Osvojila je brojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima, a 2014. godine bila je laureat takmičenja „Prix Horlait Dapsens”, prestižne stipendije koja se dodeljuje mladom talentovanom umetniku. Studirala je na konzervatorijumu Koninklijk u Briselu, gde je završila master studije. Istovremeno je studirala na Conservatoire à Rayonnenment Régional de Versailles u klasi Vensana Davida. Trenutno se usavršava na Kraljevskom konzervatorijumu u Briselu u klasi Simona Dirika i Alena Krepina.


U skladu sa jednim od osnovnih ciljeva festivala da motiviše domaće kompozitore da stvaraju za ovaj instrument, Nele Tibo će izvesti premijerno kompoziciju Ane Gnjatović „The Garden, the Blinker, the Sax”, specijalno komponovanu za ovu priliku. Premijerno izvođenje domaćih dela za saksofon je povereno ovoj mladoj muzičarki sa ciljem da ih ona zadrži na repertoaru i time pomogne promociju naših autora i kulture u Evropi i šire.


U drugom delu koncerta nastupiće jedini ženski kvartet saksofona iz ovog dela Evrope, „LadieSaxophone Quartet” i sastav „Quatro por Tango”. Oni će prvi put na „Belgrade SAXperience” doneti zvuk tanga, izvodeći dela jednog od najistaknutijih kompozitora ovog žanra, Astora Pjacole.


„Belgrade SAXperience” dobitnik je priznanja „EFFE Label” za 2017. i 2018. godinu. Ova nagrada dodeljuje se manifestacijama koje imaju izuzetan nacionalni, lokalni i internacionalni značaj, a dodeljuje ga Asocijacija Evropskih festivala.


Festival može da se pohvali stalnom podrškom Francuskog instituta u Srbiji i Societe Generale Banke, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu grada Beograda, kao i komercijalnih sponzora.