Vrhovni sud je odlučio - Bill Cosby je na slobodi!
Montgomery County Planning Commission/wikimedia commons

Sudije su izjavile kako tužilaštvo „nije ispoštovalo postupak“, ali su isto tako priznali kako je njihova presuda u krajnju ruku neobična.  Cosby (83) je odslužio više od dvije godine zatvorske kazne od tri do deset godina u državnom zatvoru u blizini Filadelfije, jer je krajem 2018. godine proglašen krivim zato što je drogirao i seksualno zlostavljao bišvu košarkašicu Andreu Constad.


Cosby je najpoznatiji po TV seriji The Cosby show, a bio je poznat i po nadimku „američki tata“.


Desetine žena, javno su optužile Billa Cosbya za seksualno zlostavljanje, ali je njemu suđeno samo za slučaj Andree Constad, njegova presuda u cijelom svijetu je doživljena kao prelomni trenutak #MeToo pokreta.


U presudi koja je donesena u srijedu, najviši sud u Pensilvaniji je utvrdio kako je došla do „kršenja postupka“ jer su se advokati Billa Cosbya sa prethodnim tužiocem dogovorili kako protiv njega neće biti podignuta optužnica.


Dok je napuštao zatvor, Cosby je, kako prenose mediji izgledao prilično krhko, nikome se nije obratio, već se oslanjao na svoj tim advokata i portparola koji su odgovarali na pitanja.

„Gospodin Cosby je uvijek koristio svoju slavu i svoje ime kako bi uzdizao žene… Kako bi čovjek koga FBI svakodnevno posmatra mogao da siluje i drogira žene… posebno crnac“, rekao je Andrew Wyatt, njegov advokat.

Za šta je Cosby optužen?


Bill Cosby je proglašen krivim po tri tačke krivičnog djela nepristojnog ponašanja prema Andrei Constad.  Decenijama mlađ od njega, Andrea je Cosbya upoznala 2002. godine dok je radila na Temple univerzitetu u Pensilvaniji, a komičara je opisala kao svog mentora. Kasnije, na suđenju je svjedočila kako se „smrznula“ nakon što je Cosby drogirao i maltretirao u njegovom domu 2004. godine.


Constad se prvo obratila policiji zbog napada 2005. godine, ali bivši državni tužilac, Bruce Castor nije podigao krivičnu prijavu, nakon toga ga je tužila za seksualnu uznemiravanja i klevetu, a cijeli slučaj je riješen sporazumno 2006. godine.

pixeIhouse/wikimedia commons
pixeIhouse/wikimedia commons


Tokom 2014. i 2015. godine, desetine žena se javilo sa sličnim navodima kako ih je Cosby drogirao i napao. Lokalne vlasti su znale da pravila vezana za zastaru zanče da ne mogu nastaviti postupak, ali su ponovno otvorile slučaj koji je uključivao godpođu Constad i na poslijetku su ga optužile samo nekoliko dana prije nego što je trebalo da istekne dvanaestogodišnja zastara.

Pomiješane reakcije javnosti


Glumica Phylicia Rasgad koja je glumila Cosbyjevu ženu u The Cosby show na Twitteru je napisala: „Grozna greška je ispravljena – ispravljena je greška u pravdi!“, kao reakciju na vijest o tome da je Cosby oslobođen.


Tužilac Kevin Steele je izjavio kako je Cosby proglašen krivim od strane porote i sada se oslobađa zbog proceduralnog pitanja koje je potpuno irelevantno za činjenice počinjenog zločina.


Advokatica Gloria Allred koja je zastupala više od 30 žena protiv Cosbyja presudu je opisala kao poražavajuću i dodala da odluka ne opravdava ponašanje komičara.


„Moje srce je uz one koje su hrabro svjedočile u oba krivična slučaja koja su vođena protiv njega“, rekla je Allred.
Izvor: Lola magazin