Yoda Zgužvani: Revolucija beogradskog mopsa

FOTO: Inspektor Yoda Zgužvani/Facebook

Inspektor Yoda Zgužvani je sveznajući mops koji se bori za inkluziju, nenasilje i jednakost, širi sjajne poruke ulicama i na sebi svojstven, šarmantan i britak način poziva na društvene promene.


Razgovarali smo o njegovim dosadašnjim iskustvima, novim planovima i akcijama.


 

Kako si zapravo počeo da crtaš grafite sa svojim porukama?


Posmatrajući radove drugih umetnika koji su me zaintrigirali pronašao sam formu koja mi odgovara. Pomešao sam je s ljubavi prema mopsovima, iskoristio njihovu prijemčivost kako bih pokušao da podstavknem na razmišjanje i dijalog o tabu temama u društvu. Kockice su se sklopile u Zagrebu gde me njihov umetnik Simpl inspirisao svojim porukama: Zašto bi netko ovo napisao? Ili Blame it on a simpl boogie. Iako se poruke tematski razlikuju, misim da obe nastoje da se njeni primaoci zamisle.


 

 

 

Inspektor Yoda inkluzija
FOTO: Inspektor Yoda Zgužvani/Facebook

 

Ti si beogradski mops, navikli smo da te viđamo ovde, ali bio si i u Skoplju i Zagrebu - šta te je tamo dovelo, i da li planiraš da posetiš još gradova?


Zagreb sam posetio zbog DRAGram festivala na kojem su učestvovale trandže iz regiona, ali i veličanstvena Alaska Thunderfuck iz SAD. Naziv njene pesme je jedna od mopsovih misli: Your makeup is terrible. U Beogradu nažalost nema toliko prilika, nije razvijena kulturna scena, iako postoje npr Sonja Sajzor koja je imala fantastičan nastup na pomenutom festivalu ili trandža za koju se podrazumeva da će otvarati Merlinka festival, Markiza de Sada.


S druge strane Skoplje sam posetio u saradnji sa Koalicijom „Seksualni i zdravstveni prava na marginaliziranite zaednici“ koja takođe pokušava da podigne svest o životu hiv osoba, stigmama kojim ih društvo odbacuje i tera na izolaciju i pratično živu smrt. Tema stigme hiv osoba je univerzalna i lokalizovana, a u svakom slučaju nužna da prestane da bude tabu kako bi se dobilo zdravije društvo. Takođe život LGBT osoba u Skoplju obavijeni su pretnjama nasiljem. Prošle godine je osim brojnih napada zapaljena organizacija koje se bavi zaštitom LGBT prava. Prosto rečeno, situacija je tamo alarmantna, iako nije ovde drastično bolja, i neophodna je svaka pomoć koja može da pomogne da se ovi problemi prikažu u realnom svetlu.


 

Verovatno si doživeo različite situacije crtajući grafite - da li se neka od njih posebno izdvaja - na primer kao zanimljivija, čudnija, pozitivnija ili možda negativnija od uobičajenih?


 

Anegdote sa policajcima uglavnom na kraju ostanu najupečatljivije. Da ironija bude veća, pisao sam grafit “Jebeš pedere” kada su me iznenadila pitanja: Jesi normalan? Šta to radiš? I lampa uperena u lice, potpuni kliše. Iz tog iskustva sam zaključio da se ova dva pitanja uče u pravilima službe pri ovim situacijama, jer se minut kasnije pojavio drugi policajac s istom reakcijom. Objašnjavanje dvosmislenosti poruke u celoj toj zbrci bio je izazov za sebe, ali je pokazalo da je moguće dogovoriti se s policijom dokle god se ne uništavaju spomenici i zaštićene zgrade. U Skoplju je situacija drugačija, mito se samo nameće. Kafana je policijska sudbina. Ako se nisu slupali, dva dana su slavili.


Anegdote iz Zagreba se sećam kao performansa. Odigravanje tek ispisane poruke u realnosti. Ironičnu tragikomičnu scenu u kojoj su nam pretili fizičkim nasiljem ispred poruke “Pis mačo”. Doduše naš čin je bio provokativan i vremenski nepromišljen. Mada sama poruka jeste provokativna i govori da treba da teramo mačizam iz svih nas, koji se ispoljio u tom trenutku.


 

Inspektor Joda Zgužvani
FOTO: Inspektor Yoda Zgužvani/Facebook

Širiš sjajne poruke i boriš se protiv homofobije, nasilja i različitih oblika diskriminacije i nejednakosti... Sa druge strane, konzervativnom društvu nekada nije lako prihvatiti drugačije poruke. Kakve su do sada bile reakcije na tvoje grafite, da li su uglavnom pozitivne ili?


 

Nikome od nas nije lako da prihvatimo poruke koje nas povređuju. Međutim, ukoliko želimo da budemo bolje moramo da prevazilazimo ono što nas povređuje. Dužni smo da se pozabavimo tim problemom. Bilo da se bavimo sopstvenim ili društvenim problemima. Ćutanje o njima i odlaganjem njihovog rešavanja samo će ih zataškati. Slon je u sobi, zašto ne razgovaramo o njemu? Dužni smo da uložimo dodatni trud kako bi se premostile barijere koje su stvorene u stvari jednom prostom stvari, nepoznavanjem druge strane.


Pozitivne reakcije dolaze ali od uskog kruga ljudi. Iako podržavaju i bodre na čemu sam neizmerno zahvalan, retko otvaraju dijalog što je zapravo suština mog rada. S slonom se koketira. Ulica svakako donosi svoje reakcije. Zanimljivo mi je kako je svaki “Istraži svoj klitoris” kratko trajao. Zašto je klitoris zaslužio tu sudbinu?


 

Ako bi morao da izabereš samo jedan svoj grafit koji ti je po nečemu posebno značajan - koji bi izabrao?


Inspektor Yoda Zgužvani: Ne tuci (p)se
FOTO: Privatna arhiva

 

Zaustavimo nasilje nad životinjama koje se na ulicama Beograda svakodnevno dešavaju. Zaustavimo nasilje i nad samim sobom. Nasilje rađa nasilje, a donosi samo destrukciju.


 

Kakvi su ti planovi za budućnost? Spremaju li se neke nove akcije i čime bi voleo da se baviš u narednom periodu?

Planova ima, realizacije nema. Kad se probudim iz zimskog sna. Neka dela i poruke govore. S mantrom: svakog mopsa nikad dosta.

Hvala ti na razgovoru i srećno sa svim planovima!

 

Inspektor Joda Zgužvani
FOTO: Street Art Srbija

Miloš čita, posmatra, piše, pokreće, uči, stvara... Zemljanin i pacifista, multikulturalan i multipraktičan.