Žene u alkoholizmu

Foto: Pixabay

Priredila: Marija Jakić

Razlozi opijanja su često slični, prouzrokovani negativnim i potisnutim emocijama, a u ovom tekstu otkrivamo zašto i kako žene piju. Ne samo to, već kako se i napiju, a zatim odu nepovratno u smjeru čašice više.

Doc. dr. sci med. Rasema Okić, spec.neuropsihijatar, koja radi kao subspecijalista Zavoda za bolesti ovisnosti u Sarajevu, otkrila je za Lola Magazin istoriju ženskog prelijevanja čaše.

Ona naglašava kako su najmlađe pacijentice koje dolaze akutnom pijanom stanju petnaestogodišnjakinje, koje konzumiraju alkohol sa drugim štetnim supstancama kao što su pušenje trave, spida ili uzimanje ekstazija. Mnogo je žena prošlo kroz zavod u dobi od trideset do pedeset godina, a primjeri su različiti. Neke su nekoliko puta liječene, dok postoje primjeri apstinencije odmah nakon hospitalizacije.

“Istorijski zapisi govore o izrazito negativnom odnosu društva prema ženama koje su konzumirale alkoholna pića i zbog toga bivale strogo sankcionirane. Paradoksalno ovakvom strogom stavu sredine prema ženama koje piju alkohol su drevna vjerovanja da su upravo ženska božanstva podarila alkohol kao napitak čovječanstvu”.

sad_505857_960_720.jpg
Foto: pixabay

Ona dodaje kako u mnogim zemljama vlada tradicionalno shvatanje da je alkohol više svojstven muškarcima nego ženama. Međutim, to nije povezano sa polom, već načinom života uopšte i često ima funkciju koja je u vezi sa socijalnim i ekonomskim mogućnostima.

Istraživanja ističu da žene manje konzumiraju alkohol nego muškarci, a one koje piju alkoholna pića to čine u manjim količinama nego muškarci. Doktorica Rasema dodaje kako žene ispoljavaju sasvim različite obrasce pijenja alkoholnih pića u odnosu na muškarce kada je u pitanju izbor pića i godine starosti.

- Dobna skupina od dvadeset i jedne do dvadeset i četiri godine čini 73% žena koje konzumiraju alkohol.

- Kod žena starosti od osamnaest do dvadeset godina, odnosno od trideset i jedne do šesdeset i četiri godine njih 60% konzumira alkoholna pića.

“Žene iz najstarije dobne skupine uglavnom konzumiraju vino, a iz najmlađe dobne skupine podjednako su konzumirale sve tri vrste pića (pivo,vino i žestoka pića). S odrastanjem, djevojke mijenjaju svoje afinitete, te umjesto žestokih pića iskazuju sklonost ka vinu i pivu”, navodi Okić.

-poslovna_komunikacija.gif

Prepoznaju se dva stila pijenja među ženama:

- alkoholizam “domaćice” (piju same, skrivene u kući, često problem pijenja kriju i od ukućana) tzv. solo drinkeri,

- “muški tip” ovisnice o alkoholu (piju otvoreno, na javnim mjestima, u lokalima, katkad rivališući sa muškarcima).

Kada govorimo o omjeru muškarac i žena on se mijenja sa godinama. Što smo starije, čini se da smo mudrije pa teže posežemo za kapljicom viška.

među odraslima 4:1 ili 5:1 (pet muškaraca, jedna žena),
kod mladih 2:1 (dva mladića, jedna djevojka),
Doktorica Okić ističe da je to veoma zabrinjavajuće među mladima danas. Međutim, ponovo se možemo zapitati ko tim mladima daje primjer, poticaj, a u konačnici i sredstva za kupovinu alkohola. Zanimalo nas je i koji su to rizični faktori za nastanak alkoholizma kod žena, a odgovori su mnogobrojni, ali i daleko, duboko u našoj prošlosti:

- problemi u odrastanju,
- rani početak konzumiranja alkohola, duhana i droga,
- depresija ili anksioznost,
- razočarenja i neuspjesi u životu,
- nasilje u porodici,
- ratna trauma,
- seksualno zlostavljanje,
- brak sa alkoholičarem,
- rad u muškoj sredini.

woman_1006102_960_720.jpg
Foto: pixabay

Međutim, zrno nade se krije u tome da žene piju manje količine alkohola i pri tome konzumiraju “blaža” alkoholna pića. Ono što ipak brine jeste kako svoju utjehu pronalaze u piću, jer su usamljene i napuštene. Alkoholičarkama je ujedno i ubrzan proces fizičkog propadanja, ali zbog srama često oklijevaju potražiti pomoć. Međutim, kada pročitaju koje su moguće posljedice alkoholizma vjerujemo da ćemo ih bar natjerati da razmisle.

Posljedice mogu biti:

- FIZIČKE (oštećenje jednjaka,želuca i tankog crijeva, rak dojke, alkoholni dijabetes, ispodprosječna plodnost, ciroza jetre, rana menopauza)
- PSIHIČKE (teške depresije i samoubistva)
- PORODIČNE (nesklad i konflikti sa partnerom i djecom)
- PROFESIONALNE (izostanci s posla, smanjena funkcionalnost i neproduktivnost)
- SOCIJALNE POSLJEDICE (ovisnice o alkoholu postaju izolovane, usamljene, stigmatizovane.

Doktorica Okić navodi kako ženski alkoholizam izaziva 50% više smrtnih slučajeva nego kod alkoholizma muškaraca upravo radi stigmatizacije od strane društva. Ženama je teško priznati sebi, a onda i drugima da pate od alkoholizma, a ujedno i društvo stvara otpor prema njima poistovjećivajući ih sa promiskuitetnim i manje vrijednim osobama. Upravo zato sklonije su i samoubistvima.

Za kraj, kako pomoći ženama koje imaju problem sa alkoholom?

Prvi i osnovni korak ka liječenju ove bolesti je prestati skrivati problem od sebe i svojih bližnjih, prestati negirati i suočiti se s tim. Preporučuje se potražiti informacije o liječenju, stvoriti mrežu podrške (poželjno je da prije svih to bude partner, dijete, roditelj, ili neki drugi član porodice).

Veoma je bitno u liječenju alkoholne ovisnosti priznati sebi da si ovisnica-alkoholičarka, da ti je potrebno liječenje, zatim razviti motivaciju za liječenjem, jer alkoholizam nije stil života, alkoholizam je bolest, može se i treba se liječiti.

Nije beznadežna, jer prema riječima doktorice žene se prije i lakše izliječe od muškaraca, jer shvataju ozbiljnost situacije i odgovornije pristupaju liječenju. Vjerujemo da je to dug i težak proces, ali važno je shvatiti da trebate i možete pobjediti, jer nije alkoholizam muškog roda, on je neutralan, a može zarobiti bilo koga od nas, ako ne pronađemo mjeru.

Neka ovaj tekst bude kap koja je prelila čašu, prije nego odlučite nasuti novu.

Izvor: Lola Magazin