Bog metala: Rob Halford

FOTO: Straight

Kad je 1974. godine, tadašnji pevač Džudas prista, Al Atkins napustion grupu, uskočio je Rob. Robova sestra se u to vreme zabavljala sa basisom Ijanom Hilom i predložila je da se njen brat pridruži bendu. Iste godine je objavljen prvi album Rocka Rolla. Šesnaest albuma kasnije, Džudas prist i dalje vladaju hevi metal scenom.

Halford je devedesetih napustio bend, okrenuvši se drugim projektima: grupama Fight i 2wo. Godine 2003. vratio se svojim korenima i svom bendu koji se pojavio na muzičkoj sceni sa albumom Angel of Retribution. Jedanaest godina kasnije, Rob je izjavio da je izlazak iz grupe za njega bila kriza srednjih godina.

Rođen u gradiću kraj Birmingema, Rob je od malih nogu bio okružen metalom. U intervju za Gardijan iz 2010. godine, on se priseća kako „kad smo bili deca, prolazili bismo pored tih topionica metala i gledali bismo kako istopljeni metal izlazi iz velikih bačvi. Mi smo bukvalno udisali metal pre nego što je hevi metal uopšte nastao“. British Steel, naziv najpoznatijeg albuma ovog benda sad ima smisla.

Njegove vokalne sposobnosti i raspon glasa od četiri oktave je ono što Džudas prist odvaja od ostalih bendova. Kako je profesorica klasične muzike, Klodija Fridlender izjavila na svom blogu, Rob je jedini pevač hevi metala kojeg bi pozvala da joj se pridruži u njenom muzičkom studiju. Međutim, to nije sve. Tokom turneje 1991. godine, Rob je ušao na scenu na harli dejvidsonu. Iako je tada pao sa motora i polomio nos, Rob će se vraćati svom omiljenom motoru tokom narednih godina. Takođe, kožna odeća, bodlje, bičevi i lanci, tetovaže kao da su uzaludno skretali pažnju na ono što se pričalo među svetom hevi metal muzike.

output_6cz6ud.gif

Godine 1998, Rob se javno deklarisao kao gej u intervju za Em-Ti-Vi. Iako je to bila omaška, jer nije nameravao da se izjasni o svojoj seksualnosti, Rob je za Gardijan 2014. godine rekao da je to bila najbolja stvar koju je mogao uraditi. „Bezrezervnom ljubavlju, bićete prihvaćeni onakvim kakvim jeste i mislim da je to blagoslov koji sam dobio od svojih fanova“, dodao je.

Fredi Merkjuri i grupa Kvin su imali jak uticaj na Haforda. Fredija smatra „najvećim herojem“ i izrazio je veliko žaljenje što nije mogao da ga upozna. Nastupio je na tri koncerta pevajući za Blek sabat. Ljubitelj je automobila, iako je vozaćki ispit položio tek u 38. godini. Osim što peva, Rob svira gitaru, harmoniku, klavijature i bubnjeve. Živi u Finiksu u Arizoni.

Milica je zaljubljenik u engleski jezik i književnost koja smatra da je svaki novi prevod dokaz da jezik ne sme biti prepreka ka širenju novih vidika.