Ekskluzivno: Intervju sa Pračetovim likovima!

FOTO: Forbes

Kako vi provodite svoj radni dan na poslu?

Mastrum Ridkali: Za mene je posao jedna obaveza koju, vidim, niko od ostalih mojih kolega ne ispunjava. Uvek ustanem prvi na Univerzitetu, a većina njih ne zna ni kako zora izgleda, niti će, s obzirom na sadašnje stanje, to ikada saznati u svom životu. Šetam, zatim, Univerzitetom, pokupim poštu i odnesem je na sto u hodniku, odakle se čudnim sticajem okolnosti nikada ne dostavi pošiljaocu, nego tako godinama luta unutar našeg zatvorenog univerzuma.

Svi smo ovde zbog rada, ali nekada se mora i jesti, zato odlazim u kuhinju i sa izričitim stavom saopštavam kuvarici šta danas da sprema, a šta ne, jer najviše moramo da vodimo pažnju o Blagajnikovoj ishrani. Kada više ni sam ne znam gde bih se uputio, budim ostale i to radim sa toliko entuzijazma da im odmah nabacim osećaj krivice zbog toga što nisu odavno budni. A, da! Ponekad i popunim neki formular ili uplatnicu.

Koliko se razumete u muško-ženske odnose?

Nana Og: Kada sam bila mlada, imala sam mlogo ljubavnika. I da vam kažem, današnje devojčice su sve neke šuntave, smotane, one ne znadu ni da kukuruz oljušte kako treba, a kamoli da nađu pećinu sa zlatom, ako razumete o čemu govorim (mig,mig). Kod mene se, brate, znalo, svaki vikend u grad, pa da vidiš ti ko će tu najbolju pesmu da opeva, a ko će kući da ide u zagrljaju sa flašom i tugom u očima. Savet je sledeći: draga moja, prvo se ti dooobro najedi, jer nikada ne znaš na kakvu smešnu večeru on može da te odvede, gde nema ni za pod zub hrane. Izreka kaže: „Sita žena je zadovoljna žena, a sit muškarac je muškarac pun gasova", pa ti sada vidi. ‘Ajde, živeli!

Šta nosite kada operete tu odoru sa sebe?

Smrt: Ovu crnu odoru perem samo kada imam slobodne dane. Tada sam u žutoj trendži, sa dva, tri debela lančića oko vrata, Jordankama i trakom oko glave. Volim tada da odem na basket, jer nekako mi taj sport najlakše ide. Ma ko došao, ja sam najviši među njima, ali mi to ponekad i nije neki izazov. Želim da igram sa Denisom Rodmanom, Skotijem Pipenom i Majkl Džordanom, kada se ova dvojica poslednjih odluče na taj korak, da nam se priključe. Imam ja njihove satove, vreme... Ma, nema veze sada.

Inače,radnim danima je odora uvek tu, ispeglana i spremna da impresionira poslovne saradnike. Čistim je, uglavnom, u hemijskoj radnji, mada odatle izlazim bez odore, pa nekako kao da celi svet na trenutak zatvori oči i stane, ali to su ti ustupci sa Vremenom, koje je na mojoj strani.

lookalikes_ali_g_ray_wade6.jpg

FOTO: Look a like network

Koga smatrate za svog najboljeg prijatelja?

Perdita Nit vs Agnes Vit: Moja omiljena drugarica je zapravo muškarac kog još nisam srela. Zamišljam ga kao visokog i jakog, a ja bih tu, naravno, bila glavna i vodila glavnu reč. Ne bi on mogao da zucne, jer prava žena je ona koja priča i ne ponaša se kao spadalo i kao neka kućanica, nego ima svoj stav za sve, a i ako nema stav, mora biti po njenom, pa nek’ onda on sudi šta je to.

Ti stalno nešto lupetaš! Znaš da nam je najbolja drugarica Dijamanda Toklin i čemu sada ovo filozofiranje?

Ja filozofiram? To ti možda tako misliš, Agnes, ali ja, za razliku od tebe, savršeno znam šta želim u životu i sa kim da se družim, a to sigurno nije neka devojčura sa okultnim stvarima na sebi, bezobličnim šeširom i velom preko svega toga.

Slušaj me, Perdita. Dosta! Ja ovde vodim glavnu reč. Ako budemo tebe slušale, Agnes, zauvek ćemo ostati usedelice sa million mačaka oko sebe. Toliko me nerviraš, da to nije normalno. Ma, znaš šta, sada neću ni kako ja hoću. Odlazim! Ustani i kreni, ne mogu bez tebe da odem.

output_6cz6ud.gif

Da li je bolje živeti kao kralj ili dvorska luda?

Kralj Varens: Samo malo, da pogledam u knjige. Kralj, kralj... Aha, ovde piše da je biti kralj „izrazito povoljna situacija za sve, naročito za samoga kralja. On može donositi zaključke bez obzira na tuđa mišljenja, oslanjajući se samo na svoju glavologiju i ideale”.

Da li sam odgovorio na pitanje? Šta ste ono još pitali? A da. Dvorska luda. Samo malo da nađem pod D. Eee, evo ga. „Dvorska luda je maskota svakog kraljevstva. Spava pored kraljevih nogu ili ispred vrata i mora biti duhovit”.

Ja jesam duhovit čovek. Ja imam knjigu „1000 duhovitih šala” i „Kako ostati smešan i kada više ništa nije smešno”. Uglavnom, volim biti kralj, tako piše u mojoj omiljenoj autobiografiji Kralja Artura. Tada si samostalan. To isto tamo piše. Sam donosiš odluke i rešavaš ljudima razne problem. E, to je već lepo rečeno u knjizi „Kako ljude rešiti problema” od Bolesnikova.

Eto. Jesam li lepo odgovorio na pitanja? Samo da proverim u knjizi „Odgovori na sva moguća pitanja”.


Irma je zaljubljenik u knjige i fotografiju. Smatra da je pozitivan stav i osmeh ono što održava ovaj život savršenim, a u tome joj mnogo pomažu i knjige Pračeta, uz pomoć čijeg humora još više širi osmehe svih oko sebe.

Pročitajte i:


Sa Pračetovim likovima na moru 1. deo
Sa Pračetovim likovima na moru 2. deo
Ovo je jedno obično devojačko veče...