Laž: Za ili protiv?

Foto: Novi horizonti

Psiholozi su dokazali da je laganje veština koju stičemo vrlo rano, tačnije od treće godine života. Dok se unapređujemo u toj veštini, smišljamo nove načine kako da zaštitimo našu laž od razotkrivanja. Takođe, dokazano je da 85% naših laži nikada ne budu razotkrivene i to nam daje podsticaj da i dalje lažemo, jer i te kako imamo koristi od toga.

Međutim, koliko i da li je uopšte neka od svih tih laži bezopasna i korisna, ili bi savest trebalo da nas opominje zbog svih?

547b2ad6_3568_42a4_8c06_7e34b0765237_lying_718x4.jpg
Foto: Avaz

„Ćao draga, nisam nešto presrećna što te vidim, ali morala sam da dođem da vidim tvoju bebu (koja je, uzgred, jedna od najružnijih beba koju sam ikad videla), jer je to deo kulture ljudske vrste. Takođe, u ovom trenutku bih najradije jela hamburger i gledala TV, ali izdržaću ovih sat vremena, da se ne bih okarakterisala kao nekulturna i loša najbolja drugarica".

„Draga tašto, znam da sam poslednja osoba koju ste želeli da vidite na samrtnoj postelji, ali morao sam da dođem da vam kažem nešto. Jedino zbog čega mi je drago što ste postojali je zbog toga što ste rodili moju divnu ženu. Presrećan sam što nije nasledila od vas džangrizavost i ponositost - i stil oblačenja, takođe. Osim toga, vaš život za mene apsolutno nije imao nikakvog smisla.

Uskoro ćete zatvoriti oči, odvešće vas u mrtvačnicu i nakon toga pokopati. Jednostavno vas neće više biti. Možda bih vam stavio crvene ruže na grob jer su vam to omiljene, ali svakako vas u tom trenutku to neće zanimati jer nećete postojati. Eto tako. Doviđenja, tašto".

Onlajn_kurs_ATP_manji.gif

Ovako bi izgledao svet bez laži. Sve je krajnje iskreno, baš onako kako se u određenom trenutku osećate, to i kažete, bez toga da je bilo kome neprijatno, jer to je normalno. Međutim, kada postoji problem i kada nešto ne ide po planu, postoji nešto neobično što morate preduzeti. Sigurno nećete reći čoveku koji umire od raka da statistike, iako su one istinite, pokazuju da 80% ljudi na kraju ipak umre, ili ženi od 34 godine da će najverovatnije ostati sama do kraja života.

Postoji nešto neobično, a opet kažu da nakon svih osećaja u nama umire poslednje, nešto što nije ni potpuna istina ni laž. To je nada. Kada kažete nekom da će biti bolje, ne znači da će biti. Mi ne znamo šta će biti u budućnosti, a opet pričamo o njoj i to nam često pomaže da idemo napred.

Dakle, jedan izuzetak u laganju za koji ja dajem svoj glas je nada. Ta mala i potencijalna laž pomoći će nam da se borimo za bolje sutra i da od „biće bolje" laži danas - sutra stvorimo istinu koja će reći „danas je bolje".

Tamara je propala umetnica u senci.

Pročitajte i:

Vodič: Kako postati i ostati u trendu?
Zašto je danas teško pročitati knjigu?
David Bowie - muzički kameleon