Ovo je jedno obično devojačko veče...

FOTO: Prva.rs

Kako više i više provodim vreme u društvu Pračetovih likova i knjiga, počinjem da shvatam da svaki lik mogu da zamislim u stvarnom životu i u realnim životnim pričama. Evo na primer, zamislimo situaciju gde tri Pračetove junakinje odlaze na neko devojačko veče. U pitanju je okruženje jednog prosečnog paba, sa gomilom nepoznatih ljudi, samo u cilju da se dotična mlada oleši i da ima čega da se seća iz života „pre braka“. U taj skup devojaka sa velom na glavi, flašom viskija u jednoj ruci i zdravicom na usnama sa mnogo reči koje počinju sa J, ovaj put ću poslati Anguu, kaplarku Guzičicu i Perditu Nit iliti Agnes Vit.

Odlazak na devojačko veče sa ove tri devojke bio bi, verujem, pravi izazov. Angua, savršena žena, visoka, duge crne kose, oštrih crta lica, čija sličnost sa svojim ujakom Dragoradom je i te kako nego primetna, ostavlja utisak u glavama muškaraca da su videli lepu ženu, ali da iz nekog razloga imaju potrebu da joj pozajme svoj brijač. Nije da joj dlake rastu svugde po licu. Ona je maljava i na mestima za koja bi se čak i najmaljaviji muškarci zakleli da je nemoguće da tu rastu dlake.

Pandurka Guzičica, čije je ovo samo interno ime, po svojoj je seksualnoj opredeljenosti gej osoba. Zapravo ona nije gej, samo je ljudi tako karakterišu na osnovu izgleda, iako zaista nema predrasude ni prema kome. Od malena se trudi da ostane žensko u svakom smislu te reči, ali niti je dogurala daleko od tog „malena“ niti do izgleda žene. Izdaleka izgleda kao jedan panj kome su obukli suknju, čisto kao znak loše i nemaštovite šale.

Perdita Nit, dokazani posetilac trećeg sprata određene ustanove, je osoba savršeno samostalna kada je pod lekovima. U nedostatku istih postaje nesamostalna i tu se pojavljuje još jedna ličnost, u istom telu, istog obima, ali drugog mozga i imena - Agnes Vit.

vencanje.jpg

FOTO: Venčanice saloni

Dovoljno je samo sedeti i posmatrati ih. Anguu muvaju svi muškarci u kafani, ne shvatajući i dalje zašto se osećaju kao da muvaju strica od tetke Tomislava. Iako je ona emancipovana žena, sa veoma cenjenim poslovnim stavovima i planovima, ovaj put, pod dejstvom alkohola, spušta loptu i svoj „visoki start“, otkrivajući se jednom debelom brkatom kamiondžiji. Kroz nerazumljive reči, jer joj brkovi upadaju u usta, uspeva da objasni da je ona ipak ranjiva jedna žena i da sav pritisak koji nosi na sebi u vezi sa poslom i karijere je ono zbog čega mora biti hladna kučka, a inače je osoba koja hrani golubove i čita molitve za svu decu sveta, pre spavanja.

Kamiondžija, spreman i na odnos sa vukodlakom, samo da je ženskog roda, sa razumevanjem sluša lepu Anguu. Ponekad mu kroz misli proleti slika njihovog mogućeg naslednika sa njenom maljavošću i njegovom debelom stomačinom i odmah se seti pljeskavice kod Paje na autoputu prema Nišu. „Živeli Angua, ajde cugni još malo. Nemoj da plačeš, eto sve ti se suze ulepile u brad.. ovaj u kosu“.

Guzičica svima služi kao dodatni viseći sto, na čiju glavu ostavljaju pivo i kikiriki. Iako se ona oglašava okolinim ljudima u visini njihovih stomaka, svi su ubeđeni da su ipak malo jeli, jer stalno odozdo dolazi neki neobičan zvuk. Obukla je svoju najlepšu suknju, spremna da zavede najzgodnijeg tipa u kafani, jer, realno, udaje se drugarica a jednom će morati i ona. Na kraju krajeva zato su sve tri i došle večeras.

CADETEweb_655x310.jpg
FOTO: Wannabe magazine

Guzičica ima veoma visoke standarde o sebi. Smatra da može i treba da ima najsavršenijg muškarca, visokog, crnog, atletski građenog, bogatog i uspešnog. Nikada nije videla problem u tome zašto to ne bi imala, naročito što se vodila mišlju da njena visina pored određenog muškarca ima i svojih prednosti: uvek će moći da mu sa lakoćom dohvati cipele i obriše kako bi ostao lep i doteran.

Perdita se sve vreme svađa sa Agnes, dokazavši obema da u njenim životima prisustvo muškarca je ono što im uopšte nije potrebno. Imale su jedna drugu i to je bilo dovoljno. Agnes je oduvek živela u svetu bajki, iako tamo Perdita niti je želela niti je mogla da uđe. Perdita je bila party devojka, mogla je da se zaljubi nekoliko puta u veoma kratkom vremenu, a što se tiče Agnes, ona nije volela da dolazi na to mesto. Tako da je sada razlog njihove rasprave zapravo bio jedan ćutljivi tip sa kojim je Perdita želela da ode duboko u noć, a Agnes je želela da Perdita samo ode. Bez nje. Nažalost, to je bilo neizvodljivo.

-profesionalno_odevanje.gif

Vreme je prolazilo a čaše su se praznile. Naše tri devojke su završile veče kako su ga i započele, same i srećne. Znale su da je ovo bio samo još jedan ispraćaj iz ovog života u taj, sledeći koji dolazi. Nisu se brinule za sebe. Nikada se ne brinu. One su najčvršće osobe koje poznajem, imaginarno, i čija karma može da zarazi, čak i nekog potpuno mirnog kao što si ti. Zašto onda ne bi uzeo jednu Pračetovu knjigu u ruke? Možda baš kod njega svi pronađemo delove sebe koji nam nedostaju, pa makar bili i friknuti. Jer na kraju krajeva, to smo mi, pa šta?


Irma je zaljubljenik u knjige i fotografiju. Smatra da je pozitivan stav i osmeh ono što održava ovaj život savršenim, a u tome joj mnogo pomažu i knjige Pračeta, uz pomoć čijeg humora još više širi osmehe svih oko sebe.