Ovo je posjeta našoj Nedođiji

FOTO: Privatna kolekcija

Vodene površine, kao i sama voda, imaju posebnu magiju i energiju. Od najvećih, okeana i mora do onih najmanjih, bara, močvara i manjih izvora, voda ima zadivljujuću moć. U svim oblicima i agregatnim stanjima ona ima neviđenu prirodnu snagu. Za mene su odlasci na bilo koju vodenu površinu uvijek predstavljali radost i uzbuđenje. Bilo da se napijem vode sa planinskog izvora, da se kupam u planinskom potoku, jezeru, idem na rafting u najveći kanjon u Evropi ili plivam u moru, voda mi daje nevjerovatnu energiju, osjećaj sreće, zadovoljstva i fasciniranosti. Naročito je to izraženo ako je ambijent u kom se nalazi vodena površina zadivljujući, netaknut mnogo ili nikako ljudskom rukom.

Već smo zajedno prošli preko mosta na rijeci Žepi. Ovaj put spuštamo se niz Žepu, do njenog ušća u sigurno najljepšu rijeku na ovim prostorima, rijeku Drinu. Samo njeno ime ostavlja snažan utisak na svakog od nas, a naročito na one koji su imali priliku da joj budu blizu i da osjete dodir njenih talasa. Takva i jeste rijeka Drina, prosto se nekako zalijepi za pogled i ne možete ga odvojiti od nje. Žepa se u Drinu uliva kod sela Slap. Na ušću uzburkanu planinsku riječicu Žepu odjednom zaustavlja na tom dijelu sada veoma mirna Drina. Mirna je jer se Žepa ustvari uliva u drinsko akumulaicono vještačko jezero Perućac.

drina_zelenika1.jpg
FOTO: Vizantija - Drina

Ambijent na ušću Žepe u Drinu mene kao ljubitelja animiranih filmova, podsjeća na ambijent iz animiranog filma ,,Petar Pan". Scena kad se Petar zajedno sa Vendi i njenom braćom spušta u ,,Neverland". Baš takvu sliku sam ispred sebe imao kada sam došao na ušće Žepe u Drinsko jezero Perućac. Prava ,,Nedođija" u pozitivnom smislu. Jezero Perućac ušuškano u kanjon rijeke Drine umirilo je njen tok. Perućac na tom mjestu ima jako živopisan ambijent, skoro netaknut, osim nekoliko malih kućica za turiste i jednog manjeg hotela. Takođe tu je i ribogojilište na samom ušću Žepe, koje je potpuno na vodi.

Ostrvce Treskavac je takođe jedna vrlo zanimljiva prirodna tvorevina na jezeru. To je mala kamena ada obrasla rijetkim listopadnim i četinarskim drevećem, nastala formiranjem jezera Perućac na Drini. Ovdje na ušću Žepe u Drinu, nekada se nalazio čuveni most na Žepi, čiju je gradnju opisao Ivo Andrić u svojoj pripovjetci ,,Most na Žepi. Izgradnjom hidroelektrane ,,Bajina Bašta" i stvaranja ovog akumulacionog jezera, opastanak mosta je ugrožen pa je most razmontiran i premješten nekoliko kilometara uzvodno, uz rijeku Žepu gdje se nalazi i danas. Ostrvce Treskavac ima improvizovani mol za manje brodove i čamce, a na sredini ostrva nalazi se sto gdje možete da omdorite i iz jednog posebnog ugla posmatrate krajolik.

Na mjestu gdje se nalazi ada Treskavac, prije formiranja Drinskog jezera nalazio se Gornji buk ili slap. Slap se nalazio između dvije strme stijene, manje ,,Žepe" sa lijeve i veće ,,Treskavca" sa desne strane. Drina je između tih stijena bila jako uska, širina je bila jedva 22 metra. Čim se izađe iz ovog tjesnaca, Drina se naglo širila i dosezala širinu od 105 metara.

CNN_Srbija_Peru_ac_profimedia_0106680372_1000x0.jpg
FOTO: 24 sata - Jezero Perućac

Ambijent u kom se nalazi jezero Perućac je zaista jedna posebna priča. Ovaj krajolik je odmor za vaš pogled, um i srce. Boravak na tom mjestu je mene oplemenio i po ko zna koji put me ubjedio da naši krajevi imaju šta da pokažu. Tu prirodu rijetko gdje možete sresti, pogotovo u Evropi. Za ljubitelje ribolova, jezero je raj, jer je bogato svim vrstama bijele ribe. Plovidba jezerom je bila prava mala avantura. Iskreno, ne volim da se osjećam kao turista, a ovdje u kanjonu Drine, apsolutno nisam imao taj osjećaj. Ja sam ovdje osjetio Nedođiju, čekao sam da se iz nekog ugla pojavi brod kapetana Kuke, ili da naš čamac zaljulja krokodil koji je progutao sat koji se kod nas popularno zove ,,vekerica".

Kao što sam prošli put prošetao Andrićevom pripovjetkom ,,Most na Žepi", ovaj put sam bio u Nedođiji. Nije ona Petrova, možda je više posebna, možda i ljepša, jer je stvarna, a opet ponavljam naša. Tu blizu, a ipak kad odete tamo, nekako daleka, van ovog prostora, van vremena, van šablona, opuštajuća, umirujuća, vječno dječija, avanturistična, kao što je za Vendi ,,Neverland".

EU%20OM.gif


Marko je geograf, poeta, prirodnjak, ljubitelj životinja, temperamentan, sanjar, buntovnik, partizanovac