Ozzy Osbourne - Princ tame

FOTO: Austin Charityowl

Rođen je 1948. godine u Birmigamu, u porodici srednje klase koja je živela u teškim uslovima. U maloj kući, šest članova porodice borilo se za preživljavanje. Pravo ime mu je John Michael Osbourne, a nadimak Ozzy je dobio u vrtiću. Bina ga je oduvek privlačila. Učestvovao je u školskim predstavama iako je patio od disleksije i poremećaja pažnje. Školu je napustio sa petnaest godina. Zaposlio se na gradilištu kao pomoćnik, čisto da bi imao neku paru. Pokušao je da opljačka jednu kuću i uspeo je samo da odnese hrpu stvari, za koje se ispostavilo da pripadaju maloj bebi. Otac odbija da plati kauciju i Ozzy ostaje pet nedelja u pritvoru kako bi naučio lekciju. Krajem leta 1969. godine, oformljen je Black Sabbath, kasnije kroz muzičku istoriju nazvani i kao kumovi heavy metala. No, vratimo se početku.

Kada je Ozzy oformio bend sa svojim prijateljima, orijentisali su se težem bluzu, sa mračnim i dubokim prizvukom. Kreacija je ispala nešto što do tada još nije viđeno. Uz takav zvuk, logično, napisali su i takav tekst. Čitali su dosta okultne literature i pisali pesme takve tematike. Jednostavno su rešili da izazivaju jezu. Iako je prvi album bio osrednje praćen i, kako je Ozzy sam rekao, nisu imali ženske Obožavaoce, nisu poklekli. Drugi album je osvojio i publiku, i kritiku i otvorio vrata svetskoj slavi koja isto sija i danas.

_izrada_sajtova.gif

„Scena slepih miševa“

Ludilo je počelo. Više pažnje je posvećeno scenskom nastupu, teme su ostale mračne, bankovni računi su rasli. Članovi benda su do 1978. godine razvili ozbiljne probleme sa adikcijama i sa međusobnim konfliktima. Godinu dana kasnije, Ozzy je izbačen iz benda. Upao je u veliku depresiju i tonuo je sve dublje u ponor. Na svetlo dana ponovo ga je izvukla Sharon Aredn, kasnije Osbourne. Ozzy je u to vreme već bio razveden i imao je dvoje dece. Sharon je znao kao kćerku menadžera Black Sabbatha i međusobne simpatije su postojale oduvek. Ona je preuzela kontrolu nad njegovim ponašanjem i karijerom i vratila ga je u centar muzičkog sveta. Ozzy se vratio na velika vrata, uz grupu muzičara koja je pratila i dalje mračan i šokantan nastup ovog izvođača.

Na samom početku nove karijere, Ozzy će biti optužen za satanizam. Na koncertima se nalazilo mnoštvo slepih miševa od sunđera, kao deo scenografija i na koncertima se dešavalo da Ozzy kao deo performansa zgrabi jednog i zubima mu otkine glavu. U toku jednog nastupa, neprimetno je uleteo pravi slepi miš koji se ugnezdio među kreiranim. Ozzy je slučajno uzeo pravog i odgrizao mu glavu. Koncert je prekinut kako bi pevač bio prebačen u bolnicu da ne bi dobio trovanje.

Mediji su manipulisali ovim događaj, potkrepljujući ga Ozzy-jevim dosadašnjim tekstovima, nastupima i samodestruktivnim ponašanjem. U svom pratećem bendu našao je podršku, da ovu manipulaciju okrenu u svoju korist i ismevaju činjenicu da je okarakterisan kao sam đavo. Najbliži prijatelj bio mu je gitarista Randy Rhodes. U martu 1982. godine, tokom jedne od turneja, Randy je sa njihovim vozačem i stilistkinjom krenuo na kraći let sa malim avionom. Vozač je znao da vozi avion i pravio je manje akrobacije iznad busa za turneje.

„Ponovo, sve je gotovo. A onda...nešto planetarno!"

Jednog trenutka, šala je pošla po zlu i avion je udario u drvo. Sva tri člana posade poginula su na licu mesta. Ovaj šok Ozzy nije mogao da podnese. Izgubio je najboljeg prijatelja i vratio se depresiji, alkoholu i drogama. Delovalo je da je po drugi put sve gotovo. I danas zna da kaže da ni sam ne zna kako je prebrodio i odakle mu snage da se ponovo podigne u visine.

Osamdesete su se završavale, Ozzy je sa svojim menadžment timom došao na ideju da pokrenu sopstveni festival. Od prvog festivala održanog početkom devedesetih, uspeh je bio planetaran. Festival se održava i do današnjeg dana. Na Ozzfestu tradicionalno nastupaju najveća rock i metal imena ikada. U novom milenijumu, prvi su dali da se po njima napravi rijaliti The Osbournes i tako su kamere non-stop pratile njihov život dok se auditorijum kratko pitao da li se Ozzy prodao.

Odgovor je ne. Oni su bili pioniri ovog žanra i serijal je, uglavnom, duhovit. Pomogao je svojoj kćerki Kelly da proba da se plasira u muzičke vode, ali većem auditorijumu ona nije bila posebno zanimljiva. U to vreme doživeo je ozbiljnu nesreću na terencu koji se prevrnuo preko njega i naneo mu vrlo teške povrede. Niko nije bio siguran da li će Ozzy preživeti. Borben kakav jeste, izvukao se još jednom.

Pre četiri godine javnost je iznenadila informacija da se originalna postava Black Sabbatha ponovo okuplja i kreće na turneju koja je bila željno iščekivana. Jedno vreme sve je išlo u redu dok Tommy Iommi nije saopštio da mu je dijagnostifikovan limfom. On se uspešno bori sa bolešću. Bubnjar Bill Ward je kasnije napustio bend zbog neslaganja sa Ozzy-jem, ali pre ovog incidenta uspeli su da snime i album prateći okultni trend i nazvali ga „13“. Black Sabbath je 2016. godinu najavio kao poslednju pred penziju, što obožavaoci već sada teško podnose. Ozzy će nakon toga još neko vreme nastaviti svojim putem.

„On je muzički kameleon!“

Za kraj, biću vrlo subjektivna. Ozzy-ja sam prvi put čula sa dvanaest godina i tada sam ga u šali prozvala svojim spiritualnim ocem. Mislim da nisam mnogo pogrešila. Ozzy me je uveo u svet rock i metal muzike, pojačao moju muzičku opsesivnost, približio me muzičkom istraživanju i na kraju i samom muzičkom novinarstvu. Za mene, sve je počelo od njega. Britkost njegovih tekstova me je oduvek fascinirala isto koliko i njegova velika životna borba. Za njega je život bina ili smrt. Ozzy Osbourne je muzički kameleon. Čovek je na sceni skoro pedeset godina. Prilagodio se, ne sebe novim dekadama i žanrovima, već baš suprotno - sva pravila novih doba i trendova morala su se povinovati princu tame.

Ozzy je ikona rocka i metala i sa njegovog trona niko ga neće skinuti – nikada! Još jednom, mnogo dugujem njegovoj muzici i njegovoj pojavi u svom životu. Ozzy, hvala ti, voli te LinDe.


Tamara je u narodu poznata kao LinDe i kao muzički fanatik.


Pročitajte i:

Diva među divovima; prvi deo
Diva među divovima, drugi deo - Patti Smith
Nick Cave - horor poeta