Zašto treba prihvatiti promene?

FOTO: Blog lamarsh

Kao deca voleli smo promene. Jedva smo čekali da odrastemo i radovali smo se svakom novom zubu, novom koraku, novoj godini... A onda smo prešli dvadesetu i sada se plašimo svake godine koja dolazi, posla koji nas očekuje nakon završetka studija, plašimo se obaveza koje dolaze sa brakom, svake sede i nedostatka novca.

U stalnom smo grču. Stalno se nečega plašimo. A razloga milion. Izvor izgovora ne presušuje. Strah kada je nešto dobro, a treba ga promeniti – da li će promena biti bolja ili gora?

Strah kada smo potpuno zadovoljni, ali ipak ne možemo nastaviti po starom – šta nas sada očekuje? Ali, čak i strah kada nam ništa ne ide od ruke – šta ako bude još gore? Strah koji nas parališe i ne dozvoljava nam da nastavimo dalje. Strah zbog koga cupkamo u mestu žudeći za nečim svim srcem, ali sa rukama u džepovima.

S druge strane, sve se menja. I svet oko nas, i jezik, i naši prijatelji, i mi sami, i stavovi, i mišljenje i fizički izgled. Od kamena do planine, sve se menja. Od mrava do slona, sve stari. Od bebe do starca, um napreduje. Ali, sve se menja! Ništa nije isto.

_event_management.gif

Zato, kada ne možemo protiv promena, pridružimo im se!
Zapitajmo se šta se sve promenilo, koje promene su najvažnije i kako se one manifestuju. Ne možemo bežati od promena, ali možemo naučiti nešto iz njih. Možemo bolje razumeti sebe, ali i kako nas drugi ljudi vide.

Možemo naučiti da li su promene burne ili spore i postepene, da li naša okolina primećuje te promene... Kako se mi osećamo povodom tih promena? Da li smo srećniji? Zadovoljniji? Da li bismo nešto ponovo promenili? Gde bismo opet pogrešili?

klimatske_pormene1_1402412603_670x0.jpg

FOTO: Nadlanu

Jednom rečju, kroz analitičko razmišljanje postajemo zreliji, razvijamo se, upoznajemo sebe. Kroz promene dolazimo do napretka, konstantnog rasta i razvoja, a ako se odupremo tim promenama ostajemo u jednoj čauri, ali sigurni i zaštićeni.

Šta onda tu predstavlja proces odrastanja? Proces odrastanja predstavlja učenje o tome kako da dve potrebe (potrebu za napretkom i potrebu za sigurnošću) dovedemo u ravnotežu, tj. da u isto vreme i napredujemo i osećamo se sigurnim.

Možda se baš toga i plašimo, jer ne znamo kako to da uradimo, kako spojiti dva, naime, nespojiva pojma. Izaći iz polja sigurnosti, a osećati se sigurnim? Promeniti nešto u svom životu, a očekivati da on ostane nepromenjen? Kako?

Valjda odgovor tog pomirenja jeste individualan i svako od nas krije odgovor u sebi. Ali, nemojte se plašiti da pronađete odgovor. Rizikujte i pronađite promenu pre nego što ona pronađe vas, naučite nešto iz nje umesto da joj dozvolite da vas slomi.

Budite čovek sa samim sobom, i sa onim čovekom od juče i sa onim čovekom od danas! Volite sebe tako promenjeno nepromenjene! Budite srećni u svakom novom danu okruženi poznatim i nepoznatim stvarima, okruženi starim i novim licima!


Fish_changes_728x554.jpg

FOTO: Propr


Jeca je mladi i nasmejani filozof koji vam savetuje mnogo smeha! Uživajte u svakom sekundu kao da je poslednji!