Sale Đorđević: Sociopata ili sportista?

Foto: Aktuelno.net

Imam tu nezdravu naviku da čitam komentare na vestima koje me interesuju. To se svodi na košarkašku reprezentaciju i filmove. I zanimljivi su nam komentari.

Nakon poraza od Francuske u poslednjim sekundama, neko je napisao da je „Đorđević sociopata 'ladno išao na pobedu". Da pojasnim, za one koji nisu u toku - da smo kalkulisali i izgubili, izbegli bismo Amerikance u eventualnom polufinalu. Neizvesna završnica utakmice, koju smo većim delom gubili, jasno nam je pokazala da nije bilo kalkulacija i da se išlo na pobedu. Za Bogdanovu trojku sam poskočila i smorila sam se, jer ju je promašio. Ako je verovati „komentatorima", to bi značilo da sam glupa, luda, retardirana, itd. Ako je verovati „komentatorima", Sale Đorđević ne zna ništa o košarci i treba da dobije „nogu u dupe" sa mesta selektora. Baš je to izraz koji se često provlači po komentarima.

Bilo da se radilo o slučaju Micov, Veličković, Marjanović, ili je u pitanju kalkulisanje na OLIMPIJSKIM IGRAMA, navijači izgleda iskreno veruju da su kompetentniji od selektora. Da se razumemo, ne mislim da svaku odluku treba prihvatiti bespogovorno. Ja sam pitala osobu sa kojom sam gledala Srbija-Australija zašto ne ulazi Simonović, reko možda bi baš njemu krenule trojke. Međutim, nisam pomislila da je Đorđević nekompetentni kreten, nekako sam bila sigurna da mi nešto promiče. Možda sam nekritični kreten. Možda, ali sumnjam.

Ovo je prvo takmičenje posle mnogo godina da ne igra Nemanja Bjelica. Iskreno smatram da je on trećina prve petorke. Naš najkorisniji igrač neko je ko je godinama deo tog tima, sve je bolji igrač i uliva poverenje meni, a mogu samo da zamislim koliko uliva saigračima. Njega, nekako, u komentarima nema. Ima Bobija.

Hajmo malo o Marjanoviću. Boban Marjanović je odličan košarkaš koji je potpisao višemilionski ugovor za NBA. On je, takođe, momak koji godinama želi da igra za reprezentaciju ali se to uporno ne dešava iako KSS radi sve što može da to omogući. Ne razumem nesporazum. Dan pre kvalifikacionog turnira javio je da ne može da igra. Zašto bi nakon što su drugi momci izborili taj plasman, on dobio ponovo poziv? Jer je, kako opet reče jedan „komentator", Đorđeviću posao da donese medalju? Da li je to tačno?

>Foto: <a href= Mondo

Mislim da nije. Njegov posao je da napravi tim i da ih vodi što je bolje moguće. Čovek zna šta je tim. Vodio ga onomad. Nekim trojkama, nekim asistencijama, nekim pripremama poslednje dve godine. Najveći uspeh koji je Srbija napravila u košarci jeste srebro 2014. Šta smo ono osvojili 2013.godine? A 2012. ili 2011? Da se amerikanizujem na trenutak - bitch please.

Košarka je sport, nema mesta kalkulisanju. Aleksandar Đorđević je jedan od naših najvećih košarkaša svih vremena koji je ulogu slektora preuzeo kada nije bila najpoželjnija. On je sportista koji voli da pobedi, trenira, napravi taktiku i pogodi trojku. Sport nije rat. U redu je izgubiti. U redu je tempirati formu. Nije u redu kalkulisati. Nije u redu tući protivničke igrače. U redu je igrati. I ova reprezentacija to radi. Nepotpuna, jaka i slaba, zajedno, kao tim. Sa vrlo problematičnim momentima, kako trenutno može.

Za kraj, veliko bravo za Tea i Markovića, Raduljicu i ostale koji bez obzira na ugovore, sitne povrede, odmore i svadbe, za reprezentaciju imaju vremena uvek. Igrajte momci, mnogo nas je koji u igri još uvek uživamo.


Od istog autora:


Šta (ni)smo naučili od Dragana Nikolića?