Scott Weiland: Neprilagođena rok zvezda

FOTO: Altermative nation

Scott je najpoznatiji i najprepoznatljiviji široj publici bio kao frontmen kultnog benda koji je najveću slavu uživao devedesetih, a to je Stone Temple Pilots. Njihov uticaj u svetu alternativne muzike je značajan, ali kao da nisu dobili svu pažnju koju su zaslužili. Pošto je ekspanzija grandža bila planetarna, ostali alternativni bendovi su blago pali u senku. Sa devetnaest godina oformio je prvu postavu ovog benda. Ime im nije bilo važno, poenta je bila u skraćenici STP koja ima više tumačenja, a koja je motivisala članove benda i nikada nije otkrivena.

_veb_novinarstvo.gif

Album „Core“ izašao je 1992. godine i pomerio je granicu alternative. Scott je brzo razvijao i hranio svoje adikcije i to je počelo da utiče na rad benda i na turneje. Bio je težak heroinski zavisnik i budućnost sa njim je bila neizvesna. Izbačen je iz grupe 2002. godine. Tada ga iz sveta droge povlači drugi bend, čiji su članovi nekada svirali u velikom bendu Guns’n’Roses i manje poznatih Wasted Youth. Sami članovi benda su mu pomagali da se skine sa narkotika, učili ga zdravijoj ishrani i svetu borilačkih veština, te ga okretali drugom načinu života. Pošto su i sami bili zavisnici, razumeli su ga i najbolje su znali kako da mu pomognu.

Weiland je okrenuo drugi list. Osnovali su jednu od najzanimljivijih grupa ovog milenijuma, Velvet Revolver, koji je udruživanjem snaga i iskustva iz prošlosti vrlo lako pokorio svet. Bili su nova stara nada rock ’n’ rolla. Tako nekoliko godina, a za to vreme svega dva albuma. Zbog nekih ličnih neslaganja, Weiland je izbačen iz benda 2008. godine. Neko vreme je ponovo radio sa svojim matičnim Stone Temple Pilots. Tih nekoliko godina, takođe su bile uspešne. Bilo je priče i o pomirenju sa Velvet Revolverom, međutim do toga više nije došlo.

Ponovo su krenuli sa unutrašnjim olujama između članova benda, što Stone Temple Pilots, što Velvet Revolver. Ono što je bila javna tajna je da je Scott uveliko ponovo utonuo u svet adikcija, što je redovno poricao. Započinjao je solo karijeru, osnivao nove bendove, ali ni uspeha ni snage više nije bilo.

Scott Weiland pronađen je mrtav, 3. decembra 2015. u autobusu za turneje. Razlog smrti – predoziranje. Umro je kao poslednji narkoman, previše ranjiv da bi prevazilazio svoje probleme.

Scott Weiland je za mene bio i biće jedan od najdražih rok vokala ikada. Njegov specifični vokal, pomešan sa harizmatičnom energijom, upotpunjavali su kao izvanrednog frontmena koji vlada scenom. Ne, nisam ga poznavala, a opet sam stekla utisak da poseduje strašnu snagu koja ne može da se izbori sa mrakom koji ga izjeda iznutra. Negde duboko u sebi, harizmatični Scott je bio običan momak sa niskim samopouzdanjem i velikom kreativnošću, nesigurnostima i strahovima koji su ugušili budućnost koja je mogla biti svetlija svakim načinjenim korakom. Nedostajaćeš nam.

Tamara je u narodu poznata kao LinDe i kao muzički fanatik.

Pročitajte i:

Nick Cave - horor poeta
Ozzy Osbourne - Princ tame
Queen - najveći rok bend ikada!