Svi smo mi ličnosti Pračeta

FOTO: Privatna arhiva

Krenimo od samog početka: Na Početku beše REČ i samo jedan čovek, a taj čovek je Teri Pračet. Teri Pračet je kralj! Nije on bio onaj obični kralj, sa krunom, crvenim somotom na leđima i udobno smešten u ogromnu stolicu sa špicastim vrhovima na naslonu. Ne. On je više bio kralj jednog drugog sveta, sveta kojeg je sam stvorio i izvajao na poseban način. Mada to i nije tako teško, treba samo da sve oko sebe pogledaš na drugačiji način, malo iskrivljeno i do srži realno.

Evo, na primer, njegovih ličnosti, poznate tri veštice iz Lenkra, za koje su svi čuli iako možda ni sami sebi ne smeju da priznaju, pa čak ni imaginarno da ih imaju u svom okruženju. Baka Vedervaks, Nana Og i Magrat. Hoćete reći da ih ne prepoznajete? Pokušaću da vam približim malo te ličnosti. Toliko su stvarne da mozak prosto ne može da podnese tu količinu takve realnosti oko nas.

Ma samo malo obratiti pažnju, na opis njihovih ličnosti, sigurna sam da upravo sada sa nekom od njih sediš i piješ kafu.

Prvo mesto pripada najdominantnijoj: Baki Verdevaks.

Iako joj je prefiks „baka“, to je samo jedan vid maske skrivanja od okoline. Zapravo, to je jedna mlada osoba, koja je završila fakultet Političkih nauka u roku, malo više štreber po osnovnom stavu, ne voli da izlazi, oblači se staromodno (zahvaljujući ormaru svoje bake i njene očuvane garderobe iz 1800 i neke) i naravno nikada nije bila viđena u društvu nekog momka, jer to zapravo nju ne zanima, niti želi da se potčinjava bilo čemu što bi nju „spustilo“ u ma kom smislu. Sa njom si počela da se družiš još na prvoj godini fakulteta, kada ste ti i tvoja ekipa na predavanjima gledali kroz prozor i pisali zaljubljene stihove na korice sveske, koja je samo za to i služila, Vedervaksova je za to vreme pomerala usta u ritmu profesora i upijala svaku njegovu reč i u mozak i u urednu sveščicu.

PP%20GIF.gif

I kome onda da se obratiš kada se približi prvi januarski rok, nego „najboljoj drugarici“, poklonivši joj za uzvrat pletene crne čarape, koje si kupila za sebe, al ti baš i ne idu uz zlatan zub. I eto, fakultet se bliži kraju, štreberka je prva očistila sve u roku, ali je još u tvojoj okolini, jer ti nisi sve očistila, i jedini spas su njene brižno ispisane sveščice. Zato ti je još uvek „još bolja najbolja drugarica“, jer vas tolike godine vežu pričama o Kamijevom Strancu, ili psihičkoj poremećenosti Oblomova, kao i spiritualnog načina življenja Don Kihota, jer o čemu drugom biste pričale.

Sama priroda Vedervaksove je da ti bude mama. Ona najbolje zna kako treba da se obučeš za izlazak, da je baš ta suknja što seže tik ispod kolena idealni hit, koji ti odlično stoji, i: „Nećeš valjda biti rob modnih trendova, pa nositi minić? Uostalom, to je vulgarno“. Coktaće na svako tvoje neumeće pravljenja bilo koje vrste obroka, jer žena je predodredjena za kuvanje, mrzeće svakog savršenog tipa koji ti se nije javio odmah čim te je dopratio kući, jer su „svi muškarci isti“. Samim svojim stavom za sve u životu počinješ da je gledaš kao najdominantniju u svom okruženju.

Neke stvari joj čak i ne govoriš, jer ne želiš da osetiš na sebi taj pogled. I samo odjednom, ona će se isključiti iz tvog života, kao lampa iz utičnice, i osetićeš neko olakšanje, ali i strepnju — kako sada sama kroz ovu divljinu od života, bez njenih facijalnih ekspresija? Zapravo, ona se samo povukla u svoj svet, gde je oduvek i bila. TI si bila ta faza u njenom životu, a ne ona u tvom. Sve se vrtelo oko nje, jer to je njeno viđenje života, tako zatvorena, povučena, baka, kojoj ništa i nije trebalo da nje same. Kao znak bivšeg prijateljstva, ostaviće ti samo jednu poruku: NISAM UMRLA!

Za razliku od Bake Vedervaks, Nana Og je pravi jaran.

Ona je osoba sa kojom si se skontala odmah na prijemnom za fakultet. Dok su svi pričali šta su spremili, odakle su pročitali nešto i koja je literatura dozvoljena za ostvaljnje trajnih impresija na profesore, ona ti je pričala kako se sinoć napila i po`vatala sa nekim likom sa Psihologije.

Kroz celi fakultet prolazi lako. Dok ti danima pre isptnih rokova sa podočnjacima visiš nad knjigom, ona odlazi prema kafiću sa najzgodnijim momcima i maše ti, pokazujući gestovima da je sa odličnom lovinom. Na ispitu, kao da je ona ta koja postavlja pitanja, a ne profesori njoj, smeje se sa njima i topi led sa njihovih ozbiljnih faca. Dobija desetku posle par minuta njihovih odgovora i odlazi sa ekipom koja je čeka ispred. Uvek je za druženje, kafane i hranu. Uopšte je ne zanima tuđe mišljenje o njoj, sigurna je da sve što zna tako treba da bude, pa makar i bilo pogrešno, a i ako neko pokuša da je ispravi, ona to nikada ne čuje.

11647275_10205341355708149_1633118494_n.jpg
FOTO: Privatna arhiva

Nana Og je najbolji prijatelj. Osoba koju viđaš na svim slikama žurki na fejsu. Po njenom izgledu, ne možeš odmah da provališ koliko ima godina. Bore i jake crte lica ti govore da je prošlo mnogo toga preko nje, ali samo ponašanje, oblačenje i gestovi odlike su mlade osobe. Uvek na sebi ima neki detalj koji je upadljiv i koji se u suštini i ne može nazvati detaljem, tipa duboke crvene čizme, ili ogroman šešir sa bedževima i kojekakvim čudima.

I dok smatraš da si joj najbolja prijateljica i pomažeš joj oko peglanja i sređivanja stana jer je ona mamurna, ti i ne shvataš da su čaše na sudoperi oprane i da je krevet zategnut, jer je pre tebe tu svratila Ivana, takođe najbolja drugarica, koja je samo malo htela da joj pomogne. Bićeš srećna sto imaš najkul prijateljicu, ludu i slobodnu, želeći da budeš takva kao ona, posmatraćeš je sa blaženim osmehom i divljenjem, dok Nana peva pemu o Ježu i njegovoj kućici.

Za kraj nam ostaje Magrat Garlik. Osoba sa sasvim običnim imenom i prezimenom. I samim tim možemo da skontamo o kome se radi: o sasvim običnoj osobi.

Iako je završila književnost i pročitala mali milion knjiga, na njoj se to ne vidi. Sve svoje znanje nosi samo za sebe, nije sposobna da ga iznese ni u kakvoj formi u javnost i ostaje osoba koje se niko i ne seća, kao pojam da je neko upravo bio tu, ali možda je to samo onaj fikus u ćošku.

Svojim oblačenjem i ponašanjem želi da istakne da je nešto što nije. Oblači haljine, koje bi bolje stajale bilo kojoj osobi muškog pola, stavlja jarko crveni karmin, a izgleda sa njim kao da joj je glavni posao da bude nakaza u cirkusu. Njen fizički izgled ostavlja utisak male devojčice, neiskusne i nespremne za život. Snaga koja se krije u njoj potopila bi gradove samo kada bi se Magrat usudila da je pusti. Ipak, ona je veoma dobra osoba, povučena i spremna da sasluša. Bila bi svakome najbolji prijatelj, samo kada bi je iko ikada primetio. Sama njena pojava uglavnom iritira i niko ne zna zašto je to tako.

Nedostatak samopouzdanja je očigledno njena ključna stavka u ovom oholom svetu. Zato je za sebe izgradila neprobojne zidove, čiju unutrašnjost još niko sem nje nije video. Njena kuća je puna nekih ljubavnih napitaka, lekovitih trava, suvog cveća i relikvija, kojima pokušava da preokrene svoj socijalni život, da pronađe pravu ljubav i sigurnost. Zaljubljive je prirode, ali to ne priznaje samoj sebi. Čezne za muškom snagom, dominacijom i stavom. Na fakultetu nikada nije smela da pogleda ni jednog momka u oči. Nije kao da su se oni nešto otimali o nju. Ona je bila zadovoljna svojim maštanjima i gomilom setnih reči i emocija ispisanih u svoje dnevnike.

_veb_novinarstvo.gif

Na kraju ipak Magrat Garlik, ta obična devojka, nakaza iz cirkusa, sa šarenom haljinom na cvetove, postaje kraljica. Da, ipak je pronašla nekoga za sebe. I to ni manje ni više nego samog KRALJA. Pa to je ok, svako nadje svoju sudbinu valjda.

I eto vam dokaz da je Pračet bio kralj. Kralj formiranja ličnosti, pronalaženja u njima najsitnijih detalja koje svi mi u sebi nosimo. Pa makar bile konzervativne kao Baka Vedervaks, ili party devojke kao Nana Og, svako nosi svoju karmu koju želi, ukoliko dovoljno veruje u to, kao obična Magrat Garlik – Kraljica.


Irma je zaljubljenik u knjige i fotografiju. Smatra da je pozitivan stav i osmeh ono što održava ovaj život savršenim, a u tome joj mnogo pomažu i knjige Pračeta, uz pomoć čijeg humora još više širi osmehe svih oko sebe.

Pročitajte i:

Muzika iza pozadine – ‘Ajmo, tamburaši!
Šta znači uspeh kada ste tek na početku?
PARIZ - Prolećna depresija, kraj!