Šta nam poručuje rock and roll?

FOTO: Blogger

Slušajući tako jedan rok bend u jednom lokalnom pabu, počela sam da razmišljam o tekstovima pesama koje se kod nas stalno pevaju, koje su ogromni hitovi, a često ne znače ništa ili kriju u sebi neku veoma važnu poruku. Pozabavila sam se malo sa time, a rezultate možete pročitati ispod.

Prva pesma na repertoaru bila je pesma Atomskog skloništa „Žuti kišobran“.

Zapravo, to je jedna veoma vesela pesmica. Na početku subjekt govori o tome kako je kupio sebi jedan žuti kišobran koji će da mu zameni sunce kada je sve sivo i pada kiša. Veoma lepo i romantično u neku ruku. Onako, sklanja ružne misli i negativne stavove iz života uopšte i ima nekakav pozitivan stav na sve. Mada, već u sledećoj strofi nas subjekat lagano uvodi u jednu erotično-zanimljivu priču. Pored tog lepog žutog kišobrana pesnik je kupio i plastičnu lutku. Sigurno je stajala pored kase u kineskoj radnji, odmah do korpe sa kišobranima. S jedne strane, to je ok, nikoga ne osuđujemo i ne stvaramo predrasude. Čovek pati za devojkom i želi da mu lutka zameni nju. Nije idealno, ali u ljubavi i ratu je sve dozvoljeno, tako da, donekle razumemo i podržavamo.

Rock-and-Roll.jpg

FOTO: eedickinson

Sledi kraće upustvo za korišćenje lutke: 1. napuše se, 2. miluje se, 3. ali ne previše da ne „pukne“ za njim, 4. koristi se celu noć, 5. ispuše se ujutro. Jednostavno, pa čak i za one nespretne, jedan divan, mali priručnik u slikama. Zaključak nekako ide devojci koju ta lutka menja. Izgledalo je sve ok, on se pomirio sa situacijom da njegova devojka nije uz njega, zamenio ju je lutkom i svi su srećni. Zapravo, lutka mu je pružila sve što i njegova mila, draga, najbolja devojka, saputnik i drug: vaginalnu manipulaciju!

Sledeća pesma je „Krug“ od EKV-a.

Sam tekst, u stvari, ne značiama baš ništa. Ja to ovako zamišljam: član benda Ekatarina Velika, koji je napisao reči čuvene pesme, sedi na klupi na nekom keju i gleda u pesak ispred sebe. Dan je nekako prohladan, neka siva pozna jesen je i vetar sve više uzima maha. Subjekat naše pesme je pokušao da iskamči neki dinar od ćaleta i keve, pa čak i devojke za pljuge, ali svi su ga otresli kao slinu o zaleđen pločnik. Drugari ga zovu da sa njima pljuje u dalj, ali on ne želi da dođe. Oseća se kao da nikada ništa u životu nije uradio kako treba, da ništa nije stvorio i da on nema nikakve moći nad svojom sudbinom. Duboko u sebi smatra da je odbačen od ljudi koje voli i da bilo kakva sreća ili dosada nema smisla, da se sve svodi na njegovu totalnu nesposobnost. Nesposoban da izmoli za pljuge, da izazove samilost u ljudskim srcima za pivo ili da dobaci svoju izlučevinu najdalje od svih ovih mršavih šmokljana, odlučuje da sedi na keju i dugačkim štapom crta ispred sebe krug.

On ga je smislio, stvorio, a vetar je to uništio. Taj vetar je poput njegovih misli, projuri i ostavi pustoš za sobom. On opet stvara krug i kao jedinu svar koju je stvorio, taj krug ga voli, vodi i oprašta. Subjekat shvata da nije bitno ni da li je mlad ili star, da li je život zabava ili dosada, kada ništa nema svrhu i kada vetar sve ponovo uništi.

EU%20GIF.gif

Treća pesma je bila ,,Mala grupa pedera” od Familije.

Ponekad je od Familije za očekivati da je mala grupa pedera, zavisi na kojoj si ti lestvici iznad njih. Međutim, ova pesma je po kompoziciji, značenju i poruci do sada najbolja. Nevolja je u tome što posle savršenih budističkih poruka za dizanje morala, spoznaju svojih kvaliteta i pozitivan vetar u leđa koji duva iz pravca jugo-istoka, bez obzira na to što te je devojka upravo ostavila, na kraju uvek dođu neki pederi koji ti sve pokvare (pod pederima ne mislim na ljude koji su gej), koji te ponovo zatruju negativnim stavovima protiv kojih se boriš godinama i koji ti isisaju svu energiju koju si vešto pohranjivao u sebi. Shvatiš da ti je dosta, da treba zapušiti usta jednom za svagda tim smaračima, pa makar ih na jedan dan sve zatvorili u neku sobu sa tapaciranim zidovima. Kuća je još uvek dovoljno velika za normalnu masu, iako su svi pod istim krovom.

Iz svega ovoga sam izvukla poruku da u mnogim pesmama poruke vidljive i jasne nema. Stoga, dignite u vis krigle, zamašite kosama i odsvirajte nešto na nevidljivoj gitari, bitno je da je još uvek živ dobri, stari, rock and roll!

Irma je zaljubljenik u knjige i fotografiju. Smatra da je pozitivan stav i osmeh ono što održava ovaj život savršenim, a u tome joj mnogo pomažu i knjige Pračeta, uz pomoć čijeg humora još više širi osmehe svih oko sebe.

Pročitajte i:

Mora lepše da se spava
Oblomov- Lenjivac ili tragična ličnost
Ovakav je život sa Nanom Og