Budite odgovorni i pošteni u svemu što radite!

FOTO: Privatna kolekcija

Marija je dvadesetčetvorogodišnja Valjevka koja je, od pre samo nekoliko meseci, master filozof. Uz to, uređuje rubriku Konkursi iSerbie, asistent je glavne i odgovorne urednice i član Izvršnog odbora našeg portala.

Ona je za iSerbia objasnila kako je počela da se interesuje za filozofiju, kada ju je zainteresovalo novinarstvo, ali i šta je, po njenom mišljenju, ključ uspeha.

Završila si srednju medicinsku školu, ali si prilikom upisivanja fakulteta promenila svoja interesovanja. Šta te je navelo da upišeš Filozofski fakultet?

Od tinejdžerskih dana sam maštala o tome da završim studije medicine i da postanem patolog, jer sam previše gledala CSI serije (smeh), pa sam tim putem i krenula. Drugi razlog je bio malo dosadne prirode, jer sam se plašila da možda neću moći, iz nekog razloga, da završim studije, pa nisam želela da budem samo gimnazijalac, nego da imam i neku konkretnu diplomu i posao. Međutim, koliko god to bio lep i human posao, nije za mene, jer sam kroz praksu shvatila da sam previše emotivna i da se teško borim sa ljudskim nesrećama. Tada sam se okrenula društvenim naukama, istoriji i filozofiji i na kraju se odlučila za studije filozofije.

U roku si završila studije, a pre nešto više od dva meseca i master studije filozofije. Kako si uspevala da uskladiš sve svoje obaveze na fakultetu sa ostalim stvarima kojima se baviš?

Za vreme osnovnih studija sam se bavila isključivo fakultetom. To mi je bio prioritet i posvetila sam mu se maksimalno, a kada sam krenula sa postdiplomskim studijama želela sam da radim nešto i pored filozofije. Tada sam počela da radim za iSerbiu i da učim o novinarstvu. Sve mi se ovo svidelo, jer mnogo volim da pišem i čitam, pa sam se brzo pronašla, prilagodila i snašla u radu. Fakultet mi je i tada bio broj jedan, tako da sam njemu sve obaveze usklađivala. To je najbolji recept: postavite listu prioriteta i time se vodite.

prva.jpg
FOTO: Privatna kolekcija

Kako je počelo tvoje putovanje na portalu iSerbia? Kakvi su ti utisci do sada?

Pošto mi je Marija Mitrovanov jedan od najboljih prijatelja i kolega, bila sam detaljno upoznata sa radom portala. Jednog dana mi je rekla da joj treba asistent i neko u koga ima puno poverenje, dala mi je šansu i eto me. Brzo sam se uklopila i opravdala njena očekivanja. Bar se nadam (smeh). Počela sam kao asistent glavnog i odgovornog urednika, pa sam nakon toga postala urednica konkursa i član Izvršnog tima. Preciznost u radu i odgovornost koju sam stekla na fakultetu sam prenela na rad na portalu i izgleda da se isplatilo. Uživam da pomažem novinarima u radu, da pomažem našim čitaocima u pronalaženju raznih konkursa i u osmišljavanju ideja za razvoj portala.

Kako je došlo do toga da neko ko se bavi filozofijom nauke, tačnije evolucionom etikom, postane drugi čovek jednog medija?

Sve je došlo spontano i mislim da je tako i najlepše. Moja ljubav prema evolucionoj etici nema veze sa mojim početkom rada u novinarstvu, ali svakako da mi je pomoglo u samom poslu. Na prvom mestu, najviše u odnosu sa timom, novinarima, spoljnim saradnicima, a na drugom mestu u pisanju. Kada godinama pišete radove gde vam se zamera i boduje svaka greška, onda se izvežbate i preciznost u pisanju i radu može da postane vaša vrlina.

Šta je, po tvom mišljenju, ključno da bismo bili dobri studenti i dobri u poslu u kome se bavimo?

Rad, rad i još rada. Ako želite da budete uspešan student, onda morate da zagrejete stolicu. To će vam se sigurno isplatiti, pa iako ne radite u struci, stekli ste radnu naviku i neku vrstu odgovornosti. Tokom osnovne i srednje sam bila tipičan kampanjac i onda sam došla na fakultet i imala utisak da me knjige napadaju. Trebalo mi je jedno godinu dana da nađem svoj sistem učenja i da krenem dobrim putem. Ako sam mogla ja, mogu svi.

Što se posla tiče, najbitnije od svega, po meni, je odgovornost. Baš mi je teško da radim sa nekim ko je neodgovoran, jer ga ne shvatam ozbiljno. Takođe, jako je važno biti pošten u svemu što radiš, bez obzira na to da li si u timu ili si solo igrač. Dakle, budite odgovorni i pošteni u onome što radite i imaćete dobre rezultate.

Šta je to što toliko brojan kolektiv iSerbie drži na okupu, posmatrano iz tvoje perspektive?

Mislim da je poverenje koje imamo jedni u druge. Uvek smo tu za sve kad treba pomoć, savet, pa i konstruktivna kritika. Svako ima svoje zadatke na portalu i uvek se zna šta ko radi, to dosta doprinosi kvalitetnom radu. Toliko ljudi, toliko profesija, interesovanja, a svi smo nekako bliski i možemo da se oslonimo jedni na druge. iSerbia ima neku svoju politiku ponašanja i neguje jedan dobar, pozitivan i smiren pristup radu, odnosu sa novinarima, dopisnicima i tu se, zbog svoje struke, najbolje snalazim.

output_6cz6ud.gif

Ko su čitaoci portala iSerbia? Imaš li neki savet za njih?

Profili naših čitaoca su raziličiti i ja sam presrećna zbog toga. Od učenika, srednjoškolaca, studenata, zaposlenih itd. Razlog zbog kojeg imamo tako veliku čitalačku publiku je raznovrsnost naših rubrika. Za svakoga ima po nešto i uvek su u vazduhu nove ideje koje se sprovode u delo. Jedna od tih, meni najdražih, je bila ta da iSerbia izađe iz okvira online sveta i da se Uredništvo i Izvršni tim druži sa našim vrednim novinarima i čitaocima. To se ostvarilo i postaće naša praksa, pa to savetujem i našim čitaocima: radite na ostvarenju vaših želja, a iSerbia je tu da vas motiviše i napuni pozitivnom energijom, kao i do sad!

druga.jpg
FOTO: Privatna kolekcija

Koji su tvoji lični i profesionalni planovi za naredni period?

Ovaj period mog života je jedan od najlepših na ličnom planu i mislim da se ta radost prenela i na moj rad. Svemu pristupam pozitivno i sa osmehom, pa se nadam da će tako još dugo ostati. Profesionalno želim da nastavim da se bavim edukacijom i pisanjem za sigurno, a u kom smeru će me život još odvesti ne znam. Znam samo da ću još dugo korigovati vaše tekstove i truditi se da našim čitaocima dam što kvalitetniji sadržaj. Dovoljno za jednog nesuđenog patologa.


Jovana je vesela devojka čiji je jedini cilj da vas nasmeje i zabavi!