Konferencija o bezbednosti dece na internetu

Foto: Privatna arhiva - Suzana Marjanović, predstavnica iSerbie na konferenciji

Državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić je najavila da će Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu početi sa radom 27. februara, kojim će koordinirati Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, a u njegovom radu će učestvovati i druga ministarstva: za prosvetu, zdravlje, rad, unutrašnjih poslova, kao i Republičko javno tužilaštvo.

Tatjana_Matic.jpg

Foto: Privatna arhiva - Tatjana Matić, državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija

Ona je istakla da je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija ove godine podržalo 71 projekat za razvoj informacionog društva, od toga 20 na temu bezbednosti dece na interentu i dodala da je saradnja sa civilnim sektorom značajna i uspešna.

Platforma za podizanje nivoa zaštite i bezbednosti dece na internetu

Prvu sesiju konferencije obeležio je panel o institucionalnoj platformi za podizanje nivoa zaštite i bezbednosti dece prilikom korišćenja informaciono-komunikacionih tehnologija. Učestvovali su predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Zaključci su da internet danas ne pravi razliku između urbane i seoske sredine i da je svim mladima dostupan, kako za korisne i zanimljive stvari, tako i za one, nažalost, loše strane, gde svako može biti žrtva digitalnog nasilja sa mnoštvom potencijalnih negativnih posledica. Svi su se složili da je prevencija vrlo bitna i da mora da se značajno planski inkorporira u obrazovno-vaspitnu ulogu.

Panel_konferencija.jpg

Foto: Privatna arhiva - Panel izlaganje predstavnika ministarstava

Takođe, kao bitna je isticana i pravovremena informisanost i edukacija i omladine i roditelja, odnosno celog društva. Podaci iz anketa nam govore da samo 1% mladih prenese odraslima u školi ukoliko je doživelo neku neprijatnost putem interneta, a da samo 2% dece istu situaciju ispriča roditeljima.

Ove i mnoštvo statističkih podataka i rezultata anketa vezanih za ovakve situacije, čuli smo na konferenciji od psihologa i istraživača Dobrinke Kuzmanović iz Instituta za psihologiju. U tom cilju veoma je važno formiranje jedne vrste Call centra, kako bi se dobile korisne informacije o zašiti na društvenim mrežama.

Edukativno i preventivno delovanje u oblasti zaštite i bezbednosti dece na internetu

Drugu sesiju su obeležila izlaganja građanskih incijativa i medijskih akcija – edukativno i preventivno delovanje u oblasti zaštite i bezbednosti dece na internetu, kroz video format.

Treću sesiju je obeležila tema - neposredna edukacija i podizanje digitalnih kompetencija kroz građanske inicijative i umrežavanja. Ispred NVO iSerbia, asistentkinja realizacije projekta, Suzana Marjanović je istakla značaj projekta „Majstori programiranja”, koji realizuju u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, a koji podrazumeva besplatnu onlajn školu programiranja za mlade od 12 do 19 godina širom Srbije.

Hiljadu mladih steći će znanja iz osnova programiranja putem onlajn edukacije i uz podršku facilitatora, kao i svojih nastavnika. Polaznici će se opredeliti ili za razvoj veb sajta koji ima tri nivoa ili Android aplikacije, gde će najmanje 100 najboljih polaznika dodatno nadograditi znanje kreiranjem sopstvenog sajta ili originalne Android aplikacije.

Snezana_Markovic.jpg

Foto: Privatna arhiva - Snežana Marković, savetnica za IKT u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Dušan Miljković, osnivač UG Vetrenjača iz Niša, je za portal iSerbia izjavio: „Oblast delovanja naše nevladine organizacije je kultura u najširem smislu. Realizacijom projekta „Bezbednost dece na internetu” približićemo se aktuelnoj problematici i najmlađim korisnicima interneta. Iako je čest slučaj da oni provode više vremena na internetu od nas, neretko imaju više iskustva i bolje ga poznaju, stvarni život svakako mi odrasli bolje poznajemo”.

On je istakao da je cilj staviti mladima do znaja da svaka, čak i najbezazlenija provokacija, koja im se dešava na internetu, može dobiti mnogo veće negativne razmere i da je potrebno odmah prijaviti roditeljima, nastavnicima, razrednom starešini, školskom psihologu i pedagogu. „To je pouka našeg projekta koju ćemo kroz razne animacije i prezentacije u narednim mesecima prenositi đacima”, naglasio je Miljković.

Zaključak svih izlaganja konferencije je da je potrebna veća prevencija i svest o novim digitalnim izazovima i rizcima koji postoje i biće ih sve više. S druge strane, nastavni planovi i obrazovna funkcija, još od nižih razreda osnovne škole, treba da obuhvate usvajanje znanja iz programiranja, kao i podsticaj razvijanju kreativnosti u programiranju, kako bi uz pomoć digitalnih veština mladi mogli da obavljaju i druge poslove koji će sve više zahtevati i posedovanje takvih znanja.