Rezilijentnost: snaga za studente 21. veka

FOTO: shutterstock.com


Šta je to rezilijentnost i zašto nam je potrebna?


 

Jedna od čuvenih parafraza Čarlsa Darvina je to da nisu najjače vrste vrste koje preživljavaju, niti su to najpametnije vrste - već vrste koje su najprilagodljivije promenama. I upravo to su rezilijentne vrste.


Rezilijentnost je najbolje ilustrovati tako što bismo pomislili na korov, koji prskamo, čupamo, gazimo, sunce ga prži, vetar duva ili ne duva, kiša pada ili ne pada, ali on i dalje, uprkos svim smetnjama nastavlja da raste i napreduje u tom izazovnom okruženju. Ili kada bismo pomislili na neki divlji cvet: na primer cvet koji je nasred pločnika izrastao usred grada, divlji cvet koji se probija ka suncu i napreduje bez obzira na saobraćaj, užurbane ljude i sve probleme sa kojima se suočava. To je rezilijentnost! Nošenje sa svim izazovima i neprilikama tako da na kraju iz njih izađemo jači.

cvet.jpg

 

Zašto rezilijentnost za studente?


 

Mi živimo u intenzivnom vremenu velikih izazova i velikih promena: čitav svet se ubrzano menja, svakodnevno donosimo nove odluke, pretrpani smo morem informacija, u tom moru moramo da "plivamo" i prevazilazimo sve izazove. Studenti su suočeni sa mnogobrojnim izazovima koji takav tempo života sam po sebi nosi, a uporedo se bore sa svim akademskim (i ostalim) izazovima studiranja.

Zanimljivo je da je svakako jedna od najbitnijih stvari koje tokom studija naučimo jeste kako da zapravo učimo, kako da planiramo vreme, prevazilazimo izazove, kako da se nosimo sa nepredviđenim okolnostima - a čini mi se da nas niko, ili retko ko, uglavnom samoinicjativno, tome ne uči.


I bez obzira što mnogi od nas uspešno završe fakultet, čini se da bi taj put koji prelazimo mogao lakše biti proputuvan uz konkretne tehnike i savete koji bi nam pomogli da se nosimo sa stresom, organizovanjem vremena, tremom i različitim izazovima koji nas čekaju na studijama, kao i u privatnom životu. Rezilijentnost je ključna osobina koja nam u svemu ovome može pomoći. I bez obzira što se neki rode sa predispozicijama za rezilijentnost i prirodno se lakše nose sa stresom i izazovima, možda najlepša činjenica u vezi sa rezilijentnošću jeste da je svi možemo razvijati.


 

Zašto on-lajn kurs Rezilijentnost za studente


 

Na našim prostorima, rezilijentnost je kao oblast relativno nepoznata široj javnosti, ali stručni tim Centra za razvoj rezilijentnosti je kroz saradnju sa prvi i jedini on-lajn kurs rezilijentnosti u regionu. Ovakva platforma za on-lajn učenje se savršeno uklapa u zauzete dane i sve dnevne obaveze jednog studenata jer vam omogućava da kvalitetno učite u vreme kada vama to najviše odgovara, i to tempom koji vam najviše odgovara.


 

Ukoliko ste student, bilo da želite uspešan početak studija ili da poslednje ispite i izazove koji vas očekuju na završnim godinama lakše prevaziđete, saznajte više o rezilijentnosti i učinite nešto dobro za sebe ovde. Veštine i znanja koja steknete tokom ovog kursa će vam značiti za čitav život: druga najlepšta stvar u vezi sa rezilijentnošću jeste da nam pomaže uvek i svuda: na poslu, u porodici, društvu, kriznim situacijama i novim orkuženjima....

Šta čekate?


Miloš čita, posmatra, piše, pokreće, uči, stvara... Zemljanin i pacifista, multikulturalan i multipraktičan.