Frilensing zainteresovao mnoge na petoj MMP

FOTO: Privatna arhiva

iSerbia je, pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta i u saradnji sa Kancelarijom za mlade Gradske uprave grada Beograda, u petak, 29. januara 2016. godine organizovala peti susret koji za cilj ima formiranje mreže mladih preduzetnika.

Tema petog okupljanja i umrežavanja mladih preduzetnika bila je frilensovanje. Kako ući u svet frilensinga i kako biti uspešan u tom poslu pitanja su koja su zanimala mnoge prisutne, a svoje odgovore dali su govornici Miloš Belčević, Jovana Miljanović i Ognjen Milićević.

Miloš Belčević, apsolvent skandinavistike, koji je pre nekoliko godina bio urednik portala iSerbia, trenutno, osim rada za inostrane klijente, sa još nekoliko prijatelja razvija Happi ppl aplikaciju koja će biti lansirana 14. februara. Nakon happi-a u planu je rad na aplikaciji hejt terminator. Miloševa poruka bila je da uvek treba ulagati u sebe, jer je to najveća investicija koja će se sigurno višestruko vratiti. On je upravo svojim primerom pokazao koliko je bitno konstantno se edukovati, ići u korak sa trendovima iz oblasti kojom se bavite, kao i da je nedopustivo biti pasivan. ,,Svet je veliki i uvek možete naći neki projekat na kom ćete raditi, ali bitno je da ga potražite", rekao je Miloš.

Milos_MMP.jpg

FOTO: Privatna arhiva / Miloš Belčević

Jovana Miljanović je kroz korake objasnila šta je to neophodno da bi neko mogao da bude uspešan frilenser, ali i da izvuče maksimum za sebe iz takvog posla. Poručila je prisutnima da nauče da koriste relevantne alatke, jer čak i kada sutra negde konkurišu za posao, niko neće moći da odbije kandidata koji bi i ostalim zaposlenima mogao da bude podrška. Prema njenim rečima, bitno je završavati kurseve i usavršavati svoj nivo znanja nekog stranog jezika, a danas je sve to moguće i potpuno besplatno na pojedinim sajtovima. Njen savet je da uvek treba kompletno istražiti potencijalnog poslodavca i, zapravo, obratiti pažnju na njegove mane - upoznajte njegov posao bolje od njega samog!

Jovana_MMP.jpg

FOTO: Privatna arhiva / Jovana Miljanović

Završni govor imao je lekar i inženjer Ognjen Milićević, koji je u frilens uneo prirodnjačku perspektivu. Njegov savet prisutnima je da se u početku ne snebivaju od sitnijih projekata, već da to preokrenu u svoju korist i nauče nešto novo. ,,Upravo na takvim projektima, koji nisu krupni i gde vam se greška ne naplaćuje skupo, možete mnogo da naučite", tvrdi on. Uostalom, njegov prvi frilens posao bio je kreiranje tekstualnog sadržaja o zdravoj ishrani za jednu android aplikaciju. Danas je Ognjen razvio uspešnu karijeru na sajtu freelance.com i radi kao naučni konsultant. Takođe, osim što u početku kroz svoje prve projekte nešto naučimo, Ognjen je savetovao da je bitno i da obratimo pažnju koliko je ozbiljan taj projekat i da izvršimo određena poređenja sa sličnima pre nego što se upustimo u neki posao.

Ognjen_mmp.jpg

FOTO: Privatna arhiva / Ognjen Milićević

Posetioci su iskazali iskreno interesovanje za ono o čemu su Miloš, Jovana i Ognjen govorili, te se nakon njihovih govora povela konstruktivna diskusija, koja je, uostalom, i nastavljena na koktelu. Pre koktela, kao i uvek, svi smo se još bolje upoznali na našem čuvenom speed networkingu.

Sledeće druženje Mreže mladih preduzetnika zakazano je za 19. februar, o čemu ćemo vas blagovremeno obavestiti, a nakon toga, 10. marta družićemo se na Sajmu ideja. Pratite nas!

---

Mreža mladih preduzetnika osnovana je u okviru projekta Moj prvi biznis, koji ima za cilj podizanje poslovnih kapaciteta mladih. Projekat će učesnicima na savremen i efikasan način pružiti primenjiva i konkretna znanja i veštine iz oblasti koje su potrebne da bi se ostvarili u preduzetničkim vodama. Projekat sprovode iSerbia i iAkademija uz podršku Ministarstva omladine i sporta i Kancelarije za mlade Gradske uprave grada Beograda.


Marija će vas u svom maniru sprovesti kroz razne teme o svakodnevnom životu i nama u njemu, a da vas pritom uopšte ne štedi ponekad surovo istinitim komentarima.