Jovana Ilić: Radite ono što volite!

Foto: privatna arhiva

Vredna si i uporna, što te je dovelo do nagrade za novinara meseca i do unapređenja za asistentkinju urednice konkursa. Kako uz studije sve postižeš?

Kada radite ono što vas zaista zanima i ono što volite, nekako se sve može uklopiti u vaš dan. Kod mene je bio slučaj da studije ponekad zapostavim zarad nekih sporednih ciljeva, ali se sve da nadoknaditi i naučiti kada studirate ono što vas ispunjava i vodi do profesije koja upotpunjuje vašu ličnost.

Već dugo vremena si član iSerbia portala, zašto si se prijavila da pišeš baš za nas?

Drugarica me uputila na vaš portal, za mene je sve to bilo novo i želela sam da se oprobam u pisanju tekstova. Portal iSerbia je odlično mesto za mlade koji žele da steknu početno znanje i veštine u pisanju članaka, intervjua i drugih vrsta tekstova. Jako mi se dopada što su mladi i uspešni u fokusu vašeg interesovanja, treba promovisati i pisati o mladim ljudima na koje ostali mediji ne obraćaju toliko pažnje. Takođe, portal iSerbia ima dosta zanimljivih tekstova o kulturi, istoriji i još mnogim drugim stvarima koji mogu i zabaviti i edukovati u isto vreme, što je po meni jedan od osnovnih pokazatelja kvaliteta teksta.

11890911_10205045504078394_8941961034603707556_n.jpg?4
Foto: privatna arhiva

Studiraš Srpski jezik i književnost, a volontiraš i u novinarstvu, kako te dve profesije idu zajedno? Koliko ti je fakultetsko znanje pomoglo u pisanju?

Mislim da, kada se ove dve profesije spoje, ono što može proisteći iz toga jeste zasigurno kvalitetan tekst. Fakultet mi je dosta pomogao u pisanju. Ono što sam naučila o našem jeziku i književnosti jeste da je jezik živa materija i da se stalno razvija, a da bez književnosti i određenog pristupa delima ne bih bila osoba kakva sam danas. Za mene su književna dela riznica životnih dešavanja svakog čoveka i zbog toga su dragocena.

Želiš da budeš profesor Srpskog jezika, zašto si odabrala tu profesiju?

Verujem da je dosta onih koji u školi nisu čitali osnovnu lektiru ili su je pročitali zbog toga što su morali, i pri tom ništa nisu razumeli. I ja sam bila jedna od njih. Ljubav prema književnosti i našem jeziku se rodila spontano, negde pred kraj srednje škole, i zbog toga sam upisala Filološki fakultet. U toku studija sam shvatila koliko je bitno ko je profesor koji predaje i kakav je njegov odnos prema učenicima. Za mene je taj posao jako inspirativan i želela bih pokazati koliko se može ličnost čoveka menjati i razvijati čitanjem, koliko nas književnost može naterati da razmišljamo. Osnovna i srednja škola su pravo vreme za početak takvog razvoja.

16443514_10206471583308271_468419263_n.jpg
Foto: privatna arhiva

Voliš da čitaš i istražuješ, o čemu najviše voliš da piseš, a šta da čitaš?

Najviše mi se dopalo pisanje intervjua, ta komunikacija sa ljudima je veoma zanimljiva. Volim da istražujem običaje Srbije i lepote naših krajeva. Trenutno čitam našu knjiženost 20. veka, za potrebe ispita. Iako mi je teško odabrati samo nekliko knjiga, uživala sam čitajući Andrićeve Pripovetke, Dobricu Ćosića, Dragoslava Mihajlovića ,,Kad su cvetale tikve”, Boru Stankovića, Disa i mnoge druge.

Šta savetuješ mladima koji žele da se posvete proučavanju našeg jezika?

Savetujem mladima da budu uporni, ma koji njihov izbor bio, ako ih proučavanje jezika zanima to je onda pravi put, jer sve prepreke i teskoće ne mogu da se mere sa zadovoljstvom koje osećate nakon njihovog savladavanja.
Marija je samo mali čovek sa velikim idejama.

Pročitajte neke od Jovaninih tekstova:
Koja je simbolika slave i zašto slavimo?
Kada i kako se koristi glagol TREBATI?
Etno fjul: Tradicionalna muzika Balkana