Mladen Aleksić je naš spoj različitih talenata

Mladen je rođen i živi u Jagodini, gde i radi kao veroučitelj u osnovnoj školi „Boško Đuričić“. Pored teologije, interesuje se za mnoge druge različite, umetničke grane, kao što su: pisanje i režija. Našem portalu se pridružio tokom prošle godine i napornim radom, za kratko vreme, došao je do unapređenja.

U julu prošle godine si se pridružio portalu iSerbia kao Community menadžer. Pre nekoliko nedelja si unapređen u SEO marketing menadžera. Za početak, čestitam! Od čega se sastoji tvoj posao?

Hvala, hvala. Vala, sve sami neki menadžeri. Konkretno, usavršavam se u toj oblasti. Moj posao je, pre svega, analitika, praćenje i kreiranje raznih marketinških akcija na našim društvenim mrežama, sve u dogovoru sa mojom saradnicom, Aleksandrom Pajović. Pravimo plan kako u budućem periodu promovisati neku akciju, preko naše iSerbie.

Kakvu ulogu imaju portali, kao što je iSerbia, na mlade danas?

Pre svega, u savremenom svetu tehnologije, mislim da portali poput našeg imaju veliku ulogu u komuniciranju sa mladima. Ubedljivo najčitanije stranice na našem portalu su one sa konkursima (za posao, stipendiju, praksu, seminar, nagradu). Mladima pružamo mogućnost informisanja, što je danas veoma bitno, kako bi došli do relevantne informacije.

Pored tog informativnog dela, portali poput našeg su značajni i za povezivanje. Mi smo uvek otvoreni za saradnju sa mladima, pružamo im podršku, zovemo ih da nam se pridruže, da sarađuju sa nama kao autori, novinari, kolumnisti. Promovišemo mlade preduzetnike, podstičemo unapređenje obrazovanja, edukovanja, sve preko naših raznih projekata koje smo do sada organizovali i koje tek planiramo da realizujemo u narednom periodu.

DSC_7816_1.jpg

Predaješ veronauku u osnovnoj školi „Boško Đuričić“ u Jagodini. Imaju li časovi veronauke svakodnevni uticaj na osnovce?

Verska nastava (ili pravilnije Pravoslavni katihizis) je obavezni izborni predmet, o kome se opet vodi oštra polemika u javnosti. Cilj samog predmeta nije, kako mnogi misle, neko versko indoktriniranje, već da ih upoznamo sa osnovama vere, uz prihvatanje svih različitosti ovog sveta, što je i pravo bogatstvo. Ta deca će sutradan postati ljudi, vodiće ovu državu i neophodno je vaspitavati ih u zdravom duhu, učiti ih koje su prave vrednosti, da je porodica temelj društva, da je neophodno pomoći drugom, ma ko to bio, da nas ljubav čini čovekom, a ne neko opredeljenje. Ne mogu reći da predmet ima „svakodnevni” uticaj, to mu nije ni cilj, već ima dugoročni uticaj, da ta deca razviju svest o pravim vrednostima.

Pored svoje struke interesuješ se i za režiranje. Režirao si kratkometražni film „Korisnik trenutno nije dostupan“, „Ogledanje”' i bio si asistent reditelja za TV seriju „Liturgija“. O čemu govore ovi filmovi?

„Korisnik“ govori o jednom mladiću koji ne uspeva da pronađe smisao života i tragično završava svoj život, a „Ogledanje” govori o našoj omladini danas, kroz prizmu jednog ljubavnog para (kako to obično biva), gde se oboje koriste lažima da bi dobili ono što žele. Pitanje je da li oni i sami znaju šta je to što žele.

Veliki projekat, na kome sam imao čast da učestvujem, TV igrano-dokumentarna serija „Liturgija“, govori o suštini Liturgije, Evharistije, Crkve, a sve urađeno na savremen i profesionalan način, što je retkost za naše crkveno podneblje. Mislim da su nam potrebni takvi projekti, koji na savremen način mladima približava Crkvu.

Sa svojim filmovima si učestvovao i na filmskim festivalima. Kakvo je tvoje iskustvo na njima?

Na tim festivalima mi je značilo povezivanje sa drugim filmadžijama, da čujem njihove priče, njihov način rada na filmu, da razmenimo iskustva, što je veoma bitno. Ti festivali najviše tome i služe, naravno pored onog glavnog dela, nagrada, da se ljudi povežu, pa možda sutradan naprave neku saradnju.

Voliš da pišeš, otvorio si blog Ne mora se izuvaš. Šta on predstavlja za tebe?

Blog je samo način da sa drugim ljudima podelim neke svoje priče, na zabavan način. Sve je počelo slučajno, tako što sam napravio blog za sebe da vidim kako to funkcioniše, da bih posle svom drugaru pomogao oko njegovog bloga. Nakon nekoliko meseci i tog probnog dela, rešio sam da mu se malo posvetim. Volim da sam prisutan na webu, na društvenim mrežama i ta povratna informacija od drugih mi znači. Tu nekad pronalazim pozitivnu energiju.

Šta lično smatraš da je ključ uspeha?

Znaš kako, to je bolje da pitaš Đokovića, on je uspešan čovek. Šta znam, mislim da čovek treba neprestano da se usavršava, da uči. Čovek se uči dok je živ, zar ne? I, ono najbitnije, nikad ne treba odustajati od svojih ciljeva, treba biti uporan. Kažu da „tiha voda breg roni”. U pravu su.

Godina 2015. je iza nas, a ti si postigao mnogo. Koji su tvoji planovi za 2016.?

Pre svega, da privedem kraju doktorske studije na Bogoslovskom fakultetu. I da konačno vidim „šta ću da budem kad porastem”.

-poslovna_komunikacija.gif


Sara je direktna, uporna i orginalna, vašu pažnju i interesovanje zadobija sasvim spontatno na nenametljiv način.