Muzika je jedna od mojih najvećih ljubavi!

Foto: Privatna arhiva

Tamara je devojka koja je spojila svoje dve velike ljubavi u jednu - pisanje i muziku. Svojim kolumnama iz nedelje u nedelju nam dokazuje da je odličan muzički poznavalac, ali čime se Tamara još bavi i koji su njeni omiljeni muzičari saznajte u nastavku intervjua za iSerbia portal

Kolumne koje ti pišeš raduju ljubitelje muzike na našem portalu. Kako si se odlučila da se pridružiš našem timu tematskih kolumnista?

Čitam razne portale i pratim konkurse, tako sam naletela i na iSerbia. U tom trenutku sam bila nezaposlena i imala mnogo volonterskih poslova, kako bih stekla kakvo takvo iskustvo. Pisanje muzičke kolumne je, da tako kažem, bilo kec na jedanaest, jer je spojila moje dve najveće ljubavi – muziku i pisanje.

Po tvojim kolumna se vidi da imaš odlično znanje o muzici. Kada si zavolela muziku i na koji način si stekla to znanje?

Kao što sam rekla, muzika je jedna od mojih najvećih ljubavi. Od malih nogu sam mogla sate da provodim preslušavajući tada pesme, albume i cele diskografije. Takva sam i dan danas. U stanju sam da preslušavam pesmu do krajnih granica ludila kako bi izučila svaku reč, notu, promenu u glasu koja se dogodila usled neke emocije. Nakon toga dosta pročitam ponešto i o izvođaču. Ipak, najvažnija mi je sama muzika, jer se i sama dosta poistovećujem sa pesmama ili pronalazim emocije koje ne mogu da izrazim, bilo da se radi o ljubavi, besu ili čemu već.

Koliko diploma menandžmenta i pisanje kolumnu idu zajedno?

Diplomirala sam menadžment u medijima. I sama sam postala ,,alergična" na reč menadžment koju u Srbiji niko ne shvata. Ona bi trebalo da predstavlja nekog ko je obučen za određenu struku, a gleda se kao termin za nekog ko nije morao da uči. Apsolutna neistina. Sam menadžment i pisanje se ne dotiču, ali taj medijski deo svakako ide uz pisanje. Moj diplomski rad je bio ,,Pokretanje muzičkog magazina u Srbiji”, i da se zna – nije to lak posao!

Foto: Privatna arhiva DSC_0727.jpg

Imaš posao i aktivan si volonter na mnogim mestima. Koliko misliš da je važno dodatno usavršavanje i pored posla i fakulteta?

Sa svojim životnim iskustvom, mogu najiskrenije reći da je dodatno usavršavanje možda važnije od samog studiranja. Naš obrazovni sistem je zabrinjavajuće slab i loš. Potrebne su ozbiljne reforme. Umesto sela u Francuskoj i razmnožavanja sunđera, možda bi bilo pametnije današnju decu učiti osnovama programiranja, stranim jezicima, grafičkom dizajnu. Spremiti ih za budućnost. Ako ih budu zanimali geografija i biologija, neka detaljnije uče na fakultetu. Isto važi i za srednju školu i fakultet. Praksa da traje cele godine i da se na istoj uče praktične stvari, i da se računa kao radni staž.

Onlajn_kurs_PPS_manji.gif

Tvoje kolumne pokazuju da su muzika i pisanje savršen spoj. Međutim, da li bi se nekada oprobala i u nekim drugim temema i koje bi one bile?

Ne znam… Razmišljala sam dosta o tome, i mislim da bih mogla da se snađem u svakoj temi, ali ne bih volela sa njima da se bavim. Sve što je u domenu kulture bih sa zadovoljstvom istraživala i o tome pisala... ostalo, zaista ne verujem. Izgubim volju za čitanjem kada vidim današnje novinarstvo. Ne zna ko je gori: školovani ili samouki novinari.

Foto: Privatna arhiva P3081547.jpg

Mnogi se slažu sa tvrdnjom da je muzika univerzalan jezik koji svi razumeju. Šta misliš o tome?

Pre bih rekla da je muzika univerzalni jezik koji bi svi trebalo da razumeju, ali ne žele. Ne mislim čak ni na raznolikost raznih žanrova i kvazi žanrova, nego jednostavno na činjenicu da muzika za nekog nije ništa drugo nego sporedna buka. Te ljude nikada neću moći da razumem!

Imaš li omiljenog muzičara kojeg bi izdvojila?

U mom životu postoji velika četvorka. To su HIM, Manic Street Preachers, Faith No More i Duran Duran. Oni nemaju ništa zajedničko sem činjenice da se bave muzikom i da su tekstovi pesama na engleskom. I naravno, sve sam ih gledala iz prvih redova. Oni me inspirišu i popravljaju raspoloženje (baš slušam novi Duran Duran).

U mojoj kolumni sam pisala o muzičarima koje privatno slušam i koji bi čitaocima mogli biti zanimljivi. Mogu da najavim da će biti još mnogo velikih imena. Posle toga, krčkam stvarno interesantne teme, mislim da će svi biti jako zadovoljni.


Marija je samo mali čovek sa velikim idejama.