Marija Planić: Neformalno obrazovanje je ključ uspeha!
Privatna arhiva - Multimedijalni igrano-dokumentarni performans „Kečap“ u Knjaževsko-srpskom teatru

U novembru 2015. godine za Novinara meseca proglašena je Marija Planić, koja pored pisanja autorskih tekstova za iSerbiu, uređuje i našu popularnu Studentsku rubriku.


Pročitajte na koji način Marija gradi svoju novinarsku karijeru, na koliko ju je premijera doveo njen hobi - gluma i koji su njeni saveti za mlade ljude na početku karijere.


Pišeš za iSerbiu od 2013. godine, zašto si odabrala baš naš portal?


Te 2013. godine je, igrom slučaja, neko od mojih prijatelja na društvenoj mreži podelio vrlo interesantan članak, koji mi je privukao pažnju. Na kraju tog članka nalazio se tekst - konkurs koji je pozivao mlade ljude da se priključe redakciji i pišu za portal iSerbia. Budući da sam oduvek želela da se bavim novinarstvom, taj poziv sam videla kao lepu priliku da na čitaoce prenesem ono što želim da kažem. Posebno mi se dopao naš portal, jer sam uvidela da promoviše mlade, ambicizne, talentovane i uspešne ljude, zatim da ima obilje motivacionih, edukativnih i pomalo kritičkih tekstova koji pozivaju na razmišljanje.


Već nekoliko meseci uspešno vodiš i uređuješ Studentsku rubriku na našem portalu, šta misliš, po čemu si se izdvojila od ostalih novinara kada su ostale urednice izabrale tebe da im se pridružiš u uredništvu?


Interensantno je to da, kada sam počela da pišem za naš portal, Studentska rubrika nije ni postojala. Nakon nastanka rubrike, prijavila sam se preko konkursa i tako sam počela da pišem i o studentima i studentskim temama.


Tačan razlog zbog kojeg sam izabrana za urednicu rubrike ne bih znala da kažem, ali mislim da me je izvojilo brzo učenje, aktivnost i možda kvaliet tekstova. S obzirom na to da studiram ekonomiju i da se nisam ranije toliko bavila novinarstvom, za vrlo kratko vreme sam uspela da savladam pravila i tehnike pisanja portala, a sve ostalo sam radila po osećaju. Tako da mislim da me je to izvojilo od ostalih.


Kako funkcioniše Studentska rubrika, upoznaj nas malo bliže sa njom?


Budući da portal iSerbia, između ostalih, ima za cilj da edukuje, motiviše i razvije mlade ljude, može se reći da je Studentska rubrika u potpunoj saglasnosti sa tim ciljem. Sam naziv rubrike govori o tome da su u fokusu upravo studenti, studentska pitanja, dešavanja, ukratko – studentska posla.


Dakle, u našoj rubrici čitaoci mogu pronaći vrlo interesantne tekstove, počevši od važnih studentskih događaja koje najavljujemo, preko motivacionih tekstova, pa sve do edukativnih, koji studentima mogu pomoći pri rešavanju svojih najčešćih problema. Tu su: problemi sa koncentracijom, učenjem, motivacijom, kako napisati stručne radove, a za sve smo uspeli da nađemo rešenja. Nekada ih ima više, pa nudimo više opcija, a studenti sami biraju koju će izabrati.


Prošlog leta smo organizovali Foto konkurs, u okviru kojeg su nam čitaoci slali svoje fotografije kako teraju sebe ili svoje prijatelje da uče po najvećim vrućinama, kao i Konkurs za mlade umetnike iz Srbije, gde su nam mladi umetnici slali fotografije svojih radova i na taj način ih promovisali. U skladu sa tim, portal iSerbia 23. januara 2016. godine od 14 do 20 časova organizuje izložbu pristiglih fotografija i radova umetnika. Ovo prilikom pozivam čitaoce da dođu na izložbu i na taj način podrže mlade umetnike.


Da li ti je draže da pišeš tekstove ili da uređuješ tuđe?


Mislim da su te dve stari neuporedive.

Sa jedne strane, volim da uređujem tekstove, da pomažem svojim kolegama novinarima da kontinuirano uče, unapređuju svoj stil, način pisanja. Mnogo mi je drago kada vidim da novinari svakim sledećim tekstom sve više napreduju i da slušaju moje savete, sugestije i predloge. Naravno, ukoliko vidim da je novinar u pravu i da je predlog bolji, to uvažavam sa zadovoljstvom.

Sa druge strane, kada pišem autorske tekstove, trudim se da budem što objektivnija i da to bude kvalitetno. Uvek mi je važniji kvalitet, nego kvantitet.

Privatna arhiva - Sa snimanja igrano-dokumentarnog filma „Džejms Bond je Srbin“
Privatna arhiva - Sa snimanja igrano-dokumentarnog filma „Džejms Bond je Srbin“

Baviš se glumom 10 godina, novinarstvom, studiraš ekonomiju, šta je to što kod tebe povezuje sve ove različite oblasti?


Gluma je moj ventil, nešto što me godinama unazad ispunjava, što me iznova i iznova menja. Kada spremam određenu ulogu, trudim se da uskočim u cipele tog lika i da razumem zašto je taj lik u nekoj određenoj situaciji nešto učinio. Ako pisac/autor teksta ili dela nije striktno naveo životnu priču tog junaka, ja sama izmislim biografiju, trudeći se da što više razumem njegov postupak. Onda to pronalazim u sebi i prenosim na scenu.


Gluma mi je pomogla da prebrodim tremu kada govorim pred drugima, da verujem u ono što kazujem. Takođe, naučila me je šta znači raditi u timu, kako treba poštovati sebe, uvažavajući druge. To primenjujem i na fakultetu. Često mi se dešavalo da dobijem zadatak da pripremim studiju slučaja ili prezentaciju u timu. Jedini problem koji se može javiti je da radite sa nekim ko nije timski igrač, sve ostalo ide sa lakoćom.


Ekonomija nije nešto što sam želela da studiram. Iznenadićete se ako vam kažem da sam pokušala da upišem glumu (smeh)? Međutim, vremenom sam počela da razumem ekonomiju i kako funkcioniše ekonomski sistem. U tome mi je najviše pomoglo članstvo u jednoj studentskoj organizaciji iz koje sam bogatija za stečeno radno iskustvo i razvoj mnogih veština.

Tokom studija, kada sam počela da pišem za iSerbiu, novinarstvo sam još više zavolela. Plan mi je da u budućnosti povežem lepo i korisno, a to su ekonomija i novinarstvo. Ko zna, možda jednog dana postanem i ekonomski novinar.


Uživaš u glumi, što se vidi kroz mnoštvo tvojih uloga u pozorištu, statiranju u filmovima, serijama. Gde si sve statirala i koliko odigranih predstava imaš do sada? Možeš li da izdvojiš neku ulogu koju si tumačila, na koju si najponosnija?


U proteklih 10 godina amaterske glume odigrala sam preko 20 premijernih predstava, a izvođenja preko 40, koliko se sećam. Trenutno spremam performans za Univerzitet u Kragujevcu (o čemu ćemo uskoro pisati). Statirala sam u filmu „Led“ Jelene Bajić Jočić, u seriji „Titanik: krv i čelik“ italijansko-irske produkcije, u režiji Ciaran Donnelly-ja. Zatim u „Dosije“-u Mašana Lekića, u epizodi „Pljačkaš-džentlmen“, kao i u igrano-dokumentarnom filmu o srpskom Džejms Bondu – Dušku Popovu, koju je takođe snimala ekipa „Dosije“-a, pod nazivom „Džejms Bond je Srbin“, a koji je premijerno emitovan 6. januara 2016. na Prvoj srpskoj televiziji. Glumila sam i u spotu za pesmu „Srce od stakla“ kragujevačkog rok benda „Violet“.


Ne bih izdvajala uloge, koliko bih izdvojila predstave koje su mi vrlo drage. Predstava „Golubarnik“, po tekstu Ljubinke Stojanović, u režiji Gorana Levajca, Mateje Ristić i Nataše Jakovljević, koja je ujedno bila prva ozbiljnija predstava u kojoj sam igrala, zatim predstava o trgovini ljudima „Da ne bude kasno“, sa kojom smo osvojili prvo mesto na takmičenju u srednjoj školi.


Kasnije su usledile, predstava „Pozdravi nekog“, po istoimenoj knjizi Vesne Ognjenović i Budimira Nešića, a čiji je tekst adaptirala i režirala Marija Rakočević, sa kojom smo osvojili Specijalnu nagradu za istraživači rad u pozorištu u Novom Pazaru na Youth Theatre Festival-u i Veliki školski čas 2013. godine, pod nazivom „Čovečanstvo neka pogleda na sat“, u režiji Milića Jovanovića.

Privatna arhiva - Sa snimanja serije „Titanik: krv i čelik“
Privatna arhiva - Sa snimanja serije „Titanik: krv i čelik“

Šta novinarka meseca i uspešna urednica može da posavetuje naše čitaoce? Šta je to što je potrebno za uspeh u poslu kojim se baviš?

Neformalno obrazovanje je ključno, jer sa formalnim, danas u Srbiji, ne možemo da uradimo gotovo – ništa. Sedeti kod kuće i samo učiti, kako bismo dostigli uspeh na fakultetu i znanje koje sutra možda i nećemo moći da primenimo, je besmisleno. Zato, ulažite u sebe što više.

Ovde ne govorim o materijalnom ulaganju, već o onom moralnom i edukativnom. Ne možemo se mi nazivati akademskim građanima ukoliko kontinuirano ne gradimo sebe.


Posećujte seminare, edukacije, radionice, kurseve, konferencije, neformalna predavanja uspešnih stručnjaka... Toliko besplatnih događaja imate na dohvat ruke, a samo je potrebno da ustanete sa svoje stolice i da se pokrenete.


Poražavajuća je okolnost koliko imamo mladih, a lenjih ljudi. Onih koji ne žele da se pokrenu, koji posle fakulteta čekaju da im posao „padne sa neba“ i čude se što su poslodavci konkurse za posao uslovili i radnim iskustvom.


To radno iskustvo se stiče i volontiranjem. Toliko organizacija i udruženja imamo koji nude upravo to volontersko iskustvo, iz kojeg možete mnogo toga da naučite, a što će vas izdvojiti iz mase diplomiranih. Samo je potrebno da se pokrenete.


Ne mogu mnogo govoriti o uspehu u poslu, jer sam još uvek mlada, da bih govorila o tome. Samo želim ponoviti da se treba maksimalno truditi.

Radite svoj posao najbolje što možete i kada se zaposlite, posvetite mu se još više, jer će vam se nekada negde sigurno isplatiti.

Privatna arhiva
Privatna arhiva

Šta bi poželela našim čitaocima u Novoj godini? Kako si provela prethodnu i koji su tvoji planovi u ovoj godini? 


Protekle godine bilo je dosta i lepih, i ružnih stvari i definitivno će mi po njima 2015. godina ostati u dubokom sećanju. Želela bih da mi ova godina bude znatno uspešnija, sa mnogo pozitivnih događaja. S obzirom na to da studije privodim kraju, želela bih da mi to ide ubrzanim tempom, a što se pisanja tiče, da bude još mnogo, mnogo kvalitetnijih i inspirativnijih tekstova, što sa moje, što od strane mojih novinara.


Čitaocima bih poželela, pre svega, mnogo zdravlja. Potom, mnogo uspeha, sreće, lepih trenutaka, ljubavi, da ulažu u sebe i kontinuirano uče, da uživaju u svakom danu, kao da im je poslednji.


Verujte i poštujte sebe, kao što treba da poštujete i druge. Volite, praštajte i ispunite vreme osmehom, a ne brigama. Čitajte tekstove portala iSerbia, jer verujem da svako može pronaći nešto za sebe. Budite radoznali i vredni.


Spot za pesmu „Srce od stakla“ grupe Violet u kojem je naša Marija glumila:

Marijina interpretacija pesme „Poziv“ Oriah-e Mountain Dreamer: