Novinarstvo traži hrabrost, a pruža znanje!
Privatna arhiva

Aleksandra Mišković ima 21 godinu, živi u Titelu, ali je trenutno zbog studiranja u Novom Sadu, gde na Filozofskom fakultetu studira Novinarstvo. Tanja Mijatović je student prve godine doktorskih akademskih studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu na odseku za Muzičku teoriju. Na istom odseku i fakultetu je završila osnovne i master akademske studije.


Sa našim dragim novinarkama razgovarali smo o tome šta za njih znači biti najistaknutiji novinar, zašto vole da pišu baš za iSerbiu, čime se to pored pisanja i fakulteta još bave i čemu teže kada je reč o usavršavanju.


Zahvaljujući svom vrednom radu i trudu, proglašene ste za novinare meseca u Studentskoj rubrici iSerbia portala. Kako se osećate povodom toga, šta za vas to odlikovanje znači?


Aleksandra: Zaista mi je drago što sam proglašena za novinara meseca u Studentskoj rubrici iSerbia portala. Budući da volim novinarstvo i pisanje, ovo odlikovanje za mene predstavlja dodatnu motivaciju za dalji rad, ali i određenu dozu odgovornosti koja mi neće dati da se opustim, već će me podsticati da nastavim u istom ritmu.


Tanja: Za mene je to „odlikovanje” bilo značajno, jer pre prijavljivanja za novinarsku praksu nisam imala nikakvog iskustva u pisanju novinarskih tekstova, tako da sam se obradovala što sam uspela da postignem neki uspeh za relativno kratko vreme.


Već godinu dana ste novinari iSerbia portala, prošle ste kroz period prakse i sada ste aktivni novinari Studentske rubrike, zašto ste se prijavile da pišete baš za nas?


Aleksandra: Kada sam se prijavljivala za rad na portalu iSerbia, bila sam druga godina studija, a u tom periodu nisam bila mnogo aktivna izvan fakulteta. Smatrala sam da je to pravo vreme da počnem da primenjujem svoje znanje, a ovaj portal mi je pružio priliku da se iskažem i steknem preko potrebnu praksu. Moji počeci u pisanju vezani su za iSerbia portal i ja sam zaista zahvalna na ukazanoj prilici.


Tanja: U trenutku kada sam se prijavila za novinarsku praksu, imala sam jasnu ideju o čemu bih želela da pišem. Teme kojima sam se obraćala bile su Inkluzija u visokom obrazovanju, mogućnosti poboljšanja socijalnog statusa studenata i pregled kulturnih događaja koji bi studentima bili pristupačni i/ili interesantni.


Privatna arhiva (Aleksandra Mišković)
Privatna arhiva (Aleksandra Mišković)

Obe ste studenti i obema pisanje za iSerbiu nije jedina aktivnost kojom se bavite ili jedini portal za koji pišete. Koje su to sve vaše aktivnosti van iSerbie i kako postižete da uskladite sve obaveze?


Aleksandra: Mislim da je novinarstvo zanat u kom postaješ bolji sticanjem iskustva u radu, kao i u bilo kom drugom zanatu. Samim tim, odlučila sam da se aktiviram i počnem da stičem to potrebno iskustvo. Trenutno pišem za portal Vojvođanske vesti, kao i za mesečnik Žurnalist za koji pišu isključivo studenti novinarstva iz Novog Sada, takođe, pišem i za Univerzitetski odjek. Obaveze koje imam, bilo da su vezane za fakultet ili pisanje, meni pričinjavaju zadovoljstvo, a budući da je tako, zaista nemam problema da uskladim svoje vreme.


Tanja: Osim što pišem za portal iSerbia i studiram, od nedavno sam član organizacionig tima Akademije 28 u Beogradu i saradnik u nastavi na Fakultetu muzičke umetnosti. Dobra vremenska organizacija je ključ svega. Bitno je pronaći i vremena za odmor i ne preopteretiti se obavezama.


Na koji način vam studije pomažu pri pisanju za iSerbiu?


Aleksandra: Na studijama stičem znanje koje zatim primenjujem pišući za portal iSerbia, a samim tim ga i nadograđujem. Studije novinarstva i sve aktivnosti izvan fakulteta su uzročno povezane, jer bez prostora za iskazivanje, samim studiranjem novinarstva nećete postići mnogo.


Tanja: To je mesto gde pronalazim inspiraciju, odnosno, teme za tekstove. Osim toga, na fakultetu takođe usavršavam veštinu pisanja.


O čemu najviše volite da pišete i kakve vesti vam privuku najviše pažnje?


Aleksandra: Dobra stvar u novinarstvu je to što možeš da se baviš bilo kojom temom, jer sve što nas okružuje može da ti priušti motivaciju za pisanje. Najviše volim da pišem o temama koje su u vezi sa društvom i problemima u samom društvu. Svojim tekstovima volim da utičem na podizanje moralne svesti kod ljudi, a takve tekstove volim i da čitam. Svaki tekst koji će vas naterati na promenu i pokret za mene je dobar.


Tanja: Ne pišem uvek o onome što volim ili o onome što mi privlači najviše pažnje, jer moram da računam na vreme koje mi je potrebno za određeni tekst, ali me svakako najviše privlače teme koje ukazuju na različite oblike poteškoća s kojima se studenti suočavaju.


Privatna arhiva (Tanja Mijatović)
Privatna arhiva (Tanja Mijatović)

Koji su vaši planovi za budućnost, čime želite da se bavite?


Aleksandra: Nakon završenog fakulteta, volela bih da ostanem u svojoj zemlji i bavim se novinarstvom. Ne znam koliko je to moguće i realno, s obzirom na trenutno stanje ove profesije u našoj državi. Imala sam želju da se bavim ratnim reporterstvom, zbog koje sam upisala fakultet, međutim, kako vreme prolazi, menjaju se i moje težnje. Za sada sam samo sigurna da želim da se bavim profesijom za koju se školujem, a za ostalo ćemo videti.


Tanja: Budući da mi različiti hobiji oduzimaju dosta vremena, istrajavam u želji da se dodatno usavršavam u oblasti koju studiram, te da pronađem posao u struci.


Šta biste poručili onima koji žele da pišu za iSerbiu ili jednostavno samo žele da da se izraze javno, a nemaju smelosti za to?


Aleksandra: Novinarstvo bi trebalo da predstavlja platformu za javno izražavanje. Mislim da bi svako ko oseća želju da se izrazi na neki način, trebalo da teži ka ostvarivanju te želje. Tu nema mesta za strah, samo je potrebna doslednost sebi. Portal iSerbia omogući će vam dobijanje znanja, ali i prostora za iskazivanje kreativnosti.


Tanja: Poručujem im da se odvaže... ništa ih ne košta da probaju, a mogu mnogo da nauče. Ipak, pre prijavljivanja neka razmisle šta je to o čemu bi voleli da pišu.