Prijavite se na onlajn balkansko takmičenje poezije
„Mili Dueli”

Opšte informacije

Učešće obuhvata druženje balkanskih pesnika i pesnika sveta preko društvene mreže Facebook tokom meseca jula, avgusta i septembra 2020. godine. Druženje je takmičarskog karaktera i već godinama okuplja nekoliko stotina autora poezije koji žele da pruže čitanost svojoj poeziji i podstaknu međunarodnu saradnju književnika regiona.


Učešće na takmičenju je potpuno besplatno.


Organizator će u junu/lipnju odabrati najuspešnije prijave i polaznike „Milih Duela 2020” koji će biti obavešteni porukom na Fejsbuk profilu ukoliko prođu početnu klasifikaciju.

O takmičenju

„Mili Dueli” je projekat promovisanja kulture, umetnosti i tolerancije na prostorima Balkana. Glavna karakteristika mu je takmičenje poezije balkanskih autora, autora dijaspore i stranih autora poezije. Projekat je osnovan i inspirisan idejom Nermina Delića, bosanskohercegovačkog književnika.


Takmičenje poezije je onlajn karaktera. Sve se prati iz udobnosti doma, preko društvene mreže Fejsbuk i oficijalnog veb-sajta. Takmičenje je sastavljeno iz pet eliminacionih krugova. U svaki naredni krug koji prođu autori, šalju novu pesmu koju pregleda i kroz književni osvrt vrednuje ocenom internacionalni žiri sastavljen od renomiranih balkanskih umetnika širom regiona, kao i od ranijih pobednika „Milih Duela”. Pored žirija, odluku o tome ko prolazi u sledeće krugove donose i stalni čitaoci koji prate „Mile Duele”, kao i prijatelji autora. 


Takmičenje je jedinstveno i po tome što žiri daje iscrpne komentare, smernice i obrazloženja za svoje glasove; što ni na jednom drugom regionalnom takmičenju poezije nije praksa. Stoga, ovo je odlična prilika za sve koji žele književnu kritiku na svoje pesme. 


Projekat je odlična prilika za mlade, neafirmisane autore da dođu do izražaja, ali i za afirmisane, starije autore, za potvrdu uspeha. Žiri vrednuje isključivo pesme koje autor pošalje na konkurs, bez uvida u ostalo stvaralaštvo autora, stoga je važno da pošaljete vaše najbolje pesme.


O projektu „Mili Dueli”, u prethodnoj godini je pisao najpoznatiji poslovni magazin sveta – američki Forbes, koji ga je okarakterisao kao najpopularnije takmičenje poezije na prostoru bivše Jugoslavije. Takođe, 2018. godine za esej o delovanju kroz projekat, organizator Nermin Delić, dobio je UNESCO-vu nagradu za mir u Japanu, a u Bosni i Hercegovini je zbog ideje i volonterskog rada na projektu, na izboru muškarca godine BiH, odlikovan laureatom Genije godine. Organizator je 2013. godine proveo mesec dana u SAD-u, na edukaciji u sklopu Programa liderstva mladih pod pokroviteljstvom američke ambasade u BiH.


Iz sedam prethodnih sezona, ovo su pobednici „Milih Duela”: Dijana Stevanović Uherek (Srbija), Enea Hotić (BiH), Anđela Turukalo (Crna Gora), Ante Jezerčić (Hrvatska), Lela Zjajo (Nemačka), Stefan Lazarević (Srbija), Iryna Fingerova (Ukrajina) i Nikola Ismail (Srbija).


Nema sumnje da su „Mili Dueli” postali prava internet senzacija za otkrivanje novih talentovanih pesnika i za podsticanje njihovog stvaralaštva. Ovo je jedinstvena prilika za nova poznanstva sebi sličnih ljudi koji žive blizu i daleko, i koji imaju isti hobi – pisanje.


Svake godine je koncept takmičenja identičan, ali se pravila iz sezone u sezonu i kruga u krug smenjuju, u cilju interakcije, interesantnosti, euforije, ali i maksimalne objektivnosti, budući da svi koji rade na projektu, besplatno volontiraju.


Sva kulturna udruženja širom Balkana koja bi želela da sarađuju sa organizatorima u vidu književnih poseta, organizacije promocija, dobrodošla su se jave.

Ko može da se prijavi?

„Mili Dueli” su internacionalnog karaktera te se na konkurs mogu prijaviti autori iz bilo kog dela sveta, bez starosnog ograničenja.

Uslovi

  • Uslov za prijavu je da ste autor poezije koju šaljete na konkurs.
  • Napomena: Raniji učesnici „Milih Duela” se mogu prijaviti ponovo. Izuzetak su pobednici prethodnih sedam sezona koji više ne mogu učestvovati na takmičenju.

Nagrade i priznanja

Glavna nagrada


Plaketa + Laureat „Mili Dueli“ („Pesnik regiona po izboru Mili Dueli 2020. godina“) – za osvojeno 1. mesto. Nagrada se uručuje sledeće godine, tokom leta.


Ostale nagrade:

  • Plaketa za prvih deset mesta osvojenih u finalu takmičenja
  • Plaketa za najbolji plasman balkanske države (BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Makedonije, Bugarske, Grčke i Albanije)
  • Plaketa za najbolji plasman dijaspore (Balićevo priznanje).

Specijalno priznanje:

  • Al Buqain priznanje – za osobu koja se tokom trajanja sezone najviše istakla u podsticaju međunarodne saradnje književnika medijskim putem, skladno misiji projekta „Milih Duela”. Nagrada uključuje plaketu.
  • Aga priznanje – specijalno priznanje u finalu, dodeljuje se za najpregledaniji video-klip autora poezije, u čast tragično stradalog finaliste „Mili Dueli 2019”, Nermina Aganovića. Nagrada uključuje plaketu. 

Revijalno priznanje:


Svaki autor koji bude odabran za učešće u „Milim Duelima”, dobija elektronsko i/ili štampano (zavisno od učešća u zborniku i dolaska na promociju koji su planirani u budućnosti). Priznanje za međunarodnu saradnju, književni doprinos plasiranja pisane reči kroz društvene mreže te podsticanje razvoja književne kritike na ovim prostorima tokom 2020. godine. Autorima sa kojima se ne ostvari saradnja, priznanje neće biti dodeljeno.


Napomena: Ove sezone će izaći elektronski zbornik poezije autora i književnih kritika žirija na njihova dela. O detaljima velikog štampanog zbornika učesnika „Milih Duela” iz ove i prethodnih sezona, izaći će naknadne informacije i poziv.

Način i rok prijave

Na konkurs se možete prijaviti klikom ovdeTu su navedene precizne smernice o potrebnim informacijama o sebi i pesmama koje šaljete.


Rok za prijavu je 31. maj 2020. godine.

Dodatne informacije

Sve detalje u vezi sa takmičenjem možete pratiti ovde.