Tweet

Сви смо понекад лоше расположени. Многим људима храна (попут брзе хране) може погоршати здравље; што им само погоршава расположење. Али шта ако постоји храна која је здрава, а такође може да буде и природни антидепресив? Постоји таква храна! Ево десет најбољих намирница, које ће вас учинити срећним и сачувати ваше здравље:

Превела: Гордана Арсенић

ФОТО:healthy food

10. Швајцарска блитва
<�имг цласс="флоат" срц="хттп://с6.постимг.орг/омк7јејф5/свисс_цхард.јпг" />
Ово мало употребљавано поврће садржи доста магнезијума. Магнезијум је нутријент који је витални део биохемијских реакција које повећавају ниво енергије у људском телу. Студија из 2009. године у “Журналу психијатрије Аустралије и Новог Зеланда” показује да је нижи ниво магнезијума повезан повезан са повећањем депресије.

9. Плави кромпир
<�имг цласс="флоат" срц="хттп://с6.постимг.орг/г99xазутт/блуе_потатоес.јпг" />
Плави кромипири нису нешто уобичајено, што можете да пронађете у самопослузи. Међутим, они садрже снажне антиоксиданте, познате као антоцијани. Антоцијани имају улогу неуропротектора, па тако могу да утичу на смањење запаљења мозга, које је често повезано са депресијом, и на повећање краткотрајне меморије. А и ваша штитна жлезда одржва се захваљујући јоду који се налази у кори.

8. Шкољке
<�имг цласс="флоат" срц="хттп://с6.постимг.орг/64фуз61н5/ларгеопенмусселс_20100806_193335.јпг" />
Шкољке садрже висок ниво витамина Б12, селена, јода, протеина и цинка, док имају мало масноће и калорија. Јод, као што је већ поменуто, омогућава рад штитне жлезде, што помаже у релугисању расположења и тежине; селен и цинк такође помажу штитној жлезди. Витамин Б12 ојачава и изолује мождане ћелије, што изоштрава ум током времена.
Белешка: Једите обрађене шкољке, пре него дивље, јер ово неће само допринети вашем здрављу, већ и здрављу ваше околине.

7. Црна чоколада
<�имг цласс="флоат" срц="хттп://с6.постимг.орг/7фј0тв7в5/даркцхцолате.јпг" />
Да, добро сте прочитали. Црна чоколада има предности које млеко и млечна чоколада немају. Црна чоколада побољшава проток крви до мозга и омогућава тренутно повећање концентрације и побољшање расположења. Ово ће вам помоћи да се осећате енергично. Међутим, не претерујте: “Журнал фармакологије” каже да све што вам је потребно јесте неколико унци (1 унца=28,35 грама) црне чоколаде дневно да бисте постигли жељени резултат.

6. Грчки јогурт
<�имг цласс="флоат" срц="хттп://с6.постимг.орг/4двтxок41/yогурт1а.јпг" />
Калцијум – којег у грчком јогурту има у великој мери (висе него у млеку) – помаже мозгу подстичући га да ослободи неуротрансмитере који стварају осећањ среће. Грчки јогурт такође садржи висе протеина него обични јогурт, што олакшава губитак тежине.

5. Шпаргла
<�имг цласс="флоат" срц="хттп://с6.постимг.орг/82хxјф4р5/аспарагус_1.јпг" />
Шпаргла има висок ниво фолата и триптофана. Према недавном истраживању, у половини случајева ниски нивои фолата повезани су са депресијом. Мозак користи триптофан за стварање сератонина, што је један од неуротрансмитера у људском мозгу, који служи за стабилизовање расположења.
Белешка: Ђуретина је такође велики извор триптофана. Како је познато да она чини људе поспаним, триптофан изискује калорије у циљу активирања ефеката седатива.

4. Мед
<�имг цласс="флоат" срц="хттп://с6.постимг.орг/4о4цх0yq9/хеалтх_бенефитс_оф_хонеy.јпг" />
У вези са здрављем, мед је далеко бољи него обичан шећер. Мед садржи кемпферол и кверцетин, који помажу у превенцији депресије (и одржавају ваш мозак здравим) смањењем запаљења мозга. Такође, неће учинити ваше тело “складиштем масноће”, као што то може обичан шећер, зато што мање има утицаја на ниво шећера у крви.

3. Шери парадајз
<�имг цласс="флоат" срц="хттп://с6.постимг.орг/6рерооyј5/цхеррy_томатоес_62416_зоом.јпг" />
Сваки парадајз садржи супстанцу познату као ликопен. Ликопен је антиоксидант који је добар против запаљења мозга и генерално штити мозак. Да би резултати били што бољи, једите парадајз са маслиновим уљем; маслиново уље помаже у повећању апсорпције ликопена.

2. Јаја
<�имг цласс="флоат" срц="хттп://с6.постимг.орг/гуyв73пв1/еггс.јпг" />
Јаја садрже умерене до велике велике количине цинка, витамина Б, јода, омега-3 масне киселине и протеина. Не чине вас јаја само пуним енергије, већ вас могу дуже време држати ситим. Студија из 2008. године, објављена у “Интернационалом журналу о гојазности”, налази да људи који доручкују јаја изгубе знатно више килограма од оних који за доручак једу пециво.

1. Кокос
<�имг цласс="флоат" срц="хттп://с6.постимг.орг/уд5сје21д/цоцонут_схелл_он_а_беацх1.јпг" />
Упркос томе што је кокос обично сматран нездравим десертом, он садржи триглицериде средњег ланца. Триглицериди средњег ланца су посебне масти које поправљају расположење и опште здравље мозга.
Белешка: Млеко од кокоса, с друге стране, прилично је нездраво. Држите се незаслађених струготина кокоса.

ИЗВОР:Listverse Аутор: Gregory Arden

Tweet
Коментари

ВЕСТИ