12 razloga zbog kojih se ponosim Vršcem

FOTO: Privatna kolekcija

Nije ni čudo što sam često tako subjektivna kada su u pitanju druga mesta u Srbiji, kada im je Vršac, takozvana lepa varoš, postavio tako visoke standarde. Možda i ja preterujem, pa mi neko na mojih, jedva svedenih na 12, da 24 razloga zašto je njegovo rodno mesto više posebno. I znate šta? I treba. Svakome njegovo rodno mesto treba da bude posebno, jer je bilo tu i kada niste znali da postoje Beogradi, Madridi, Parizi, Zapadi, a kada ste otišli i vraćali se, uvek vas je snažno grlilo. Kada osećaš ponos prema svom rodnom mestu, teško je izreći konkretne razloge, jer nekad osećaj preovlada nad rečima, ali hajde da pokušam. Uvek ću biti ponosna na Vršac:

1. Zato što je jedno od najlepših malih mesta u Srbiji koje odoleva vremenu.

2. Zato što kada ga stranci hvale, ja se osećam kao da hvale moje dete. A ja sam, zapravo, njegovo dete.

3. Zato što uprkos teškoćama sa kojima se svi građani kako Srbije, tako i samog Vršca susreću, u njemu uvek osećam neki mir i pozitivnu energiju.

4. Zato što sam jedino u Vršcu videla da prodavačica u megamarketu kupcu lagano i sa osmehom pomaže da spakuje stvari, a ne ponaša se kao automat koji te ubrzava.

5. Zato što je tako vaspitao svoje Vrščane, da kad god negde izađeš, imaš osećaj da svakoga poznaješ.

6. Zato što u njemu žive jednostavni ljudi od kojih naučiš koliko su male stvari bitne za sreću.

7. Zato što me svakim svojim kutkom, koji već znam napamet, podseća na moje detinjstvo.

8. Zato što i kada se posle samo desetak dana vratim, u Vršcu zateknem nešto novo. Jednom me je čitavo novo šetalište iza pozorišta dočekalo.

9. Zato što mi nakon velikog, urbanog i brzog grada pokaže tišinu i laganost.

10.
Zato što me je svojim prefinjenim duhom naučio dobrim manirima i umerenom stilu života.

11. Zato što moju porodicu drži na sigurnom.

12. Zato što za nekoliko decenija, kada sve uspomene koje sada nosim u sebi budu starije od mene sada, učiniće da mi srce zadrhti kao da mi ceo život prolazi pred očima.

I posebno sam ponosna na njega što me je pustio da odem iz njegovog gnezda kako bi me naučio da još više cenim njegovu Veličinu. Vrščani, nadovežite se!


Marija će vas u svom maniru sprovesti kroz razne teme o svakodnevnom životu i nama u njemu, a da vas pritom uopšte ne štedi ponekad surovo istinitim komentarima.

Pročitajte i:

Kupila te je sva ta ravnica, a ti o tom...
Srbija, gde vreme staje, a priroda govori
Ovako Smederevci dočekuju praznike