Antoan de Sent-Egziperi: Pisac zaljubljen u visine

FOTO: Wikimedia

Na današnji dan, 29. juna, pre 115 godina, rođen je Antoan de Sent-Egziperi. Bio je pilot i pisac, a kratko vreme se bavio novinarstvom i izveštavao iz Španije, Nemačke… Međutim, najviše je voleo da leti, tj. da pilotira. Bio je avanturističkog duha, zaljubljen u visine, voleo je opasnost i rizik. U vojsci je naučio da pilotira i živeo je sa uvek prisutnom željom: da leti. O toj ljubavi prema visinama svedoče naslovi njegovih knjiga: Avijatičar, Pošta za jug, Noćni let, Ratni pilot…

Sa Ezgiperijem svi smo se upoznali u VII razredu Osnovne škole, kada smo se susreli sa ,,Malim Princem’’ na spisku obavezne lektire. Neretko, ,,Malog Princa’’ čitaju i odrasli ljudi, jer je knjiga napisana za decu i odrasle. Egziperi u posveti na početku kaže ,,Sve odrasle osobe su najpre bile deca’’.

Crtež plavokosog dečaka, u zelenom odelu i sa žutim šalom oko vrata, među zvezdama, sa ružom u blizini, nacrtao je ovaj pisac. ,,Mali Princ’’ preveden je, navodno, na više od 160 jezika, te je i ta slika malog dečaka, iliti Malog Princa, svetski poznat simbol za iskreno prijateljstvo, usamljenost među ljudima, potrebu za pažnjom i ljubavlju, bliskošću.

novosti.jpg
FOTO: Novosti

Jedna od najupečatljivijih slika je susret Malog Princa i lisice:

- Šta znači to ,,pripitomiti’’?
- To je nešto što se odavno zaboravilo, reče lisica. To znači ,,stvoriti veze’’…
- Stvoriti veze?
- Naravno, reče lisica. Ti si za mene samo dečak sličan stotinama hiljada drugih dečaka. I nisi mi potreban. A ni ja tebi nisam potrebna. Ja sam za tebe samo lisica slična stotinama hiljada lisica. Ali ako me pripitomiš, bićemo zaista potrebni jedno drugom. Ti ćeš za mene biti jedini na svetu. Ja ću za tebe biti jedina na svetu…

EU%20GIF.gif

Konzuela Sandoval de Gomez, umetnica i pisac, bila je njegova supruga, ali i inspiracija za ružu u ,,Malom Princu''. Kasnije je ,,Mali Princ’’ postao inspiracija Konzueli za ,,Priču o ruži’’, tj. za memoare koje je objavila.

Poslednji put je leteo 1944. godine, kada su Nemci oborili njegov avion. Može se reći da je umro onako kako je voleo da živi: izložen opasnosti i avanturi na nebu.

Današnji dan neka nas vrati Malom Princu, tačnije detetu u nama i pravim, iskrenim vrednostima i istinama, jer ,,Deca moraju mnogo toga praštati odraslima’’.

Gordana Bušin svoj mir pronalazi u književnosti, inspiraciju u vinu, a snagu u muškarcu.

Pročitajte i:

Mario Vargas Ljosa: Negujte kritički um
Daćevac: Pripreme za međunarodni festival
Lutka sa naslovne strane, izumiteljka i majka