Artan Lili: Fajteri za kvalitetne sadržaje

FOTO: Romana Slačala

Bojana Slačalu smo prvo upoznali kao frontmena benda Stuttgart Online. Putem Band Camp-a izdavali su svoj album, postepeno i deo po deo, što je bio potpuno novi vid izadavaštva, koji se pokazao kao vrlo koristan metod.

Artan Lili čine Marko za bubnjem, Dragan na gitari, Bojan koji svira bas i Romana. Romana i Bojan pevaju zajedno. Bojan je za iSerbia šaljivo rekao da je samo nebo granica kada su u pitanju kompromisi, da rade na drugom albumu i da je ideja za bend nastala spontano, ali, kako on kaže, ni malo lako.

Pre svega, kako je grupa nastala, odakle dolazi ideja i odakle potiče ime?
Sve je stvar slučajnosti, bez unapred smišljenog plana. To je, u stvari, nešto najbolje što može da vam se desi. Sad se sve čini jednostavnim, ali nije lako bilo do toga doći.

Svrstavaju vas u noice-pop sastav. Kako vi definišete svoj muzički pravac?
Novinar bivšeg sajta za popularnu kulturu Popboks, Aleksandar Pavlić, lepo je smislio taj termin noise-pop koji opisuje zvuk grupe. Kažem zvuk grupe, ne pravac, jer sve je to na kraju rokenrol.

Ko su, zapravo, članovi grupe Artan Lili? Šta radite kada niste u studiju i na nastupima?
Članovi grupe su dosledni fajteri za kvalitetne kulturne sadržaje i dobru zabavu, pre svega. Ostalo nije toliko bitno.

image.jpg
FOTO: Romana Slačala

Iako je sve pocelo pesmom "Džoni", popularnost je stigla pesmom "Ako sad stanemo tu". Po čemu je ta pesma posebna u odnosu na ostale?
Ta pesma je veliki hit koji je otvorio vrata svim ostalim pesmama, a samim tim i grupi. Celu pesmu je entuzijastično izguralo više od 50 ljudi, od kojih su, svakako, najzaslužniji producent Petar Rudić koji je napravio fantastičan audio mix, kao i režiser Staša Tomić koji je sa svojom ekipom napravio čudesan video spot.

Pravite li muziku i tekst sa određenom porukom i određenoj grupi?
Ne. Svi smo ljudi sa istim problemima.

Treba li praviti kompromis u muzici i gde je ta granica koja se ne prelazi?

Nikada ne pristajemo na kompromise. Samo je nebo granica (smeh).

Kakve su danas mogućnosti neafirmisanih bendova za napredak i ima li nade za alternativni pravac kod nas?
Ako ima pameti, talenta, rada i sreće, šansa uvek postoji.

EU%20OM.gif

Postoji li plan za drugi album?
Postoji i već je u toku. Naravno, tek nakon što završimo sa objavljivanjem svih singlova sa našeg prvog albuma koji besplatno možete preslušati ili skinuti za minimalnu novčanu naknadu sa Ovde .

Porede li vas sa nekom grupom? Šta je ono sto vas čini drugačijim u odnosu na ostale?
Sve je uporedivo, na kraju to je rokenrol, samo što ga mi živimo na naš način danas. To nas čini originalnim, to je svedočanstvo vremena u kom živimo.

Milica je devojčurak, a voli da peva, piše, čita i ne zaboravlja da se smeje.

Ovaj tekst je nastao našom željom da mladi, koji imaju šta da kažu i doprinesu
informisanosti i edukaciji naše omladine, prenesu svoje ideje i saznanja. Ukoliko želiš da i ti budeš član našeg mladog tima i doprineseš razvoju naših ambicija, tvoje ideje su nam dobrodošle! CV i jedan tekst pošalji na marija.mitrovanov@iSerbia.rs uz Cc na
office@iSerbia.rs, sa naznakom "Prijava / novinar". Otvoreno za sve od 15 do 35 godina. Prijem novih novinara vršimo do svakog prvog dana u mesecu.

Želim povremeno da dobijam mejlove od portala o vestima, najnovijim konkursima i aktivnostima OVDE

Odricanje od odgovornosti