Billy Idol: Večiti miljenik

FOTO: Rock amazingradios

Rođen je 30. novembra 1955. godine u Midleseksu, ali ne kao Billy Idol, već kao William Michael Albert Broad.

Kako je nastao divlji Billy?

Bili je muzičku karijeru započeo davne 1976. godine u pank sastavu Siouxsie and the Banshees. Ubrzo ih napušta i pridružuje se sastavu Chelsea kao gitarista, ali to nije trajalo dugo, jer ubrzo napušta sastav sa Tonyem Jamesom. Nakon te epizode nastaje svima poznata grupa Generation X u kojoj, konačno, preuzima ulogu pevača. Objavljuju tri albuma: "Generation X", "Valley of the Dolls" i "Kiss Me Deadly".

Godina 1982. bila je prekretnica, jer je nastao album prvenac "Billy Idol". Upravo sa tog albuma su poznate peesme "Hot in the City" i "White Wedding". Tim albumom počinje dugogodišnju saradnju sa Stivom Stivensonom, gitarisom iz Njujorka, koji će bitno da utiče na njegov muzički stil, kasnije prepoznatljiv po žestokim rifovima.

EU%20OM.gif

Početkom dvehiljaditih, saradnja prestaje, što je bitno uticalo na Bilijevu muziku i popularnost, ali se nastavlja 2001. godine, na snimanju kompilacije Greatest Hits. Stiv Stivenson je upakovao Ajdolovu muziku u postpank, njuvejv i sintpop.

Drugi studijski album, “Rebel Yell", postiže veliki komercijalni uspeh kojim Bili potvrđuje status zvezde u SAD-u. Album je doživeo multiplatinasti tiraž, hitovima s albuma "Rebel Yell", "Flesh for Fantasy", "Eyes Without a Face" i "Catch My Fall".

Već na prvo slušanje hitova "Dancing With Myself" i "White Wedding", uz pomoć MTV-a, izbacili su Bilija u prvi plan. Kao veoma vešt i snalažljiv u ophođenju sa medijima, harizmatičan i atraktivan na sceni, nije mu bilo teško da "zapali" Ameriku, a drugim albumom i ceo svet.

Droga i šta se posle desilo?

Devedesetih je gotovo potpuno nestao sa scene. Do kraja decenije objavio je još dva multiplatinasta albuma.

Tokom snimanja albuma "Charmed Life", u saobraćajnoj nesreci sa motociklom, umalo je ostao bez noge, pa je u spotu za obradu Morissonovog klasika "LA Woman", bez problema odglumio elegantnog sredovečnog gospopdina sa štapom.

Nakon manje uspešnog albuma "Cyberpunk" i turneje sa Bon Džovijem, utehu od depresije potražio je u opijatima. O tom problemu je govorio i javno.

billy_idol.jpg
IZVOR: Svet gitara

Billy Idol na Kalemegdanu

Rokerski nastrojena publika i u Beogradu pamti njegove brojne hitove u popaljivom gitarskom stilu, na granici između panka i "ušminkanog" uličnog roka, kako su pisali mediji. Na Kalemegdanu 25. juna 2014. godine, Beograd je uživao u ovoj muzičkoj legendi i spontanom "mladiću".

"Billy Idol je jedan od onih likova sa rok scene koje ne možete da ne volite. Svi muškarci žele da budu kao on, dok bi svaka dama volela da bude s njim", pisali su nakon koncerta Balkanrock

Milica je devojčurak, a voli da peva, piše, čita i ne zaboravlja da se smeje.

Pročitajte i:

Beer Fest: Primer sjajnog marketinga
The Prodigy: Exit i promo album
Električni orgazam: muzički starosedeoci