Borba za pravopis – Sizifov posao!

FOTO: Facebook

Prošlog meseca smo vam govorili o pravilima i izuzecima . Danas ćemo, kroz karikaturu diplomiranog bogoslova i teologa, slikara, prosvetnog radnika i karikaturiste Bojana Jokanovića , slikovito prikazati koje greške najčešće pravimo, a protiv kojih se neumorni Sizif bori.

Bojan crta karikature po narudžbini. Tako se i rodio Sizif. Nakon nekoliko pismenih i polupismenih poruka, kako kaže, koje je nekada bilo i teško dešifrovati, odlučio je da nacrta lika koga će uposliti da ukaže na greške koje prilikom pisanja prave pratioci njegove stranice.

Sizif_1.jpg
FOTO: Bojan Jokanović Rečca NE se piše odvojeno od glagola (izuzeci: neću, nisam, nemoj, nemam, nedostajati i nestajati)

Ovom tridesetogodišnjaku je omiljena karikatura ona na kojoj Sizif odvaja rečcu ne od glagola znati. Ona je prvenac posle koje je usledila serija različitih crteža sa istim ciljem.

Sizif_2.jpg
FOTO: Bojan Jokanović

Osim toga, tema njegovih karikatura su i neispravni, ali ustaljeni izrazi koje možete čuti u svakodnevnom govoru. „Kada bismo pokušali da nekom strancu objasnimo neku od naših „žaronskih poštapalica“, mislim da bi mu zvučalo vrlo konfuzno. Sa upitnikom iznad glave bi pokušao da razume: otjerati auto, čuti miris... Sve to inspiriše mene da stvorim zanimljive karikature na tu temu“, kaže Bojan.

Veliki je zagovornik pisanja ćirilicom za koju kaže da je mnogo više od pisma. „To je naše pravoslavno kulturno nasleđe, identitet našeg naroda. Blaženopočivši Patrijarh Pavle je rekao: ,,Ako nestane naše pismo, nestaćemo i mi“, objašnjava. „Mnogi mladi ljudi žele da budu, kako kažu, urbani, pa ubacuju strane riječi i pišu latinicom. Ćirilične karikature crtam, jer želim da prenesem poruku da je urban onaj koji svoje voli i poštuje“.

Sizif_3.jpg
FOTO: Bojan Jokanović

Do sada nam je Sizif objasnio da se ĆEMO piše spojeno, da ne treba sumLJati, već sumNJati, ukazao je na gubljenje suglasnika u rečima izuzeci, preci, dodaci... I tu se neće zaustaviti. „Nisam ga pitao za planove, ali vjerujem da će nastaviti da gura teško breme“, kaže Sizifov tvorac. „Nadam se da neće ostati poznat samo po personifikaciji uzaludnog posla, nego da će svoju svrsishodnu delatnost krunisati u edukativnim ilustracijama za neku knjigu (Pravopis srpskog jezika)“.

Sizif_4.jpg
FOTO: Bojan Jokanović

Inače, Bojan je rođen 1985. godine u Tuzli, a živi i radi u Doboju. Završio je Bogoslovski fakultet u Foči i radi u nekoliko osnovnih škola kao veroučitelj. Svaki vid kreativnosti je, po njegovom mišljenju, Božiji dar. „Sveti Apostol Pavle je rekao: ,,Čovjeku je sve dato, samo mu nije sve na korist. Moje teološko obrazovanje ne ograničava slobodu umjetničkog izražavanja. Naravno, moralni kodeks nalaže da ta sloboda ne izlazi iz okvira pristojnosti“, objašnjava povezanost svog zanimanja i hobija. „Umjetnost je usko povezana sa religijom, a to nam svedoči i ranohrišćansko slikarstvo“.

output_6cz6ud.gif

Jovana je vesela devojka čiji je jedini cilj da vas nasmeje i zabavi!

Pročitajte i:

Ovako će izgledati svet 2116!
Ekonomske koristi od dvojezičnosti u SAD
Ovo su neke od najlepših žena slikarstva