Brzi saveti za uspešan poslovni intervju

FOTO: Studentskivodič

Priredila: Sanja Ilić

Odelo čini čoveka – u ovom slučaju, da. To ne znači da morate da kupite najnoviju markiranu ili što elegantniju odevnu kombinaciju, da biste zadivili svog potencijalnog poslodavca. Već da se prikladno i svedeno obučete, a da pritom deluje da ste vodili računa o svom izgledu. To, uglavnom, podrazumeva klasični sako, košulju i pantalone, u tamnijem tonu, poput crne, teget, braon.

Ne žurite i ne kasnite – jednostavno budite tačni. Ako ne možete, dođite onda 15 minuta ranije, ali nemojte preterivati pa doći, npr. pola sata ranije, jer to odaje utisak nesigurnosti i nestrpljivosti. Time požurujete svog poslodavca (koji možda intervjuiše druge kandidate ili vodi neki poslovni razgovor). Nipošto nemojte dozvoliti sebi da kasnite na intervju, jer time odajete sliku neodgovornog i nezainteresovanog kandidata. Poštujte tuđe vreme.

-poslovna_komunikacija.gif

Budite informisani – pokažite zainteresovanost i poštovanje prema firmi. Pokušajte na sve načine da se informišete o njoj i o njenim delatnostima, kao i o uslovima rada. Tako ćete biti spremni za intervju a i ostavićete pozitivan utisak.

Neformalni razgovor – početak intervju-a. On pomaže da se „probije led“ i da nastane opuštena atmosfera između poslodavca i kandidata. Pokušajte da budete svoji i opušteni. To ne znači da treba da se rasplinete, ali izbegavajte i kratke odgovore sa „da“ i „ne“.

Job_interview_2.jpg

FOTO: Onecareer.jp

Fokus na sitnicama – imajte na umu da poslodavci vode računa upravo o sitnicama. Tokom razgovora veoma je bitan vaš stav, držanje i neverbalni govor. Trudite se da u toku razgovora gledate sagovornika pravo u oči, ne mašite rukama, ispravite se, samim tim delovaćate uverljivije i da ste sigurni u ono što pričate.

Pokažite svoje znanje i želju da napredujete – dođite na intervju uvereni da možete da iskoristite prethodna iskustva u vašoj budućoj karijeri na što bolji mogući način. Pripremite barem dva pitanja koja ćete postaviti potencijalnom poslodacu pri kraju intervjua. Pitajte ga o mogućnostima za napredovanje u karijeri i profesionalni razvoj.

Pokažite entuzijazam – čak i ako vam se ne svidi ono što vam potencijalni poslodavac nudi, ostanite pozitvni. Nemojte pokazivati da ste nervozni ili nezadovoljni, dovršite razgovor na nivou. Tako ćete ostaviti povoljan utisak da ste se potrudili oko intervjua.

Ako poslovni intervju prođe kako treba, poslodavac bude zadovoljan i pozove vas, ovde možete naći savete za prvi dan na poslu.

IZVOR: Studentski vodič

Sanja je filozof, sanjar i veciti optimista