Древни човек је развио пољопривреду да би произвео алкохол, НЕ да би пекао хлеб, тврди један научник.
Превела и приредила: Јелена Борзашки
ФОТО: diybeer
-Сматра се да је човек решио да узгаја биљке да би добио храну пре 10 000 година
-Али неки научници тврде да је производња алкохола (врење) покренуло пољопривреду
-Пиво је првим пољопривредницима обезбедило бројне предности, кажу стручњаци
Неки научници тврде да је пиво -не хлеб- разлог зашто је први човек усвојио друштво засновано на пољопривреди пре 10 000 година; што је један од кључних момената у нашој еволуцији.
Култивација житарица је представљала прелазак са ловачко-сакупљачког начина живота, и широко је распрострањена теорија да су житарице коришћене за прављење хлеба, али стручњаци тврде да је могућност за производњу пива довела до жеље да се људи скрасе на једном месту и оснују фарме.
Један од њих је Patrick McGovern, директор Биомолекуларног, археолошког пројекта за кување, ферментисана пића и здравље, на Универзитету у Пенсилванији.
<�имг цласс="флоат" срц="хттп://с6.постимг.орг/фуx3в1ј9т/фото1.јпг" />
Прво пиће- Древни људи су узгајали биљке да би правили пиво- не хлеб као што се првобитно мислило
Он каже да пиво има низ предности поред опојних ефеката и укуса, као што су висок ниво витамина Б, присуство есенцијалне аминокиселине лизин, а ту је и чињеница да је било сигурније пити пиво него воду, јер је врење убијало све бактерије и вирусе.
„Са 4 до 5 процената алкохола, пиво је моћно средство за промену свести, али и лековита супстанца“, је рекао научном магазину , додајући да су древни пивари били и лекари у својој заједници.
Он је нагласио како су трагови жалфије и мајчине душице, који имају антиканцерогена својства, пронађени у античким египатским теглама пива. Слично је и пелен, који такође садржи агенсе за борбу против рака, пронађен у древном кинеском пиринчаном вину.
Како је заправо човек открио пиво?
Верује се да је човек прво научио да прави једноставну кашу од јечма.
Затим природни квасац, можда добијен од инсеката, би ферментисао кашу и створио основни тип пива.
Заправо је лакше било направити пиво него хлеб.
Након овога људи су почели да култивишу биљке, настањујући се, да би се старали о усевима.
<�имг цласс="флоат" срц="хттп://с6.постимг.орг/оегхссрм9/фото2.јпг" />
Узгајање житарица путем пољопривреде је било прилично оскудно да би имало користи као храна, и уместо тога је коришћено за производњу пива, кажу стручњаци.
Пиво је такође утицало на то да људи почну да делују као заједница, и конзумирало се на прославама и церемонијама- као и данас.
Теорију о значају пива први је 1950-их подстакао научник Robert Braidwood са Универзитета у Чикагу, који је изучавао праисторију на Блиском Истоку.
Указујући на зрна и српове који су пронађени у насељима Натуфијанаца, који су живели од 19 000 до 13 000 године п.н.е. у данашњој Сирији, Јордану и Израелу, он каже да је јечам разлог зашто су се људи скрасили и напустили номадски начин живота.
Он каже да су жито користили као храну, али његов академски ривал Jonathan Sauer каже да би њихова проста технологија уз сав њихов рад довела до бедно малог приноса.
Стога су они хтели нешто што ће им донети више награда за њихов рад и што је вредније од хране- алкохол.
Теорија је подржана и од стране Solomon Katz-a, професора антропологије на Универзитету у Пенсилванији, који тврди да има веома мало доказа о популарности хлеба.
<�имг цласс="флоат" срц="хттп://с6.постимг.орг/вф4хлкте9/фото3.јпг" />
Пиво би обезбедило довољно хранљивих састојака за прве људе: витамин Б и есенцијалну аминокиселину лизин.
У регији југозападног Ирана, анализа пронађених биљних остатака је показала да су само 3,4 одсто биле припитомљене житарице. Katz тврди да су се бавили пољопривредом и да су складиштили житарице да би правили пиво.
Он је рекао: „Пре је жеђ него глад била стимуланс за настанак пољопривреде.“
ИЗВОР:Daily mail Аутор: Sam Webb
***
Предложите портал иСербиа за избор топ 50 сајтова у 2013. на ovom linku .