Dan slavnog Renoara!
commons.wikimedia.org

Priredila: Jelena Radojević

Pjer Ogist Renoar rodio se 1841. godine u Limožu, u siromašnoj porodici krojača koji nije imao sredstava da izdržava porodicu, pa je Renoar već kao mali dečak sa 13 godina morao da traži posao. Radio je u jednoj pariskoj fabrici porcelana kao slikar porcelana. Kasnije je počeo da radi kao slikar zidnih dekoracija i lepeza. Renoar 1862. godine upisuje školu lepih umetnosti u Parizu. Posećivao je Luvr i tu upoznao dela mnogih slavnih slikara i pokušavao da slika stilom Rubensa. Upoznao je slikare koji su imali slične ideje o slikarstvu, Alfreda Sislija, Frederika Bazila i Kloda Monea. Prvi put je izlagao 1864. godine, ali tada nije doživeo uspeh.

Osim što se na njegovim slikama uočavaju scene iz svakodnevnog života, aktovi, mrtva priroda, pejzaži, ovaj plodonosni umetnik je uvek na platno prenosio i emocije. Međutim, dok su njegove slike odisale igrom sa bojama, svetlošću i životnim radostima, sam Renoar nije delovao kao srećan čovek, bio je napet, nemirnog i zahtevnog duha. U nekim trenutcima, Renoar je pokazivao svoju duboko ukorenjenu nesigurnost.

Putujući po svetu, ovaj impresionista je tragao za inspiracijom i širio svoje vidike. Na tim putovanjima stekao je brojne prijatelje, širio je svoje perspektive, a sve to u ime svoje umetnosti. Veliki broj njegovih slika ne pripada impresionizmu. Na svojim impresionističkim slikama on je, osim svetlosti istrazivao i pokret ljudske figure. Sa njim se tematika impresionizma promenila, pa je sa pejzaža, prešla na pariski život: zabave i ulicu.

Lepotu i toplinu Moneovih paleta nadmašio je samo Ogist Renoar. Njegova omiljena tema bile su kupačice, mlade, jedre žene razvijenih oblina, s detinjastim licem i dugom kosom. Njegove bujne, punije dame, od kojih mnoge imaju isti stas i slično lice, bile su izrazito ženstvene. Neki slikari su posvetili karijere pokušajima da prenesu dubinu u slikanju žena koju je prenosio Renoar.
Zanimljivo je i to da je Renoar težio da proslavi nesavršenost kao osnovni vid lepote. Međutim, sam se nije ustručavao da svoje modele prilagodjava takvom izgledu kakav je on zamislio i zeleo da naslika.

Sliku „Bal na Mulin de la Galete“, koja se često naziva i „Ples na Mulin de la Galete“ naslikao je 1876. godine. To je jedna od njegovih najpoznatijih slika, i svakako jedna od najznačajnijih iz perioda ranog impresionizma. Slika se danas nalazi u muzeju Orsej u Parizu. Najpoznatija njegova slika je „Kupačica“ iz 1888. godine. Slike koje su pored ove imperativ njegove umetnosti su „Kišobrani“, „Devojka koja se češlja“ i „Izlet“.
Renoar je preminuo u Francuskoj 3. decembra 1919. godine.

Njegove slike se i u današnje vreme prodaju za više miliona dolara.

Izvor: wannabemagazine