Dani džez magije u Kragujevcu
Darko Manić Mane

Džez muzičari iz različitih zemalja sveta i ove godine dolaze u Kragujevac, koji će svojim umećem kragujevačkoj publici pružiti uživanje u dobrim ritmovima džeza. Kao i svake godine, na JazzFest-u će učestvovati izvođači koji će se po prvi put predstaviti kako kragujevačkoj publici, tako i šire.

Kragujevčku publiku na samom početku očekuje uzbudljivo koncertno veče, jer u petak, 24. oktobra JazzFest otvara Volfgang Pušnig trio (Wolfgang Puschnig Trio). Volfgang Pušnig domaćoj publici sviraće saksofon i flautu i zajedno sa Džon Sasom (Jon Sass) na tubi i Reinhart Vinklerom (Reinhardt Winkler) za bubnjevima udružiće svoja iskustva, znanja i umeća. Iste večeri, svoj autorski izraz predstaviće danski džez umetnik, pijanista i kompozitor Jakob Anderškov (Jacob Anderskov), kojeg je svetska kritika ocenila kao nekog čiji rad predstavlja izuzetan glas savremene muzičke scene.

Drugog dana festivala, 25. oktobra, će nastupiti njujorški bend Marko Kapeli Trio (Marco Cappelli Acoustic Trio), sastavljen od tri izvrsna improvizatora - Marko Kapeli na akustičnoj gitari, Ken Filiano (Ken Filiano) na kontrabasu i Satoši Takeiši (Satoshi Takeishi) za bubnjevima, odnosno udaraljkama, koji dovode u goste čarobnjaka na klarinetu, Oskara Norijegu (Oscar Noriega), koji prvi put nastupa na ovom festivalu. Virtuoznu svirku nastaviće Kočetov kvintet (Kochetov quintet), koji čine članovi iz Ukrajine i Srbije, dobro poznati kragujevačkoj publici. Na JazzFestu bend će nastupiti sa celovečernjim specijalnim gostom, bubnjarem Sašom Rankovićem.

Poslednjeg festivalskog dana, 26. oktobra nastupiće Nils Vogram (Nils Wogram), zajedno sa njegovim triom Nostalgia. Festival će zatvoriti njujorški džez saksofonista Dejvid Bini (David Binney), koji će na sceni nastupiti sa svojim dugogodišnjim prijateljem Vasilom Hadžimanovim i njegovim bendom, sa kojim se prvi put sreće nakon Vasilovog povratka iz Amerike, gde su ranije često zajedno snimali i nastupali.

„Pripema ovakvog festivala nosi mnogo izazova, ali energija i entuzijazam sa kojim cela ekipa pristupa organizaciji već 15 godina za redom, uvek su na najvišem nivou.
JazzFest organizujemo sa ciljem da publici, ne samo iz Kragujevca, već i iz celog regiona, učinimo dostupnim najveća imena evropske i svetske džez scene. Tako će npr. baš na našem festivalu, prvi put u Srbiji i na ovim prostorima, nastupiti najveća zvezda njujorške underground scene Oskar Noriega", za iSerbia je izjavila Đurđa Đokić, PR ovog festivala.

Pored glavnog programa festivala, održaće se i izložba plakata svih prethodnih festivala, ali i džem sešn nakon koncerata. Takođe, u subotu, 25. oktobra u 12 časova, u okviru edukativnog dela JazzFesta, u sali Knjaževsko-srpskog teatra, Maks Kočetov će održati besplatnu radionicu saksofona.

Nastup_Lea_Martina_na_14_Me_unarodnom_d_ez_fest.jpg

Foto: Šumadija Press - Nastup Lea Martina na JazzFest-u 2013. godine

Magiju džez zvuka su proteklih godina sa publikom delili velikani domaće scene, kao što su: Vlada Maričić Trio i Tanja Jovićević, Miloš Petrović Trio, Vladimir Nikić Trio, Sekstet Jovana Maljokovića, Ana Sofrenović i Dragan Ćalina, Bisera Veletanlić i Vasil Hadžimanov, Leo Martin, Fish in oil, Lena Kovačević, Big Band RTS, kao i velikani svetske scene, iz SAD-a: Brad Leali, Vinny Golia i Gustavo Aguilar; Joachim Schoenecker Trio (Nemačka, Holandija, SAD); Martin Schaberl International Quartet (Austrija, Poljska, SAD); Hannes Beckmann (Nemačka), Susan Weinert Band (Nemačka), Das Kapital (Nemačka); Blasin' quartet (Holandija); Thomas Rottleuthner Trio (Austrija), Vienna jazztrio (Austrija); Christine Tobin & Phil Robson (Velika Britanija), Tim Garland and Lighthouse Trio (Velika Britanija) i Anita Wardell (Velika Britanija); Gabriele Mirabassi-Luciano Biondini (Italija), Javier Girotto i Luciano Biondini (Italija), Angelo Comisso Trio (Italija); Beetwen (Francuska); Toni Kitanovski Trio (Makedonija); Ikiz Combo (Švedska); Olga Voichenko (Ukrajina); Lolita (Slovenija); Theater Jazz Bend (Bugarska) i mnogi drugi.

Wolfgang Puschnig jedan je od najuticajnijih evropskih džez muzičara. Multi-instrumentalista, profesor na Bečkom univerzitetu za muziku. Pušnig je jedan od tvoraca Vienna Art Orchestra i vođa brojnih sastava. Rođen u Klagenfurtu na Alpima odrasta okružen zvucima folk muzike, što kasnije u velikoj meri oblikuje njegov izraz. Elegične intonacije i zapanjujuća virtuoznost odlikuju njegov stil. Nagradu za najboljeg evropskog džez umetnika Hans Koller dobio je 1998. godine.

Jacob Anderskov je najtalentovaniji danski džez umetnik današnjice. Na JazzFestu u Kragujevcu, u društvu gudačkog trija i perkusioniste, predstaviće svoj 16. album „Strings, Percussion&Piano”, koji mešavinom klasične muzike i džeza određuje potpuno novi pravac. U toku svoje karijere više puta je zaslužio Danish Music Award Jazz u različitim kategorijama. Prošle godine dobija nagradu danske džez zajednice za najboljeg kompozitora, a album sa gudačima nominovan je za najbolji 2013. godine.

Marco Cappelli Acoustic Trio je njujorški bend sastavljen od tri improvizatora avangardne muzičke scene – Ken Filiano, bubnjar, perkusionista i aranžer, koji je diplomirao kontrabas na Univerzitetu u Sirakuzi; Satoši Takeiši, koji je završio prestižni Berkli, i lider benda Marko Kapeli, profesor gitare na Konzervatorijumu u Palermu i muzički saradnik na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku. Ovaj trio sintetiše minimalizam, džez, narodnu muziku, italijanske moderne klasike i sa mnogo mašte i virtuoznosti uvodi u svet zavodljivih melodija.

Kochetov Quintet je jedan od najmlađih i najatraktivnijih džez sastava na domaćoj sceni. Bend je osnovao ukrajinski džez saksofonista Maksim Kočetov, koji je na kijevskom muzičkom koledžu „R. M. Gliera" studirao na odseku za saksofon, a zatim se usavršavao uz jednog od najpriznatijih evropskih saksofonista Zbigneva Namislovskog. Zajedno sa suprugom Ksenijom Kočetovom (vokal) i svojim prijateljima, Brankom Markovićem (kontrabas), Acom Pejčić (klavir) i Aleksandrom Cvetkovićem (bubnjevi), oformio je sastav 2013. godine. Virtuozni muzičari za kratko vreme uspeli su da ustale svoj prepoznatljiv zvuk, koji predstavlja spoj klasičnog džeza sa elementima savremenih ritmova i da originalnom i senzualnom izvedbom osvoje publiku. Na JazzFest-u promovisaće svoj prvi album.

Nils Wogram i njegov trio Nostalgia - nemački trombonista Nils Vogram, profesor Konzervatorijuma u Lucernu u Švajcarskoj, nalazi se na samom vrhu izvođača savremene evropske džez scene. Njegova muzika ukorenjena je u džez tradiciji, ali uprkos tome on pokušava da pronađe nove načine da proširi ovaj žanr. Spajajući izuzetan talenat, klasično muzičko obrazovanje i evropski duh, Vogram stvara originalnu varijantu džeza jednako zanimljivu tradicionalistima i ljubiteljima tzv. nove improvizovane muzike. Nostalgia trio nudi liričan umetnički program, uz poseban naglasak na baladna raspoloženja. Bubnjeve u njegovom triju svira istaknuti srpski muzičar Dejan Terzić, a orgulje Holanđanin Arno Krijger.

Vasil Hadžimanov Band i specijalni gost David Binney - naš najistaknutiji kompozitor i džez muzičar Vasil Hadžimanov i njegov bend ukrstiće instrumente sa najaktuelnijim njujorškim džez saksofonistom srednje generacije Dejvidom Binijem. Tokom Vasilovog boravka u SAD-u, za vreme njegovog školovanja na prestižnom Berkliju, ova dva vrsna muzičara često su sarađivala, a sada se ponovo sreću. Koncert će biti snimljen, a Hadžimanov planira da deo ovog snimka uključi na njegov sledeći, šesti, album. Bini je nastupao širom sveta, od njujorških klubova do evropskih festivala sa najvećim muzičarima, a jedna od njih je Aretha Franklin, sa kojom je nastupio u Karnegi Holu.