Deset gradova za božićnu posetu bili su...

FOTO: The Sacramento Bee

Prevela: Jana Živanović

Bat, Engleska – Na tradicionalnoj pijaci u Batu su se u preko 170 drvenih kućica prodavali zanatski proizvodi. Kućice su bile poređane duž lepih džordžijanskih ulica ovog grada, a štandovi tik ispred batske opatije okupane svetlom za vreme prazničnog perioda.

Bath-Christmas-Marketwordpress-e1442500884473.jpg
FOTO: Coracloecoaches

Brisel, Belgija – Poznat je po čokoladi i pivu - nije iznenađujuće što je glavni grad Belgije pravi raj za vikende zimi i savršen za razgledanje po božićnim pijacama. Bogati Grote Markt, glavni trg Brisela, nešto je što se trebalo videti, kao i godišnja božićna parada.

London, Engleska – Kada govorimo o božićnim pijacama, u Londonu ste mogli da birate između dve glavne destinacije. I Sautbenk i zimska Zemlja čuda (Winter Wonderland) mogli su se pohvaliti širokim asortimanom tradicionalnih kućica u kojima se kupovalo. Klizalište u Hajd parku ili Samerset Haus, ili Muzej nacionalne istorije – prosto je bilo previše izbora.

Strazbur, Francuska – To je dom najstarije božićne pijace u Evropi (datira iz 1540.), a više od 300 štandova je posetiocima držalo pažnju satima. Veliko božićno drvo, smešteno na glavnom trgu Klebera, predstavljalo je glavnu atrakciju.

strasbourg-christmas-market.jpg
FOTO: Political Scrap Book

Birmingem, Engleska – Božićna pijaca u centru Birmingema – kombinacija nemačke i pijace za zanatske proizvode predstavljala najveću pijacu van Nemačke i Austrije i privukla je gomile ljudi za šoping (i mnogo kuvanog vina) tokom prazničnog perioda. Sve se vrtelo oko hrane – posetioci su uživali u časi kuvanog vina gluvajn (gluhwein), nemačkim kobasicama Bratvirst (Bratwurst) i palačinkama prelivenim čokoladom.

Nirnberg, Nemačka – Srednjevekovna arhitektura Nirnberga čini ga idealnom božićnom destinacijom. Svetski poznat Kristkindlsmarkt (Christkindlesmarkt) i prelepi Stari Grad bili su najsvečanija mesta.

Pariz, Francuska – Kažu da nigde nije lepše nego u Parizu u proleće, ali Grad svetlosti je bio veličanstven i tokom hladnijih meseci, sa brojnim znamenitostima grada, i osvetljenim šljaštećim izlozima i obiljem božićnih pijaca. Svetla duž celog grada i 27 metara visoko drvo u galeriji Lafajet očarali su posetioce.

8086015558_cee858eb67_b.jpg
FOTO: Flickr

Stokholm, Švedska – Švedski grad Stokholm savršen je za bilo tradicionalnu bilo savremenu prazničnu posetu, a pijace su bile savršena mesta za prazničnu kupovinu pod svetlucavim ukrasima. Posetioci su mogli da popiju gloga (možda i jeste isto što i kuvano vino, ali je mnogo zabavnije da ga ovako zovete) i jedu domaće kolače.

Beč, Austrija – Period dolaska na lepe trgove u romantičnom glavnom gradu Austrije donosi praznične koncerte i zabave, kao i klasične božićne pijace.
Olt Vajner Vajnahtsmarkt u Frejungu je bio obavezan za tradicionalnu kupovinu, lokalni delikates kuvano vino, sok od narandže i godišnju proslavu Badnje večeri u zamku Vajkersdorf.

_veb_novinarstvo.gif

Edinburg, Škotska – Zaboravite na Božić, u Edinburgu se sve vrti oko Hogmanaja (Hogmanay, poslednji dan godine). Od spektakularnih prizora vatrometa do šetlandskih vikinga koji nose upaljene baklje, glavni grad Škotske je bio najbolje mesto za okupljanje za Novu godinu. Auld Lang Syne svirao je uživo čim je sat otkucao ponoć.

IZVOR: Vogue

Jana je večiti sanjar, optimista, bivši violinista, pisac, kritičar, prevodilac, nastavnik. Veštica kojoj fali metla da sustigne autobuse za koje kasni. Društveni kameleon. Ljubitelj pozornice. Pričalica, zaluđenik za fejsbuk, Harija Potera i salsu.