Greške mladih u Srbiji na poslovnom intervjuu

Priredila: Marija Mitrovanov

FOTO: Jobdash

Niste se potrudili oko CV-a i propratnog pisma

Kako prenosi Infogo portal, poslodavci navode da kad govorimo o najčešćim grešakama koje kandidati prave prilikom prijavljivanja za posao, tu je najčešći kamen spoticanja biografija, odnosno CV. Ovaj dokument je potencijalnom poslodavcu najbolja reprezentacija kandidata i jedini uvid u njegovo znanje i veštine u prvom trenutku. Pošto na taj način CV predstavlja kandidata, potrebno je da bude ažuran kao i da na jasan način naglasi znanje, veštine i interesovanja. Propratno pismo je takođe važan element svake prijave, a, kako navode, potrebno je da kandidati dobro procene kompaniju kojoj šalju svoju prijavu, da razmisle da li sebe vide u toj kompaniji i kako posmatraju svoj napredak na takvom poslu. Na taj način poslodavac može da vidi da je kandidat analizirao kompaniju u kojoj želi da gradi svoju karijeru, prema rečima članova kompanije "Nordeus".

Niste upoznati sa osnovnim radom kompanije

Kada vas poslodavac pozove na razgovor, veoma je bitno da mu pokažete da ste upućeni u rad firme čij biste član želeli da postanete. "Kada dođe do samog razgovora za posao, najčešće greške koje prave kandidati su nepoznavanje kompanije i proizvoda kompanije u kojoj se nalaze na razgovoru za posao. U našem slučaju to su naše video igre. Od kandidata se ne očekuje napredno znanje proizvoda, ali osnovno poznavanje igara je nešto što osobama koje vrše intervju govori o opštem interesovanju kandidata" - ovo je druga greška koju često uočavaju gejmeri iz "Nordeusa".
Sa ovim se slaže i Tatjana Vidaković iz Infostuda, koja, kako prenosi Infogo, naglašava da kandidati često dolaze sa slabim poznavanjem poslovne delatnosti kompanije u koju konkurišu.

Dokumentacija vam nije kompletna

Ako u konkursu stoji da je uz CV potrebno poslati još neku dokumentaciju, postarajte se da pošaljete sve kompletno.
"Primetio sam da kandidati na razgovor za posao često dolaze sa nepotpunom dokumentacijam, pa neretko zafali neki papir. To možda i nije velika greška, ali ostavlja prilično loš utisak. Deluje kao da kandidat nije do kraja ispratio konkurs", smatra direktor Prve beogradske gimnazije.

Onlajn_kurs_ATP_manji.gif

Neadekvatan nastup

Kad krenete na razgovor za posao, morate biti svesni gde idete i da se pridržavate nekih pravila. U suprotnom rizikujete da ostavite prilično negativan utisak.
"Na samim razgovorima nisam često imao neprijatna iskustva, a tih nekoliko puta je u pitanju bio "neprijatan izlet". To znači da se kandidat na razgovoru pojavi obučen ili raspoložen kao za koncert, a ne ra intervju. Jednostavno, morate znati kako da ostavite utisak uredne osobe", jedno je od navedenih iskustava.

Niste fokusirani na postavljeno pitanje

Na razgovoru za posao, važno je da budete što više fokusirani. Nemojte da razmišljate o tome šta ćete uraditi kada izađete iz prostorije ili šta će poslodavac da misli o vašem izgledu. Fokusirajte se na pitanja koja su vam postavljena.
"Izostanak fokusa i predstave o zadacima radnog mesta na koje kandidat aplicira, što u stvari znači da kandidati ne razumeju potrebe radnog mesta na koje se prijavljuju, na pitanja daju opšte odgovore bez jasnog fokusa, često odlutaju sa teme, a njihovo izlaganje nije precizno i jasno tako da je teško pratiti njihov tok misli", kako Infogo prenosi, kaže Tatjana Vidaković iz Infostuda.

Srećno na intervjuu!

IZVOR: Infogo


Marija će vas u svom maniru sprovesti kroz razne teme o svakodnevnom životu i nama u njemu, a da vas pritom uopšte ne štedi ponekad surovo istinitim komentarima.