Posetite izložbu Olje Ivanjicki

FOTO: Poezija forum

Istorijski muzej je i ovaj put pokazao da ima neke od najboljih izložbi u ovoj zemlji. Ovoga puta je u njemu premijerno izložena kolekcija ličnih predmeta Olje Ivanjicki, poznate domaće slikarke, kao i mnogobrojna njena dela. Njena zaostavština je nakon njene smrti 2009. godine, data privremeno na čuvanje Istorijskom muzeju. Cilj ove izložbe nije samo da se svi ti eksponati pokažu javnosti već da se i skrene pažnja na činjenicu da trajno smeštanje ovih eksponata još uvek nije rešeno.

Olja Ivanjicki je bila poznata srpska slikarka i član Udruženja likovnih umetnika Srbije. Rođena je u Pančevu 10. maja 1931. godine u ruskoj bolnici. Jedan je od osnivača Niš Art Fondacije i Salona Muzeja Mediale a 2007. osnovala je i Fond Olge Olje Ivanjicki sa krajnjim ciljem da Fond radi na osnivanju Muzeja Olje Ivanjicki. Umrla je u Beogradu 24. juna 2009. posle operacije srca.

Već na ulasku u prostorije muzeja, može se primetiti kako će izgledati obilazak cele izložbe do kraja. Oljine haljine, jarkih boja i veoma čudnovatog dizajna su prvo što posetiocu ove izložbe zahteva pažnju. U istoj, prvoj prostoriji se nalazi njen rad sa staklom, kao i nakit velikih dimenzija. Brojna ogromna platna koja se nalaze u gotovo svakoj prostoriji muzeja, tipični su predstavnici Oljinog rada, njene mašte i vizije koju malo ko razume.

Privatna kolekcija školjki, kao i raznih kućnih predmeta je takođe interesantna. Izložene su i mnoge nagrade i priznanja koje je Olja zaslužila, kao i posteri sa njenim citatima. Postoji i cela replika njenog ateljea sa lutkom koja sedi i izgleda kao da slika, što prizor čini veoma autentičnim.


Dečermić Miša